Šta je novo?

Kako podesiti torrent na ADSL-u?

wiz011

Guest
Učlanjen(a)
18.12.2004
Poena
440
Primer:
Skidam torrent na 51KB upload mi je 7KB
Znaci radi mi savrseno bez obzira na trakere.

E sad, da li ce download ubuduce biti 100Kb iako necu moci da mu dam veci up od 7-xxKb
Problem će nastati sa uTorrentom zbog njegovog internog antileech ograničavanja. Dosadašnji odnos 4:1 je bio OK, vi ograničite upload tako da vas ne guši i imate maksimalan download. Sa 8:1 ako ograničite upload da vas ne guši imaćete bedan download, ako povećate upload zagušiće vas i opet ćete imati bedan download. Dakle, moraće ili da se batali uTorrent ili da se koristi eksterni limiter brzine uploada.

Poslednja izmena od urednika:
ili da uzmete brzu vezu ;)
utorrent postavlja 4:1 samo dok je upload ogranicen ispod 7k, kad se stavi 7k download je unlimited....

utorrent postavlja 4:1 samo dok je upload ogranicen ispod 7k, kad se stavi 7k download je unlimited....
Da, ali je za vezu 512/64 (a većina će biti na toj brzini) 7k previše za upload.

e koliko ja da ofranicim ul sa 768/192 ja uglavnom stavim 9

Poslednja izmena:
768/192 ja uglavnom stavim 9
Ja stavim recimo 12 ili 13.
Čujte, ako ta bagra počne sa "fair use" ograničavanjem, ja ću naravno da odnesem svoje dinare nekome ko pruža bolju uslugu.
Shvatam ja da ta ograničavanja postoje svuda u svetu, ali me nervira kada se "fer jus" pričom sugeriše da je to nešto nepremostivo, nešto što tržište ne može da savlada.
"Čovekov bandwidth je vredan onoliko koliko je za njega spreman da plati", da parafraziram Cara Lazara.

Poslednja izmena:
Do sada sam imao 512/128 i tacno je da je u utorrent-u odnos 4:1, ali ako se za taj download podesi poseban property na 4kb kao sto ja postavljam, onda mi down 'ladno ide oko 50 a up 4.

Znaci, ako podesim ul na 5k, onda dl mora na 20k ? A, ako se stavi ul na 7k, onda dl moze da bude i 100k i tada ne mora da bude odnos 4:1 ?

Do sada sam imao 512/128 i tacno je da je u utorrent-u odnos 4:1, ali ako se za taj download podesi poseban property na 4kb kao sto ja postavljam, onda mi down 'ladno ide oko 50 a up 4.
To sam baš hteo da pitam... I meni se čini da ako se u property za svaki download stavi poseban upload limit to ne ograničava download (bar nigde ne javlja da je ograničen), ali nisam bio siguran. 10x, ovo je vrlo koristan info.

Cini mi se da uTorrent ima odnos 6:1. Kod mene na ADSL 512/128, kada postavim upload limit na 9KB/sec uTorrent skida 50-52KB/sec, a kada stavim npr. 4KB/sec onda skida 22-24KB/sec.

Ma samo u glavna podesavanja postavi nule, a za svaki posebno postavi odredjenu cifru koja ne gusi, i nema glava da te boli. Tako radim vec godinu-dve i skidam samo pici.

Cini mi se da uTorrent ima odnos 6:1. Kod mene na ADSL 512/128, kada postavim upload limit na 9KB/sec uTorrent skida 50-52KB/sec, a kada stavim npr. 4KB/sec onda skida 22-24KB/sec.

A kada upload ogranicis na 16KB/s da li ti je i onda odnos 6:1?

Pa kako moze da bude kad ima 512/128 ? :) Ako bi tada upload bio 16KB/s, pri odnosu 6:1 down bi prevazisao tih 512 :)

Poslednja izmena:
A kada upload ogranicis na 16KB/s da li ti je i onda odnos 6:1?

