Šta je novo?

Kako pamtite lozinke i slična čuda?

evg0

Zapažen
Učlanjen(a)
04.09.2023
Poena
20
Ja sam malo staromodan, obazriv, neko bi rekao paranoičan....

Da li je pametno prepustiti googlu da čuva lozinke, podatke, da ih deli između tvojih sopstvenih uređaja...da pamti bukmarke i slična čudesa,,,
Do sada sam koristio mozilu, već dugo sam na Linuxu i sad koristim Chrome... imam jedan, dva naloga... Ali pored svega, čudi me, što me neki sajtovi ignorišu ili nemaju vremena,,,, ili me smatraju za bot-a... to nije povezano... ali opet... pitam...

Mozak, Keepass lokalni storage i Firefox sa master passwordom.

Pamtim samo jednu lozinku od 20 karaktera... Ona mi omogućava logovanje na Bitwarden koji imam instaliran na računaru, laptopu, mobilnom i računaru na poslu. Bitwarden pamti sve ostale lozinke za mene i dostupan je u svakom trenutku, na svakom mestu. Dobro, par lozinki ipak čuvam van računara.

Papir? Pa ga fotografišeš telefonom, Ili neki notes program na telefonu koji ne ide online.

Naizust.

Koristim prastaru metodu, proverenu u mojoj praksi, DO SADA.
Koristim stihove ili cele strofe iz meni poznatih pesmica, u kojima ima brojeva, znakova, nekih simbola .... sve kucam spojeno sa velikim slovom na početku svake reči, brojeve ciframa ...
ne moram volim te pesme, ali svako je u stanju da zapamti i pamti sigurno stotine primeraka ....

Najsmešnije mi je kad neko pored mene pokušava, preko ramena, da provali šta kucam ....
Neretko samo zinu i provale: "Jebote odakele ti to pamtiš !?!"

Recimo pokušajte da pred nekim otkucate ovo za primere pass-a:

100Ovaca100Ovaca200Jaganjaca
37Sa2TolikoToplaSamJa
2BrataRodjenaUZiduSmrtiDaNeVjerujesRodjenimOcima
1000000PoljubacaSvudPoMojojKoziNek'IhTvojDodirPoX
Nek'IhJos100XUmnozi

onda dolaze pesmice na engleskom, makedonskom, ruskom, bugarskom ..... ******, jedna od prednost života u pograničnoj sredini je kontakt sa svakojakom muzikom i kulturom.
:) :) :)

Ovo, ali na mom misheard lyrics izmišljenom jeziku tipa ken lee tulibulibudaućju. 😁

Pa, ja razmišljam u smislu... ako google drži gotovo sve... to vam je isto kao sa windowsom ranije.... spoljni antivirusi unište i koruptiraju sistem, em se plaćaju...a ako sve poveriš windowsu znači da si lojalan i onda si siguran... danas windows ima svoj ugrađeni antivirus i slično..

pa što se tiče passworda google android isti k, ista firma itd... tako da razmišljam o toj soluciju da sve poverim google pa ako se nešto zahebe, znam ko je kriv...

a drugi programi su još više sumnjiviji...

A to program koji se ne kači na internet, mislim da su ti programi otišli u praistoiju...

Ipak najbolje je pisati na papir... od banke na primer lozinka mi je na papiru.... itd...

Uglavnom kako se kaže gde ima leka ima i veka... ili...

Lepo sam napisao: "brojevi ciframa ..." imam samo tri pravila u sklapanju...

Šta da vam radim? Došla druga vremena, zevajte onda u mobilne. ;) Svako koristi šta ima.

Mi smo morali da pamtimo. Tako smo naučeni i dresirani.
U Pirotskoj gimnazili u prvom razredu, u moje vreme, za dvojku iz srpskog morao si da naučiš 100 stihova Gorskog Vijenca, i ne samo to učilo se i pamtilo kroz razne predmete šuma podataka i citata, .... ja sam bio na nešto oko 1000 stihova, dugo mi to ostalo u glavi. I dan danas se zaprepaste mnogi koliko mi je ostalo u glavi od Jefimijine pohvale Knezu Lazaru i drugih klasičnih dela.

A što se tiče muzike, to stvarno nije bilo problem jer nije bilo neke druge vrste zabave. Ne pamtim samo stihove, već i raspored pesama, koja je na kojoj (A/B) strani, gde je ploča pucketala a gde preskakala, gde i sa kom u društu sam prvi put čuo, ko je kome kupio za rođendan kakakv je omot, ko je sve učestvovao u produkciji .... Kako da kažem. Nismo mi to pamtili što nas neko terao nego smo to vreme živeli i dožoveli.

