Šta je novo?

Kako ograniciti protok sa neta koriscenjem routera

raindog

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
649
Znaci sbb uvodi novu politiku : svi dobijaju fixne adrese ali po modemu ce moci da se dobije samo jedna fixna adresa.
E sada da ne bi drzao jedan komp stalno ukljucen, hocu da uzmem router. Interesuje me koji parametar u specifikaciji routera govori da ima opciju da ogranicim protok (recimo jedan komp da ima 64 a drugi ostatak od 256) i kako to podesiti? da li routeri od max 60e podrzavaju ovu opciju

To sve mozes zaobici koriscenjem programa NetLimiter.

ali to je preko programa meni treba preko routera

Tebi treba ruter koji ima port bandwidth control (tako je obicno i naznaceno na njemu), ili se eventualno zove traffic management.

Najjeftiniji, koliko ja znam, je oko 115€. Mozda uspes da nadjes neki polovan za manje pare.

izgleda da je jeftinije jedan freebsd sa:

/etc/ppp/bandwidth.conf
#uid kbpsin kbpsout
test_user 256 256
other_user 512 512

raindog je napisao(la):
Znaci sbb uvodi novu politiku : svi dobijaju fixne adrese ali po modemu ce moci da se dobije samo jedna fixna adresa.

znam da nije u vezi teme ali cisto za tvoju informaciju: ne dobija se fiksna adresa nego javna dinamicka.

Mozes da kupis bilo koji WRT54G ili ASUS WL500G+ i da im fleshujesh firmware.
Cena oko 65-80€ +-PDV(kako gde).

rodiger79 je napisao(la):
znam da nije u vezi teme ali cisto za tvoju informaciju: ne dobija se fiksna adresa nego javna dinamicka.

jel to znaci da nista od toga da dignes na kompu neki server koji se vidi na netu?

pTomic je napisao(la):
Mozes da kupis bilo koji WRT54G ili ASUS WL500G+ i da im fleshujesh firmware.
Cena oko 65-80€ +-PDV(kako gde).

mozes li malo to pojasniti.... ko proizvodi taj WRT54G? sa kojim firmware-om treba flashovati... da li postoje rizici da to posle flashovanja crkne?

Linksys WRT54G, Alchemy firmware ili nesto slicno, moze da se zbrikuje ako se lose uradi flash, ali se ne desava cesto

raindog je napisao(la):
jel to znaci da nista od toga da dignes na kompu neki server koji se vidi na netu?

Možeš ti da podigneš server koji se vidi na netu i da mu pristupaš mu preko IP adrese. Ali ne dobijaš stalnu adresu - menja se povremeno.

U pitanju su Linksys WRT54G ruteri koji mogu da rade i kao AP. Linksys je poznata firma koju je otkupio Cisco, sto dovoljno govori samo po sebi.
Kada su izbacili verziju WRT54G 1.0 neko je provalio je da je firmware u stvari specijalizovana linux distrbucija. Samim tim ide pod GPL licencu. Malo kasnije, krenulo "obradjivanje" tog firmware-a. Videvsi da im se uredjaji bolje prodaju, ljudi iz Linksys-a su odlucili da stave firmware pod GPL licencu, tj. da nastave da prave uredjaje sa tim firmware-om.

Sto se tice konkretnog uredjaja uzmi bilo koji WRT54G, osim verzije 5.0. To ces znati po serijskom broju. Znaci izbegavaj uredjaj koji ima CDFB

CDF0 = WRT54G v1.0 / ADM6996L Chipset / 125Mhz CPU / 5V2A
CDF1 = WRT54G v1.0 / ADM6996L Chipset / 125Mhz CPU / 12V1A
CDF2 = WRT54G v1.1 / ADM6996L Chipset / 200Mhz CPU / 12V1A
CDF3 = WRT54G v1.1 / ADM6996L Chipset / 200Mhz CPU / 12V1A
CDF5 = WRT54G v2.0 / ADM6996L Chipset / 200Mhz CPU / 12V1A
CDF7 = WRT54G v2.2 / BCM5325EKQM Chipset / 200Mhz CPU / 12V1A
CDF8 = WRT54G v3.0 / BCM5325EKQM Chipset / 200Mhz CPU / 12V1A
CDF9 = WRT53G v3.1 / BCM5325EKQM Chipset / 200Mhz CPU / 12V1A
CDFA = WRT54G v4.0 / BCM5352E Chipset / 200Mhz CPU / 12V1A

CDFB = WRT54G v5.0 / BCM5352EKPB Chipset
Verzija 5.0 ne omogucava fleshovanje 3rd party firmware-om.

Tu je i serija GS koja poseduje SpeedBooster, ali to ti nije potrebno i vise bi te izlozilo trosku.

Takodje pre nekoliko pojavio se i WRT54G-L koji poseduje linux firmware, u stvari to je WRT54G verzija 4.0.

Sto se tice firmware tu je prica raznolika.

Pazi ovako, ne bih preporucio ni Alchemy ni Talisman iako su dva najpopularnija.
Njih radi firma SveaSoft popularno zvana $vea$oft, jer traz $20 za pretplatu za njihove firmware.
Dalje imas OpenWRT koji popularan i prilicno modularan, ali nemas web interfejs.

Ipak najvise bih ti preporucio DD-WRT, sa sajta www.dd-wrt.
Verzija je .v23 od 25.12.2005.
Mogucnosti su razne, od podesavanja QOS-a, traffic shapping-a, port forwarding-a, port triggering-a, itd...
Uskoro se ocekuje i verzija .v24, ali otom potom.

Nadam se da sam ti pomogao.

P.S.
Verzija 1.0 se razlikuje od ostalih i po broju dioda.
WRT54G.jpg
Verzija 1.0
wrt54g%20v1.1.jpg
Ostale verzije

Poslednja izmena:
hvala samo sto su ovi linksys iznad 100e :(
kakva je situacija sa ovim asusom jer on ima istu foru kao ovaj linksys

Skoro sam video oglas, ovde na Benchu da covek prodaje Linksys. Ako si u mogucnosti probaj preko neke online prodavnice. Ja sam nabavio jedan komad preko eBay-a.

ASUS bi trebalo da je oko 70€+PDV, ali mislim da ga trenutno nema u DirectLink-u koji su zastupnici ASUS-a.
Vidi sa firmom RRC, oni zastupaju Linksys, ali samo kao veleprodaju, ali ti mogu dati svoje maloprodajne kontakte.
P.S. DL radi samo veleprodaju.

pTomic je napisao(la):
Ako si u mogucnosti probaj preko neke online prodavnice. Ja sam nabavio jedan komad preko eBay-a.

Mozes li opisati kako si nabavio preko eBay-a. Jel su ti slali ovde kod nas?

1.) Pitao prodavca hoce li da salje ovde i kolika bi bila postarina.
2.) Licitirao
2a.) Pobedio na licitaciji
3.) Platio Visa Virtuon preko PayPal-a
4.) Obradovao se postaru kad je doneo. :D

znaci koristio si vise virtuon ne da mu platis nego da bacis pare ne paypal pa odatle mu platio?

koliko izasla postarina/carina

Sve ukupno je izaslo oko 40-50€(znaci sve)

Zoran Milosevic je napisao(la):
izgleda da je jeftinije jedan freebsd sa:

/etc/ppp/bandwidth.conf
#uid kbpsin kbpsout
test_user 256 256
other_user 512 512

da ne otvaram drugu temu...

koja je to distribucija?
koji program (daemon, kernel module, whatever) koristi taj config fajl
da li na slican nacin moze da se to podesi i u slack-u ?

Vrh Dno