Šta je novo?

Kako pokrenuti bootabilni cd...

Hüsker Dü

Slavan
Učlanjen(a)
01.07.2007
Poena
319
Imao sam instaliran xp, zeleo da probam 7.. skontao da ispravan i bootabilan cd sa instalacijom win 7 nece da se podigne iako je u biosu sve namesteno kako treba. Umesto njega uvek se dizao xp.
Imam dva hard diska na racunaru, odlucio sam da win 7 instaliram na drugi, posto je na prvom xp.
Da bih nekako podigao boot cd sa instalacijom win 7 na kraju sam u win xp-u negde u device manageru izbrisao komandu da se xp dize pomocu boota.. i na taj nacin sam uspeo da podignem boot cd i da instaliram win 7 na drugi hard disk.. medjutim, onda sam nesto zeznuo tj. instalirao sve drivere sa original cd-a koje sam koristio i za xp, i win 7 neki od njih nije podrzao i poceo je da se restartuje.. nisam mogao da ga podignem u safe modu posto tastatura izgleda uopste nije reagovala pa sam na kraju preko drugog racunara formatirao taj hard disk na kome je bio win 7. Nakon toga ponovo sam pokrenuo racunar, medjutim i dalje je tu stajao windows boot loader koji se pojavio nakon sto sam ranije instalirao win 7... I tako sad ne mogu da podignem ni windows xp, ni windows 7 kojeg nema, a ni boot cd naravno nece da radi sto je i bio pocetni problem...
Koje resenje je po vama najbezbolnije za ovaj slucaj? Mozda bih mogao staviti drugu tastaturu koja ne ide na usb ulaz pa bih uspeo da podignem xp ako tastatura proradi? Kako uopste da obrisem taj windows boot loader i gde se podaci o njemu uopste nalaze posto mi on sad smeta da podignem instalaciju preko boot cda koji radi jedino ako se nista drugo ne dize? Bas sam zapetljao situaciju.. a sta da se radi.... ako ima neko dobre volje za predloge bio bih vrlo zahvalan...

Koje resenje je po vama najbezbolnije za ovaj slucaj? ... Bas sam zapetljao situaciju..

Nabezbolnije rešenje je da daš nekom da ti formatira HDD, napravi odgovarajuće particije i instalira OS koje želiš.

Veoma si konfuzno napisao i mnogo je nejasnoća kao npr. Device Manager i podešavaje opcija boota originalni disk na kome se nalaze drajveri i za Xp i za 7 itd.

AKo pak želiš sam da se bakćeš sa time i imaš disk sa instalacijom XP onda je Fixmbr

Mada pored onog da ti neko odradi posao nebi bilo loše da prebaciš sve bitne podatke na neki drugi HDD i ako nemaš nekog starog hardvera kao što je neki štampač instaliraš smao WIndows 7

Skini Gparted pošto ima intuitivan gui, napravi koliko ti treba particija, prvo instaliraj xp pa 7cu (ovo govorim zato što ti je xp poznat teren).
Skini sa ms sajta iso fajlove (provereno butabilni) i pazi kako ih narezujes

Nabezbolnije rešenje je da daš nekom da ti formatira HDD, napravi odgovarajuće particije i instalira OS koje želiš.

Veoma si konfuzno napisao i mnogo je nejasnoća kao npr. Device Manager i podešavaje opcija boota originalni disk na kome se nalaze drajveri i za Xp i za 7 itd.

napisao sam :"tj. instalirao sve drivere sa original cd-a koje sam koristio i za xp, i win 7 neki od njih nije podrzao i poceo je da se restartuje".. ima zarez na sredini ove recenice.. dakle, instalirao sam drivere za maticnu koje sam koristio i za xp sistem.. ali sa nekima od njih je win 7 ocigledno imao problem...
ono sa device manager je greska.. nisam menjao u device manageru nego u system properties/advanced/startup and recovery/settings/edit.. tu sam pobrisao sve da se windows ne bi dizao sam od sebe..
uglavnom, malo sam zbrzao tekst jer sam se vise orijentisao na sustinu problema nego na te stvari koje sam usput radio... izvinjavam se ako je sta bilo nejasno..

uglavnom, uspeo sam ponovo da udjem u windows xp tako sto sam prikljucio prastaru tastaturu i sada mi nije blokirana dok vrsljam po windows boot loaderu... lepo kliknem da mi se podigne win xp... znaci, bez potrebe sam brisao win 7, da sam odmah uvideo da je problem do tastature tj usb ulaza mogao sam uci i sa safe modom u win 7 i nekako deinstalirati drivere za maticnu..

tako da mi sada ostaje problem windows boot loadera... moram skontati kako da namestim da mi se on vise ne pojavljuje tj. nekako ga obrisati, jer dok je on tu bootabilni instalacioni cd ne moze se podignuti... jedino se dize kad se nista drugo ne dize... znaci prvo sam blokirao win xp od samostalnog dizanja, ali sada moram skloniti win boot loader koji me stalno pita koji sistem zelim da podignem... i tek onda cu moci ponovo pokrenuti instalaciju preko cd-a.... naravno, voleo bih da znam zasto racunar ne daje prioritet cd-u kod dizanja ali na to pitanje jos ne znam odgovor