Neee.. pazi.. upload mora biti podesen na max ~75% od onoga sto link nudi. U protivnom, upload bi ugusio download. 512kbit mi teoretski omogucava 64KB/sec ali u praksi (zbog overheada u headeru paketa) max download je ~53-55KB/sec. Zbog odnosa 6:1 ja sam izabrao 9KB/sec upload sto bi omogucava ~50KB/sec download.

Posle dupliranja ADSL-a na 1024/128 i ako podignem upload limit na 12kb/sec ocekujem dl oko 70-72KB/sec od teoretskih 128KB/sec (a prakticnih ~110KB/sec).

Meni stvarno ovde nije jasno o chemu vi raspravljate,o nekim odnosima 6:1 , 4:1 i slichno. Jedino ogranichenje downloada koje postoji kod mikro torrenta(a koje ja znam) je vezano za minimalni upload koji mora biti minimum 6kB/s.Ako stavite manje , uvek cete imati limitiran download(shto lepo pishe u statusnom baru mikro torrenta) a ako stavite vishe od 6 ili vishe download vam nece biti nikada limitiran. Ja imam 768/192 i skidam sa privatnih torrenta, i bez obzira dali stavio za minimalnu vrednost uploada 6 ili 12-13(shto je chesci sluchaj) download mi je uvek maximalan (negde oko 75kB/s)
Znachi kada mi dupliraju brzinu na 1500 i neshto ,imacu download oko 150 ko iz pich(beep) :)

Poslednja izmena:
takodje..meni je u mikro torentu podesheno 7kbps, a imam 512/128...torrenti mi idu oko 49-50 konstantno, dok mi je upload tih istih 7kbps konstantno...medjutim, chim probam da surfujem dok mi radi torrent, sve se izbaguje pa brzina prilichno padne :)

Ja imam 768/192 i skidam sa privatnih torrenta, i bez obzira dali stavio za minimalnu vrednost uploada 6 ili 12-13(shto je chesci sluchaj) download mi je uvek maximalan (negde oko 75kB/s)

Pa, kako sad to ? :) Sam si rekao da je limitiran DL ako se stavi 6, a po ovome sto si napisao ispada da je svejedno da li stavio 6 ili vise :trust:

Poslednja izmena:
kad ste veci u offtopicu, a sto ne koristite net limiter? meni je kroz njega upload na 7, a u programu mi je unlimited i uvek ide full brzina, i ocekujem da ce i na 1024/128 takodje ici na max.

Ajde da ponovimo jos jednom. µTorrent koristi 6:1 ratio za D/U. Dok god ti je upload ispod 6kB, download ti je ogranicen na 6:1. Cim stavis 6kB ili vise, download ti je nelimitiran.
To ti pise i u status baru µTorrenta.

Pozdrav.

Meni stvarno ovde nije jasno o chemu vi raspravljate,o nekim odnosima 6:1 , 4:1 i slichno. Jedino ogranichenje downloada koje postoji kod mikro torrenta(a koje ja znam) je vezano za minimalni upload koji mora biti minimum 6kB/s.Ako stavite manje , uvek cete imati limitiran download(shto lepo pishe u statusnom baru mikro torrenta) a ako stavite vishe od 6 ili vishe download vam nece biti nikada limitiran. Ja imam 768/192 i skidam sa privatnih torrenta, i bez obzira dali stavio za minimalnu vrednost uploada 6 ili 12-13(shto je chesci sluchaj) download mi je uvek maximalan (negde oko 75kB/s)
Znachi kada mi dupliraju brzinu na 1500 i neshto ,imacu download oko 150 ko iz pich(beep) :)

Ako se upload stavi na maximum, ti ces slati peerovima pracice punom brzinom ali ces zato otezano slati ACK pakete (acknowledge) seederima od kojih svlacis, ukoliko seeder ne dobije ACK za parce koje ti je poslao onda ti nece poslati sledece, i ovo se manifestuje u dramaticnom padu DL brzine.

