Šta je novo?

Kako obrisati neku particiju?

Markic

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2013
Poena
555
Moja oprema  
Laptop
Macbook Air M1, HP Pavilion 17
Mobilni telefon
Google Pixel 8 Pro
Pametni uređaji
Galaxy Watch 4 Classic
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Postavljao sam ovo pitanje, međutim nikako da dođem do rešenja:
Prošle godine sam pravio jednu odvojenu particiju od 30+GB kako bih pokrenuo Windows 10 Insider Preview. Sada želim da obrišem tu particiju i pripojim je C: particiji. Instalirao sam EasyUS Partition Menager, međutim nemam pojma kako da tu particiju pripojim C: .
Evo na koju particiju mislim:
Screenshot (40).png
Ovo oivičeno plavom bojom su opcije koje mi nudi.

To bi trebalo da ima u Win 7 i na dalje koliko se secam. Mislim da ne gresim. Idi u Administrative tools>storage, tamo ces imati opcije pripajanja odnosno mergovanja particija. Javi samo da li je tako, pisem napamet jer moram. :)

Ne možeš, jer imaš particije između. Da bude jasnije, ne možeš "preko reda".

Nema tu "prvo" mesto, ako si mislio na red. Spajanje particija se radi, samo kad su jedna pored druge. Ti vidi, šta ćeš sa particijama između.

Ukratko, jedini način da spojiš navedene particije, jeste da sve ostale između, prosto izbršeš.

Da li su ti potrebne ili ne, sam odluči. Ali pripazi, u zavisnosti kako si konfigurisao boot, možeš dobiti i neboot-abilan sistem. Ovako raditi napamet, ne volim.

Ne mora da briše. Može da prvo produži poslednju za tih 30 GB. Zatim da tu istu skrati za 30 GB, ali sa prednje strane. To isto ponovi za sve particije između, dok ne stigne do prve, koju će samo da poveća.

Sad vidim da je već izbrisana, odnosno unallocated. Moja greška. Mogu se ove dve "između" pomeriti i pridružiti prostor na C:, tj. "produžiti, raširiti".

Poslednja izmena:
Vidim sada da neće biti lako, ne znam ni koje su ovo participacija sa zvezdicom. Šta znači NTFS , i kako da saznam da li su te particije potrebne za boot?

Trebalo bi da možeš da ove dve od 866 i 479 MB, uhvatiš strelicom i povučeš do D:, a da ih ne rastežeš i skupljaš.

Znači, probaj ove dve između unallocated, prosto premestiti povlačenjem do D:. Još jednom premestiti, ne proširivati ili rastezati.

Ako ne uspeš, imaš undo i probaj ispočetka. Kad to uspeš, imaćeš mogućnost da proširiš C: za ostatak od oko 29 GB.

Trebalo bi da možeš da ove dve od 866 i 479 MB, uhvatiš strelicom i povučeš do D:, a da ih ne rastežeš i skupljaš.

Znači, probaj ove dve između unallocated, prosto premestiti povlačenjem do D:. Još jednom premestiti, ne proširivati ili rastezati.

Ako ne uspeš, imaš undo i probaj ispočetka. Kad to uspeš, imaćeš mogućnost da proširiš C: za ostatak od oko 29 GB.

Mislim da su te dve baš "located" imaju oznaku NTFS, jel to nešto ozbiljno ili mogu da ih pomerim?

NTFS je fajl sistem. Nema veze sa particionisanjem ili sa ovim što želiš postići, ali ima veze sa samim particijama.

Da li je nešto ozbiljno ili ne, samo svako naknadno prčkanje po particijama je uvek osetljiv posao.

Pomeriti ih svakako moraš, da bi postigao ono što želiš.

Poslednja izmena:
http://www.dictionary.com/browse/allocate

Ove sa "un" prefiksom znači da nisu dodeljene ničemu, odnosno u konkretnom slučaju na disku, između particija je ostao neki slobodan prostor, 30 GB zbog tvoje intervencije, obrisao si particiju, a ostale, one od 1MB, 118kB i 5.85MB zbog nesavršenosti alata koji je korišćen za particionisanje.

Bitnije pitanje je šta imaš sad na tom disku? Ostao na prethodnoj verziji, pretpostavljam neka osmica, želiš li da je zadržiš, ili prelaziš na desetku? Ovo poslednje bi ti bilo najprostije, prilikom čiste instalacije pobriši komplet disk. Ovako, ili ga iskoristi kao još jednu particiju za zaštitu, ili ga jednostavno zaboravi. Zezaš se za 4%, a pretpostavljam da imaš nešto na glavnoj particiji, pa rizikuješ gubitak nečeg mnogo vrednijeg.

Da ne ostanem dužan ni MS-u, pitaj njih šta će im za svaku verziju i podverziju novi format i veličina tih recovery particija ;-)

http://www.dictionary.com/browse/allocate

Ove sa "un" prefiksom znači da nisu dodeljene ničemu, odnosno u konkretnom slučaju na disku, između particija je ostao neki slobodan prostor, 30 GB zbog tvoje intervencije, obrisao si particiju, a ostale, one od 1MB, 118kB i 5.85MB zbog nesavršenosti alata koji je korišćen za particionisanje.

Bitnije pitanje je šta imaš sad na tom disku? Ostao na prethodnoj verziji, pretpostavljam neka osmica, želiš li da je zadržiš, ili prelaziš na desetku? Ovo poslednje bi ti bilo najprostije, prilikom čiste instalacije pobriši komplet disk. Ovako, ili ga iskoristi kao još jednu particiju za zaštitu, ili ga jednostavno zaboravi. Zezaš se za 4%, a pretpostavljam da imaš nešto na glavnoj particiji, pa rizikuješ gubitak nečeg mnogo vrednijeg.

Da ne ostanem dužan ni MS-u, pitaj njih šta će im za svaku verziju i podverziju novi format i veličina tih recovery particija ;-)

Ja sam prešao na desetku jos prošle godine, ostajem sigurno na njoj, obrisao sam i Windows.old folder. Znači koliko sam shvatio ne vredi se cimati sa tih 30GB, probaću da odradim ono sa pomeranjem mesta particiji. Nego preko kojeg programa da uradim to? EasyUS ili onu sistemsku aplikaciju Disk Manager.

E, to pojma nemam! Mora neko da uleti ko zna* šta ms-u treba, ne treba i pogodnu aplikaciju.

*retorički, niko to ne zna ;-)

Ja sam prešao na desetku jos prošle godine, ostajem sigurno na njoj, obrisao sam i Windows.old folder. Znači koliko sam shvatio ne vredi se cimati sa tih 30GB, probaću da odradim ono sa pomeranjem mesta particiji. Nego preko kojeg programa da uradim to? EasyUS ili onu sistemsku aplikaciju Disk Manager.
Active Partition manager http://www.pcdisk.com/download.html dozvoljava i neke radnje Eaasus neće.

Vrh Dno