Šta je novo?

Kako podesiti SezamPro Router (otvoriti port) za P2P programe

byMaX

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2001
Poena
1,019
LimeWire ili Shareaza (ta dva mi se dopadaju). DL mi je veoma spor, ukupno do par K, a imam DL sa stabilnog linka od 26-27K. Stvar je sigurno u port forwardingu, ali ja pojma nemam sta tamo da upisem. Podesio sam sve po uputsvu audiofreaka iz onog threada, ali ne znam sta jos treba da uradim...

Pa u tom threadu je sve lepo objasnjeno, ja ne znam sta bih vise dodao... na osnovu njega sam i ja sve kod mene namestio.

Dobro, glup sam, sta konkretno da namestim u Shareaza ili LimeWire-u?

Nazalost, koristis bas one klijente koje nikada nisam probao :D, ja sam koristio WinMX i sada DC++.
Poenta je da u Virtual Server Configuration propustis TCP i UDP portove koje koristi konkretni P2P program na adresu tvog racunara.
Kako si uopste trenutno podesio?

U stvari sada sam pogledao malo bolje sta si napisao u prvom postu... tebi ocigledno sve RADI koliko ja kapiram, samo je problem u protoku? Zasto mislis da protok uopste ima veze sa podesavanjima na routeru ako P2P programi vec rade?

Poslednja izmena:
byMaX je napisao(la):
Podesio sam sve po uputsvu audiofreaka iz onog threada...

Ajde neka neko bude ljubazan, pa mi kaze kog?Ja ne mogu da nadjem :wall:

Dandy je napisao(la):
Nazalost, koristis bas one klijente koje nikada nisam probao :D, ja sam koristio WinMX i sada DC++.
Poenta je da u Virtual Server Configuration propustis TCP i UDP portove koje koristi konkretni P2P program na adresu tvog racunara.
Kako si uopste trenutno podesio?

U stvari sada sam pogledao malo bolje sta si napisao u prvom postu... tebi ocigledno sve RADI koliko ja kapiram, samo je problem u protoku? Zasto mislis da protok uopste ima veze sa podesavanjima na routeru ako P2P programi vec rade?

Pa ima veze. Svima koji imaju ADSL a nemaju Router P2P programi rade skoro jednako "brzo" kao i sa stabilne veze (kad povlacis od nekog ko ima T3, pogotovo). Zato pitam. Sada je podeseno na automatski (Universal PnP). Samo mi treba broj porta... A DC++ je jedini P2P koji ne zelim da koristim. :)

byMaX je napisao(la):
A DC++ je jedini P2P koji ne zelim da koristim. :)

Hteo si reci "ne znam da koristim" ? :) Mada, u tom slucaju ne bi se slagalo ono "jedini", posto je takvih dosta :d
Ah, Maxo, vecita si misterija :p :-devil-:
Po x-ti put ti ponavljam, pored pomenutih probaj neki torent ili edonkey...i ne, oni nisu integrisani u shareazu :smash: :)

filipenko je napisao(la):
Po x-ti put ti ponavljam, pored pomenutih probaj neki torent ili edonkey...i ne, oni nisu integrisani u shareazu :smash: :)

Shareaza ima torrent client ali je pitanje koliko je implementacija uspesna.

filipenko je napisao(la):
Hteo si reci "ne znam da koristim" ? :) Mada, u tom slucaju ne bi se slagalo ono "jedini", posto je takvih dosta :d
Ah, Maxo, vecita si misterija :p :-devil-:

Nema tu sta da se ne zna. Jednostavno, na disku nemam 50-60-100 GB toga da share-ujem, pa me DC ne zanima.

byMaX je napisao(la):
Nema tu sta da se ne zna. Jednostavno, na disku nemam 50-60-100 GB toga da share-ujem, pa me DC ne zanima.

Shareazu sam probao i radi jako sporo, kao i limewire ( 5-7k), s tim što LW radi, po meni, nešto stabilnije. Ima malu bazu korisnika, negde oko 500K. Koristim samo Azureus, a portove sam forwardovao, za svaki od programa koji koristiš, baš kao što je bilo objašnjeno u treadu u kojem si napisao da su ti momci iz sezama sve lepo podesili. Kod nas je generalni proble što imamo asimetrični adsl ( npr 256/64 ) pa su i brzine skidanja shodno tome koliko šalješ).

borab je napisao(la):
.............. Kod nas je generalni proble što imamo asimetrični adsl ( npr 256/64 ) pa su i brzine skidanja shodno tome koliko šalješ).