Poslednja izmena:
jesi li ti stavio u biosu da ti je dvd first boot device?
po tvom opisu cini mi se da to nije uradjeno. pogledaj ti jos jednom bios postavke.
ako nista drugo uvek mozes da dobijes boot meni pritiskom na neki od F tastera. kod mene je to F8. Kad ukljucujes racunar ispise ti koji je to taster, pa lepo tu odaberi da dizes sa dvd-a

po tvom opisu cini mi se da to nije uradjeno. pogledaj ti jos jednom bios postavke.
ako nista drugo uvek mozes da dobijes boot meni pritiskom na neki od F tastera. kod mene je to F8. Kad ukljucujes racunar ispise ti koji je to taster, pa lepo tu odaberi da dizes sa dvd-a
Uh bre brate bas napravi praavi mess !!
Ako hoces da instaliras dual boot sa XP i 7micom Odvojeno, tj da jedan win nezna za drugi onda biras u brzom boot meniju na biosu sa koga drajva da se dize system a ako hoces da imas izbor na samo pocetku dizanja win a onda instaliraj 7micu iz XP-a ali da bude na drugom HDD-u. Onda namestis u biosu da se butuje sa prvog HDD-a (onog sa XP-om ). Posle mozes da menjas iz 7mice uz pomoc "EasyBCD" i da namestis boot po zelji.

@Hüsker Dü

Ne znam da li si preskočio ili nisi dovboljno obratio pažnju na ono što sam pisao. Znaš li šta je Recovery Console i kako se dolazi do nje?

@Hüsker Dü

Ne znam da li si preskočio ili nisi dovboljno obratio pažnju na ono što sam pisao. Znaš li šta je Recovery Console i kako se dolazi do nje?

Nisam preskocio.. Rekoh da moram skontati kako da odradim (posto nisam jos radio sa recovery console...)
Elem, kako sam napisao zadnji post meni je windows boot loader nekako nestao i umesto opcija za biranje sistema pojavila se opcija za pokretanje instalacionog cd-a... Tako da sam ponovo instalirao Win 7... Jedino mi ostaje neresen problem zasto bootabilni cd ne reaguje na komandu iz biosa..
I sad opet dolazim do toga da moram instalirati neke drivere za win 7... Ne znam koji su mi driveri uopste potrebni.. Audio mi ne radi, to znam.. Ali ne znam sad koje drivere da instaliram i gde da ih pronadjem, ne bih da mi opet pada sistem zbog pogresnog drivera... Ne znam sta je uopste potrebno za win 7, za xp sam uvek instalirao drivere sa originalnog diska koji sam dobio uz racunar...

Poslednja izmena:

Jesam druze.. opisah u prvoj, drugoj recenici posta: "skontao da ispravan i bootabilan cd sa instalacijom win 7 nece da se podigne iako je u biosu sve namesteno kako treba. Umesto njega uvek se dizao xp" .
Ne znam kako si skontao drugacije po mom opisu....

ja za ovu moju plocu ne mogu da nadjem nikakve drajvere za win 7... zadnja verzija je win xp...

za drivere prvo pogledaj da li ti win update nesto nudi. ako ne nudi, pravac sajt maticne i nadji svoj model tamo bi trebalo da bude drivera.
e sad ako ti ni to ne odradjuje posao, skines lepo driver magician i on ce ti kazati koji driveri su ti potrebni.
ako ti je zvucna neka od ac97 onda ne bi skinuo sa ovim driver magician posto uglavnom ne skine dobre...potrazi na netu za tvoju plocu.
zakljucio sam tako sto se to desava kada nije podesen first boot device ili dvd nije boot-abilan. a ako ti jednom boot-uje jednom ne onda imas problem s bios-om

na sajtu moje maticne zadnji operativni sistem je win xp... ne mogu nista pametno pronaci.. procesljacu valjda nesto...
hteo sam da radim neki update biosa ali eto nisam hteo jos i u to da se upustam...

hvala Kritika.. pogledacu.. nisam stigao nista osim da preko win 7 updatea skinem audio driver.... ne znam ni sam da li on automatski konstatuje da je bas taj za moju plocu... posto dok sam koristio xp nikada nisam instalirao drivere na taj nacin vec sve preko cd-a...

naravno da sam skine. lepo sam ti napisao da prvo tako probas. najmanje verovatno da se nesto zezne

e pa neverovatno... i na drugom racunaru sam pokusao da instaliram ovu win 7, mislio ovde nece biti problema, drugi komp.. stavio 1st boot device za dvd, i nakon toga mrak. crna slika, nista.... taj drugi racunar sam (sta cu drugo) odneo na servis i sredjen je valjda sa novim biosom sta li.. nisam ni shvatio lika sta je bio problem... nesto se procesor pogubio... pojma nemam vise.... eto ti srece....

Vrh Dno