Šta je novo?

Kako napraviti 'custom' boot menij za vise OS-a instaliranih na vise HD-ova ?

twister

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
660
Treba mi mala pomoc. Znam da ovakva mogucnost postoji samo ne znam koji bi program to mogao najbolje da odradi, pa ako neko moze da da neki savet.

Elem, imam 3 hard diska.

Sva 3 hard diska imaju bar jedan OS na njima.

Zelim da napravim neki 'boot menij' koji bi radio na sledeci nacin:

Svaki put kada ukljucim racunar (ili ga resetujem) da se UVEK podize jedan OS (sa odredjenog HD-a) koji odredim.

ALI, da ako zelim drugi OS, mogu nekom kombinacijom (hotkey-em) tastera, da prilikom boot-a zatrazim da mi izbaci listu (menij) sa svim OS-ovima, kako bih eventualno mogao da izaberem neki drugi OS za boot-ovanje.

Sa kojim programom mogu to da odradim i kako?

Hvala!

GRUB. Onda izmeniš fajl grub.conf koji je negde na prvoj particiji, obično u /boot, u nešto ovakvo

Kod:
# Podrazumevani OS za but, u ovom slučaju Linuks
default 0

# Čeka 10 sekundi ako ne stisneš bilo šta
timeout 10

# Butni Linuks sa prvog diska i prve particije na njemu
title Linuks
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.37 root=/dev/hda1 quiet

#Butni Vindouz 7 sa drugog diska i prve particije na njemu
title Windows 7
rootnoverify (hd1,0)
chainloader +1

#itd. itd. za ostale

Hotkey kombinacija za ostale je stelica dole + Enter :D

Ok, hvala. Ali, da li ja mogu da koristim GRUB ako npr. ni na jednom od hard diskova nemam instaliran linux, vec samo windowse?

Možeš. A možeš da iskoristiš EasyBCD 2.2 da izmeniš Windows-ov boot loader.

Evo bas upravo gledam youtube u vezi EasyBCD-a kad si poslao poruku. :)

Hvala u svakom slucaju.

Evo da javim nakon par dana 'testiranja' da EasyBCD radi pos'o kako treba.

@a c a: da li kada EasyBCD 'upise' menij svih OS-ova u MBR, mogu da deinstaliram EasyBCD ili je on potreban? (ovo me cisto informativno zanima, program mi ne smeta)

@RazbojNick: ok, hvala.

Evo da javim nakon par dana 'testiranja' da EasyBCD radi pos'o kako treba.

@a c a: da li kada EasyBCD 'upise' menij svih OS-ova u MBR, mogu da deinstaliram EasyBCD ili je on potreban? (ovo me cisto informativno zanima, program mi ne smeta)

@RazbojNick: ok, hvala.
Možeš slobodno da izbrišeš ako ti više ne treba, mada nije uopšte veliki i ne zauzima ništa od resource-a a može dobro da dođe ako nešto želiš da menjaš, kao recimo redosled menija ili default nameštanja.

Vrh Dno