Ovo je kao da si rekao "imamo asimetricni asimetricni dsl", to asimetricni je upavo ono "A" u skracenici ADSL. Osim toga, to je oblik DSL-a koji se najvise i koristi svuda, ne samo kod nas, tako da, tesko da je to problem, jednostavno takva je tehnologija.

Paradigma je napisao(la):
Shareaza ima torrent client ali je pitanje koliko je implementacija uspesna.

Ma ima ona u sebi sve, i edonkey i torent i limewire i dc++ i sve...problem je samo sto nista ne radi kako treba :d Niti je pretraga dobra niti je download dobar.

Problem je u asimetricnosti... posto je upload jako mali, drugi korisnici vam pojedu sav upload, a onda ne ostane nista za slanje zahteva za dl (mislim na zahteve za paketice, nacin na koji radi TCP/IP). Skini maxo "net limiter" i saseci upload tako da ti uvek ostane 1-2 kb uploada da ti ne bi ometalo DL.

Ma koji crni upload, niko od njega apsolutno nista ne skida i opet mu dl ide ~3-7kbps max. Tu je problem sa shareazom

Dobro leksa. Vidim sa si vrstan lingvista. Lepo sam Vam napisao, što veći upload to veći dowload. Tek kada sam posle 48h upaljenog računara i shareovanja svega i svačega postigao ratio od 1:3, povukao mi je download sa 3-7Kb, na 15-19Kb.( Azureus ). Ostavite to što skidate, a ne momentalno da brišete iz share foldera, pa će i kod Vas da povuče.Pogledajte, za početak, koje su brzine, npr u Japanu ( 80-100Mbps ).

Poslednja izmena:
Samo sam hteo da preciziram, posto iz tvog posta neki laik moze steci utisak da je to neki problem koji je specifican samo za nas i nasu implementaciju ADSL tehnologije. Drugo, ovo sto pricas za azureus nema veze, evo upravo imam torent koji ide full speed download (64kB/s), dok je upload ravno 0kB/s (rejting 0.010). To zavisi od tracker-a, broja peer-ova (seedera i leechera na koje si nakacen), kao i njihove brzine.

Sto se tice podesavanja router-a za p2p to imate u pomenutom thread-u.

Za vecinu korisnika najjednostavniji je emule. Nema nekih ekstra podesavanja ali ja na osnovu mog kratkog iskustva mogu da predlozim sledece:

1. Nabavite PeerGuardian 2 i ubacite barem anti-p2p listu. Tako cete smanjiti uludo utrosen bandwidth na transfere, konekcije i pokusaje konekcija sa fake file serverima.

2. Uvek koristite najnoviju verziju klijenta (u ovom trenutku eMule 0.45b)

3. Ukoliko imate 512+ kpbs ADSL ogranicite upload na 10 KB/s, vama ce download biti neogranicen. Ako stavite manje od 10 KB/s onda cete imati forsiran odnos 1:4. Ako imate 256 kbps ADSL kao ja postavite limit za upload na 5 KB/s (download je onda 20 KB/s). Jaci upload ce smetati download-u, ovaj limit je neophodan.

4. Konektujte se na servere koji imaju najvise korisnika osim ako im je ping los. Ovo pre svega utice na search.

5. Konektujte se i na Kad (Kademlia) mrezu.

6. U Options->Connection odnos bi trebao da bude 3:1 za Hard Limit i Max Connections. Za 256 kpbs preporucuju 600 za Hard Limit i 200 za Max Connections.

7. Koristite Windows XP SP1 (sa svim drugim zakrpama) umesto SP2 sa "ispravkom" za half-open connections hard-limit.

I na kraju najvaznije (pise i u uputstvu):

eMule ne voli da ga gledaju, nemojte da blejite u program i da cekate da se nesto skine jer ce tada download biti losiji.

