Šta je novo?

Kako podeliti internet sa PC na wifi router ?

lahaine

Slavan
Učlanjen(a)
14.01.2009
Poena
319
Pozdrav. Situacija je sledeca

Imam PC računar koji je preko PCI wirelless+grid antene nakacen na net ( operativni sistem WIN7).
Imam neki stari router koji bi hteo da iskoristim kao wifi router za laptop a da taj wifi router spojim sa PC on preko LAN kabla da bi on dobio internet .

internetshare_router2.jpg

Nesto slicno ovome samo sto je mesto hub-a wifi wouter i na njega se kazi putem wireless-a, a mesto cable modema PCI wireless kartica.

A da ti lepo kupis sebi jedan wireles AP sa 4 LAN porta (TP-link ima ispod 3000 ginaa). Prebacis ga u klijent mod. Mesto njegove "pendrek" antene uvrnes tvoju grid antenu. Tvoj wifi router iskoristi za laptopove, prikacis na LAN port AP-ea. U njegov LAN port racunar(e), a laptopovi i mobilni bezicno.
A wifi karticu prodaj.
Ovde na forumu je bilo dobrih ponuda za AP uredjaje. Prosao bi sa 2500 din ( - cena kartice).

poenta je da bez dodatnog ulaganja ostvarim ovo sto sam zamislio

Jel mozes da nacrtas ovo , posto si me malo zbunio onim dodatkom?
Po onoj prvoj opciji samo treba da napravis za drugi komp novu podmrezu.

samo sekundica ...

mreza.jpg

e ovo je ono sto meni treba .. kako ovo da uradim na win 7

Poslednja izmena:
hm, tebi treba obrnuta stvar, nisam siguran da to tako moze.
Tebi treba da net koji dobijes preko etherneta , prosledis na wireless.
Ako to moze na tom ruteru, onda samo stavis connection sharing na interfejsu racunara(ovom ethernet) i on ce dobijati signal od prvog wirelessa.

meni bas ovo treba, dobijam internet signal sa antene u komp , pa preko lan kabla saljem u router a on ga dalje salje putem wirelessa laptopu

Probaj ovako:
Kontrolna tabla > Mreža i internet > Mrežne veze
Desni klik na Lan 1 > Svojstva > Drljenje
Obeleži : Dozvoli drugim korisnicima da se povežu preko internet veze na ovom računaru > Izaberi vezu za privatnu mrežu (ovde izaberi, ne wireless, nego VPN ili PPPoE - konekciju prema provajderu). Taj LAN port će dobiti adresu 192.168.0.1 i nju unesi u ruter kao getvej (ruteru ostavi da dobije automatski adresu na WAN portu ili mu daj adresu 192.168.0.2)

u Izaberi privatnu mrezu mogu samo da izaberem Local network i Local Network 2, to su 2 moje lan kartice koje imam na ploci

u Izaberi privatnu mrezu mogu samo da izaberem Local network i Local Network 2, to su 2 moje lan kartice koje imam na ploci

Pa moras imati i Wlan karticu preko koje dobijas internet? Kako si dovukao internet na racunar? Sa antene na ap pa na mreznu u svoj racunar ili sa antene direktno na PCI wireless karticu u racunaru?

1. Desni klik na tu Wireless konekciju i kao sto covek rece share this connection
2. On ce ti automatski postaviti tvoju drugu mreznu karticu na 192.168.1.1 sa koje ces da vodis kablo na WiFi router.
3. U wireless router iskljuci DHCP, i namesti mu ip adresu recimo 192.168.1.10 (naravno povezi pre toga router sa osnovnim racunarom preko koga dobijas konekciju)
4. I to bi trebalo da je to.

Nemoj Wireless konekciju, ako nju šeruješ, moraćeš i na drugom PC-iju da se prijavljuješ provajderu (VPN ili kako već). ovo je jedino dobro ako imaš dva naloga. Šerovanjem VPN konekcije, nemoraš da se prijavljuješ sa ostalih računara u kući. Što se tiče IP adrese za Win 7 nisam siguran, ali Win XP je dodeljivao LAN portu 192.168.0.1 (preko kog ćeš kačiti ostatak kuće)

Nemoj Wireless konekciju, ako nju šeruješ, moraćeš i na drugom PC-iju da se prijavljuješ provajderu (VPN ili kako već). ovo je jedino dobro ako imaš dva naloga. Šerovanjem VPN konekcije, nemoraš da se prijavljuješ sa ostalih računara u kući. Što se tiče IP adrese za Win 7 nisam siguran, ali Win XP je dodeljivao LAN portu 192.168.0.1 (preko kog ćeš kačiti ostatak kuće)

Doduse meni je bila drugacija situacija kod provajdera, nije bilo problema sa njima. Ili mozes 192.168.0.1 (radi i u mom slucaju) uglavnom tako treba otprilike da izgleda tvoja mreza.

Problem resio jako lako

stavio u BRIGDE wifi i lan na PC u i router dobio automatic adresu i prosledio kroz wireless.. nista lakse a toliko sam se izcimao

i kad ugasish taj komp niko od ostalih necce imati net
ideja u mrezzama je da obezbedish klijentima nezavisno konektovanje a ne da jedan zavisi od drugog
rekoshe ti ljudi da sa vrlo malo ulaganja mozzesh da sredish to da radi kako treba, tj. da predupredish eventualne probleme/usporenja/prekide u radu internet konekcije

pozdrav

@lahaine

Na način koji si izvaeo slobodno možeš da izbaciš ruter i na desktop stavoš neko softversko rešenje koje će napraviti wifi spot tj. tzv. softverski ruter

Nazad
Vrh Dno