Ja za sve koristim istu lozinku (tj imam dvije varijacije). Slično kao zmanic. Koristim latisnki naziv akvarijumske ribice (jer sam nekada imao ribice) sa 2 velika slova na nekim mjestima i dva broja ubacena. Kako koristim istu za sve lako sam odredio i zapamtio dgje su ova 2 velika slova i 2 broja.

Za ovo možete uzeti neku čudnu riječ iz svoje struke, neki dio nečega itd...

Meni je van pameti da se za sve ima razlicita lozinka, u tom slucaju samo neki od pomenutih alata za cuvanje, jer mislim da nema sanse da se upamti nekoliko razlicitih naloga i razlicitih sifri (pogtovo ako se memorisu pa ne ukucavaju cesto)

Koristim dve sifre, jedna pre rodjenja cerke kombinacija prezime neko slovo veliko, na primer i zamenim 1, o 0, ide prvo veliko slovo, na kraju sam menjao stavim godinu rodjenja, pa posle nekog vremena godinu rodjenja ali na primer umesto 1985 5891, pa sam stavljao datum rodjenja, broj telefona, cesto bih negde zaboravio a nisam je sacuvao pa bih isao na forgot, posto sam u nekim trenucima imao vise aktivnih varijanti.
Posle rodjenje cerke ide varijanta njenog imena plus datuma rodjenja opet pravim varijante.
Ranije sam imao blokce gde sam zapisivao za razne forume, banku, igrice.
Namerno pokusavam da pravim lozinke da bih malo aktivirao mozak, jer sam nekada znao vise desetina brojeva i rodjendana i jos nekih bitnih datuma, onda su telefoni poceli da pamte umesto mene pa sada se pitam cesto koji bese moj broj a koji beze zenin.
Zato malo treniram mozak

Koristim Bitwarden. Besplatan je, možeš da se prijavljuješ biometrikom. Za sada se pokazao puzdanim.

Pre sam imao "osnovnu šifru" i onda sam dodavao nastavke za svaki sajt/nalog. Sifra se sastojala od kombinacije slova (velikih /malih) i brojeva.

Sada samo pamtim master password za Bitwarden (kada sam na nekom drugom racunaru, ne kucam, već isključivo preko biometrike). U njemu generišem šifre od 46 karaktera (kombinacija slova, brojeva i specijalnih karaktera) i uključujem 2FA gde god je dostupno. Za sad se to pojazalo OK. NIsam još isprobao Passkeys.

Pamcenje(za bitnije lozinke koje cesto koristim) i sveska(za ostale, i da se podsetim ako me pamcenje izneveri)

Ja ih zapisujem u kriptovanom fajlu.
A i u njemu ne pisem direktno lozinku nego lozinku sifrujem nekim laganim sistemom kojim pamtim.
Npr ako napisem "country" ja imam neku svoju zemlju koju upisujem, ako napisem bg, upisujem brojeve 011...
To ti je jednostavnija verzija onoga sto radi zmanic, ne moras bas citave stihove da pamtis.

Takodje bi trebalo imati razlicite sifre za svaki sajt, plus bi trebalo rotirati iste na svakih bar pola godine.
Razlicite sifre mozes da napravis tako sto u standardnu sifru koju koristis svuda ubacis naziv sajta/servisa ciju sifru hoces da zadas, a umesto direktno imena sajta ti ga upises npr unazad i slicno.

Drugi nacin je da kupis fingerprint USB citac i da instaliras na windows i onda automatski njime stitis i google chrome sifre pa mozes sve u njih da upisujes (chrome trazi da skeniras prst kada hoces da otvoris njegov password manager).
Ovim se stitis i od devojke/zene/dece/prijatelja/neprijatelja da ne mogu da ti udju u komp dok ti nisi u kuci/sobi jer ne moze bez otiska prsta.

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam konzervativac,imam jednu malu svesku(kao Broj 1 iz Alan Forda),tu čuvam sve lozinke.

Pamcenje i imam kombinaciju po nekom sablonu za svaki account u kombinaciji sa domenom sajta.

jednostavno: jedna email adresa i jedan isti pass....zapisano na papiriću i sakriveno u podu špajza kod prababe :) :)

JamalenaSuknjicaNaKockeSvakaKOCKAHoceDaSeBOCKAx22 smislih savrsen pass od libida zavisi dal je 22 ili 523

Korektna aplikacija, navikao na nju. Baza moze da se exportuje bilo gde.

1000014877.png

Vrh Dno