Šta je novo?

Kako podesiti Windows XP/Ubuntu Linux dual boot pomocu NTLDR-a?

3dfx

Slavan
Učlanjen(a)
18.03.2006
Poena
319
E ovako, prvo sam instalirao Windows XP (obviously) pa nakon njega na prvi SATA disk Ubuntu 64-bit na EXT3 particiju i petljanjem sam uspeo da za**bem GRUB loader tako da ne mogu ni Windows ni Linux da ucitam cak ni nakon reistalacije Linux-a i FIXBOOT komande u recovery konzoli Windows Setup-a.

Ali ne lezi vraze! Uspeo sam da povratim MBR da se Windows XP ucitava normalno, ali Linux je i dalje tu, a ja zelim da ga koristim.

E sad: Moze li mi neko reci step-by-step kako da podesim (tj. sta da ukucam u boot.ini) da se i Linux moze odabrati pomocu Windows XP loader-a (NTLDR)?

Hvala ljudi!

Jednostavnija varijanta je da ubaciš lepo svoj Ubuntu disk i bootuješ sa njega. Preskoči sve korake do onog gde te pita koji loader ćeš da izabereš (GRUB ili LILO).
E sad, ja nemam instaliran Ubuntu već Fedora Core 5, pa ti ovo pričam napamet, ali procedura je u principu takva i ja sam je uspešno sprovodio dok sam imao instaliran Ubuntu.

Ali ljudi ja HOCU NTLDR da mi bude loader i recite mi kako njega da podesim da radi sa Ubuntu-om.

Potraži linux HOWTO, sjećam se da sam to ja čitao i na kraju odustao od toga ... ako se dobro sjećam, procedura kod promjene kernela je nešto kompliciranija nego sa grub/lilo tako da mi se nije dalo petljati s tim. Uvjek možeš napraviti boot sa instalacijskog CD-a i "reinstalirati" grub/lilo.

Sve je to lepo, ali Ubuntu ne nudi nigde da biram izmedju LILO/GRUB i takodje ne nudi ni da biram da li ce se GRUB ipisivati na particiju ili na MBR.... Tako da sam screwed otprilike... Kako stvari sad stoje, ne mogu ni da pristupim Linux-u zato sto mi je sad NTLDR glavni, a on ne vidi linux. E sad, kad bi postojao nacin da bootujem samo sa particije pomocu nekog programa?

Sve je to lepo, ali Ubuntu ne nudi nigde da biram izmedju LILO/GRUB i takodje ne nudi ni da biram da li ce se GRUB ipisivati na particiju ili na MBR.... Tako da sam screwed otprilike... Kako stvari sad stoje, ne mogu ni da pristupim Linux-u zato sto mi je sad NTLDR glavni, a on ne vidi linux. E sad, kad bi postojao nacin da bootujem samo sa particije pomocu nekog programa?

Procitaj ovo, mislim da ce ti pomoci,
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=208951 , a za ulazak do Ubuntua posluzi se Live CD-om.

Mislim da je to bas to.... THANKS MAUL!!! Nego mozes li mi samo objasniti kako da pomocu Ubuntu Live CD-a dodjem do Ubuntu-a koji mi je instaliran na particiji na HDD-u (taj instalirani nema boot loader-a kao sto rekoh) posto nisam vidjao takvu opciju... Hvala!

Vrh Dno