Šta je novo?

kako napraviti ili promeniti DLL file?

frenky

Čuven
Učlanjen(a)
21.01.2005
Poena
619
Treba mi neko uputstvo, makar ukratko, sta koristiti, na sta obratiti paznju prilikom kreiranja ili editovanja dll file-a.
Hvala

Praviš u bilo kom programskom jeziku čiji kompajler to podržava (C++, Delphi itd.). DLL je isto što i EXE s tim što ne postoji glavna entry-point funkcija (WinMain) kojom se program startuje, već funkcije možeš samo da pozivaš iz drugih modula.

A, ako zelim da pogledam i eventualno modifikujem vec postojeci dll file, kako to da uradim?

Sta bi menjao u DLL-u? DLL je kao i EXE i ako neznas sta radis mozes da ga upropastis da bude neupotrebljiv pa cak i da izaziva pucanje programa.

Uz pomoć disasemblera i hex editora, ali to već traži visok nivo poznavanja hakerisanja.
Neke sitne izmene su moguće Resource Hackerom (i sličnim programima), kao npr. kad sam ja onda menjao sliku u Outlook Express-u (BTW, još uvek mi stoji ta Naomi), ali to obično ima smisla baš kad je reč o specifičnim dll-ovima koji više služe kao kontejner nego kao executable. Štošta se može raditi i hex editorom, ali to su takođe najčešće sitnice (zamena nekog stringa i sl). Ozbiljne izmene dll-a (one koje se tiču njegove funkcije) nisu moguće bez isto tako ozbiljnog poznavanja asemblera i rada u dibageru, što prevazilazi znanje valjda 99.99% Win korisnika.

Uzgred, ja nikad nisam imao instaliran SoftIce (na Win98 nije hteo da se dobro instalira, kasnije nisam ni probao), koristio sam neki ruski freeware dibager (nije igračka, nije kao SoftIce ali je moćan program) i štošta sam lepo uspevao da odradim u njemu.

Sta bi menjao u DLL-u? DLL je kao i EXE i ako neznas sta radis mozes da ga upropastis da bude neupotrebljiv pa cak i da izaziva pucanje programa.

Nemam nameru da menjam sistemske dll-ove. Imam neke koji sluze za specificne ActiveX kontrole. Tu su mi neophodne neke izmene. Pronasao sam neki PE Explorer i Resource Hacker i zbilja nije lako snaci se u tome. Pokusavam da dodjem do source koda za te dll-ove, pa da tako resim svoj problem.

pa u sustini reverse enginering dll-ova je moguc... tvoji dll-ovi verovatno nemaju debug informacije tako da od direktnog citanja source-a nema nista, ali barem znas koje funkcije ti se gde nalaze.... stvar je pipava zato sto ako dodas jednu novu liniju koda moras da relociras sve skokove na koje ta linija utice i sl. tako da obican hex editor pada u vodu.. ono sto mozes lako da uradis je da umesto
if (passwordValid == false) then exit();
zamenis sa nop-ovima ako mozes da pronadjes gde je to tako da ti treba jos i dobar debuger... ako su samo resursi onda mislim da imas sve sto ti treba

Poslednja izmena:
Vrh Dno