Kao sto je vec neko pomenuo najbolje je eksterno ograniciti UL - NetLimiter 2 Pro. U uTorrentu se stavi neogranicen upload, a u netlimiteru 4-5-6-7 kB/s (ili kolko vec), ovako uTorrent misli da ima neogranicen UL pa samim tim daje i neogranicen download, a zbog netlimitera, DL brzina nije pod uticajme uploada.

Poslednja izmena od urednika:
Kad je vec off nek bude...naime kao sto je neko vec pomenuo dovoljno je ograniciti svaki torrent posebno u properties na zeljenu vrednost nakon postavljanja bilo koje zeljene vrednosti vece od 7kb/s za upload u glavnom prozoru i torrenti ima da idu ko bog :,,: , evo ja vec vise od godinu dana kroz dve promene paketa skidam tako...

Pa, kako sad to ? :) Sam si rekao da je limitiran DL ako se stavi 6, a po ovome sto si napisao ispada da je svejedno da li stavio 6 ili vise :trust:

Svejedno je.Inache i ja sam se zezao sa Netlimiterom u pochetku,ali prelaskom na privatne torrente nije mi ni cilj da ogranichim upload,vec mi je cilj da on bude shto veci,a de neremeti download.A to je nekih 2/3 od maximalnih 20kB/s,shto ce reci 12-13.
Sada Netlimiter koristim samo za Soulseek.

Ne bih da otvaram novu temu...
Imam problem, sta god da stavim u UL jedva da predje 5kB/s a DL ide ko lud. Pretpostavljam da je do ulaznog porta, ali ga nikako nisam uspeo da otvorim i uvek u onom Port Checkeru prijavljuje da je port zatvoren, iako sam probao nekoliko firewallova i uputstvo sa PortForward sajta. Pa da pitam da li postoji neki drugi nacin da se zaobidje ovo ? Ako treba, moze i na PM

COLT moras da port forwardujes, lupi neki port preko 50000, ja sam stavio 59991 npr, i super mi shljaka. Sto se tice Upload-a, kada stavite preko 6-7 kbs, download ce biti neogranicen.

Mislim da 1kb nije fer. Šta ako svi stave 1kb, koliko bi nam trajao download? OK je da se ograniči do mere koja nam ne ruinira upload, ali budite pri tome koliko god je moguće fer. Ako svi krenu da tako ograničavaju od P2P neće ostati ništa.

Postovi su prebaceni iz teme o povecanju brzine ADSL-a.
Moje pitanje je skroz na mestu. Jes da je u pitanju wireless, ali to je za torrente isto. Iz tog razloga nisam hteo da otvaram novu temu. Ne razumem te, za koje bi postove zeleo da budu obrisani ? I cime se to prlja tema ?

Mislim da 1kb nije fer. Šta ako svi stave 1kb, koliko bi nam trajao download? OK je da se ograniči do mere koja nam ne ruinira upload, ali budite pri tome koliko god je moguće fer. Ako svi krenu da tako ograničavaju od P2P neće ostati ništa.

U potpunosti se slazem sa tobom.Ne da nije fer nego je totalno ciganski.Ja bi takvim ljudima postavio totalni internet ban :))

Zato postoje privatni tracerki i ratio

jos jednom o....

.....utorrent-u i podesavanju portova:
od skora se konektujem preko eunet-a (adsl 256/64),
max. download mi je oko 10 kb/s :mad:.
postoji i upozorenje:
Error! Port 28859 does not appear to be open.
moze li neko da mi odjasni kako da podesim ruter i sam utorrent za adsl (zyxel prestige p-660rt ee)
btw. ranije sam na wirelessu (512/128) imao isto upozorenje (u vezi portova) ali je download bio 60-ak kb/s

Vrh Dno