Znaci preporucujes eMule 0.45? Ovo za XP SP1 ne mogu nikako, vec sam presao na SP2... Kakav je to odnos 3:1, to se nije pitalo na ISDN-u. Mislim, ako je source bio brz, skidao sam sa njega i 16KB/s na 128K ISDN-u... To su neke nove P2P fore?

leksa je napisao(la):
evo upravo imam torent koji ide full speed download (64kB/s), dok je upload ravno 0kB/s (rejting 0.010).

Odaj mi tajnu koji torent client koristis!

Ja koristim BitComet 0.57 i skida mi u proseku sa nekih 8-9KB (nekada ide i do 23-24, nekada je oko 2-3 ali sve u svemu oko 8-9Kb). Imam ADSL 256.

Pozdrav

Evo sličice, koja pokazuje kako lepo Azureus radi kada ostavite da i drugi pokupi ono što skidate. Dosta sam uploudovao tako da mi je povećao brzinu dl.

Bocy je napisao(la):
Odaj mi tajnu koji torent client koristis!

Ja koristim BitComet 0.57 i skida mi u proseku sa nekih 8-9KB (nekada ide i do 23-24, nekada je oko 2-3 ali sve u svemu oko 8-9Kb). Imam ADSL 256.

Pozdrav

Nije nikakva tajna, a da se i zakljuciti, koristim upravo pomenuti Azureus, koji je ispao najbolji od svih torent klijenata koje sam ja probao. Medjutim, kao sto se moze zakljuciti iz onog sto sam rekao u predhodnom postu, brzina download-a/upload-a ne zavisi od klijenta. Zavise od trackera, broja peerova, njihove brzine, da li su connectable, da li smo mi connectable, itd. Nema nikakve veze ni sa klijentom ni sa rejtingom. Verujem da ovo sto Borab prica vise ima veze sa povecanjem broja peerova vremenom, kao i celih kopija 'materijala' na netu, pa samim tim i brzine skidanja, nego sa rejtingom. Odn. mnogo puta sam bez ikakvog rejtinga (i sa nikakvim upload-om) skidao punom brzinom, tako da to sigurno nema veze.

Verovatno si u pravu.

Kada je rec o bitorrent-u onda najveci uticaj na brzinu download-a ima odnos izmedju seeds/peers, naravno on treba da bude veci barem od 1 kako bi imali iole pristojnu brzinu. No, problem je naci odgovarajuce tracker-e koji ispunjavanju gore pomenuti uslov. Vecina tracker-a na koje nailazite na net-u su "public" gde vam je ovaj odnos mnogo manji od 1. Ukoliko imate srece (ja imao srece da registujem na nekoliko, iskljucivo na pozivnicu) pa nadjete tracker-e koji su VIP onda vam download nece padati (ili retko) ispod one granice za download koja je organicena vasim protokom. Sve bi bilo lepo kada bi ste mogli samo da leech-ujete ali avaj, na ovakvim tracker-ima postavljeni su uslovi, npr. ukoliko vam je ratio manji od 1 onda imate npr. dozvoljen samo 1 slot, ili morate da cekate 18 sati da bi ste poceli da skidate nove torrente, sa druge strane postoji mogucnost da ova ogranicenja budu vezana za kolicinu podatka koje ste upload-ovali (meri se gigabajtima). Dakle, nema veze sa brzinom, ali itekako ima veze vasim ratio-m.

Jos nesto, broj veza koje ostvarujete zavisi i od toga da li ste reachable, odnosno conectiable (imate li realni IP adresu ili ne), ukoliko nemate, onda se broj mogucih konekcija smanjuje, jer pojedini korisnici nece moci da vam pristupe (narocito ako ste iza NAT-a).

Licno iskustvo (imam 128k, i iza NAT-a sam): kada skidam nesto sa public tracker-a onda brzina varira, ide cak i do 16k ali veoma retko, i obicno se desava tada da mi je upload veci od download-a, ako se kacim na VIP tracker onda je brzina izmedju 15 i 16k, veoma retko pada ispod, ali zato je upload veoma mali, pa da bih zadrzao status clana ostavljam ga po zavrsetku da bude seed, barem dok ratio ne bude 1 (obicno gledam da bude veci).

Ako ima jos pitanja ili nedoumica PM. Samo ne ne pitajte za port fowarding i ostalo ima gomila post-ova o tome.

A kako doci do pozivnice za VIP treckere?

Vrh Dno