Šta je novo?

Kako napraviti butabilni DOS na hardu?

lordaca96

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.09.2013
Poena
54
Napravio bih particiju od 2GB za DOS i 2GB za Windows Setup fajlove i 10GB za windows XP i ostatak za podatke. Zanima me kad napravim butabilni DOS jel treba da ukucam D://setup.exe, ali problem je sto ce izbaciti C da kucam, jedino da prebacim u C particiju Windows Setup podatke pa tako. Zanima me kako se sve to radi?

Za DOS ne može preko 512MB. Dos ne poznaje setup.exe:), tj. radi samo sa 16-bit aplikacijama.
Malo si pobrkao lončiće. Ajd sad, lepo, razmisli dobro šta želiš, zašto, i da li ti uopšte treba, pa postavi smislena i precizna pitanja.

Rekao mi jedan sa berze da tako uradim. Problem je sledeci: Imam laptop Toshiba SP6000 bez optike i ne znam kako da mu dignem sistem. Imam mogucnost da kupim optiku sa adapterom za 10e ali fora je u tome sto sam ja taj laptop sa punjacem platio 10e pa mi je glupo.

Za DOS ne može preko 512MB. Dos ne poznaje setup.exe:), tj. radi samo sa 16-bit aplikacijama.
Malo si pobrkao lončiće. Ajd sad, lepo, razmisli dobro šta želiš, zašto, i da li ti uopšte treba, pa postavi smislena i precizna pitanja.

Dos poznaje exe fajlove i setup.exe ako je to dos program... Ipak moraš bolje da objasniš šta želiš da postigneš.

Kako da instaliram DOS, jer moram da rezem disk pa da ga bootujem ili kako? Imam Daemon Tools i emulirao sam disk ali kad kliknem setup.bat nista se ne desava tj. otvori DOS prozor i izadje. Jel mogu preko virtual boxa da instaliram DOS na taj hard od laptopa?

O cemu vi to? covek nema cd nema usb, hoce da instalira XP sa hard diska.
Moras da tu particiju da formatiras u FAT32.
Evo ovde ti je objasnjeno. http://www.tech-recipes.com/rx/870/harddrive-windows-xp-installation-no-floppycd-drive/

Poslednja izmena:
Ne mozes iz windowsa, prekopiraj te fajlove koje ti je Daemon Tools otvorio na tu particiju koju si formatirao.
Moras da bootujes sa te particije i da instaliras.

Prebacim fajlove na taj hard od laptopa, ali kako da bootujem? Restartujem pa bootujem sa harda za laptop ili kako?

Kada se upali računar, posle bio sa, učitava se boot sektor aktivnog hdd-a. Boot trazi aktivnu particiju u sa nje ucitava os bootloader koji kasnije ucitava os.
Prostim kopiranjem fajlova na particiju ništa nećeš dobiti jer nedostaje adekvatan os bootloader.
Konfuzan si. Opisi problem detaljno pa će ti neko pomoći ako može.

How to install Windows XP without CD or USB: http://youtu.be/hcUylZKmHnU

Poslednja izmena:
Video je dobar ali ne mogu da nadjem taj program kao sto je on skinuo sa tog sajta. Inace ne mogu da formatiram hard na FAT32 pise da ne moze. Sta da radim?

Uspeo sam da instaliram windows. Hvala svima na pomoci posebno vuku. Ovo je najbolji forum.

Da se nadovezem na temu, sa ozbiljnim pitanjem.

Treba mi da na stari laptop stavim DOS, jer mi treba za pisanje nekih asemblerskih programa, programiranje odredjenih uredjaja i sl...(pristup paralelnom portu). HDD na tom laptopu je 4GB, proc 1GHz, ram 256MB, ima flopi, cd, usb...

Ima li neki turorijal, ili ako neko moze u par crta da mi objasni kako da na jednom HDD-u borave DOS i XP?

Poslednja izmena:
U principu ti je dovoljan Xp, ali ajd...par crta. Napraviš dve particije, prva 512MB druga ostatak. Pomoću nekada čuvenih flopića na prvu particiju instaliraš nekada aktuelni DOS 6.22 (ako se dobro sećam verzije). XP instaliraš na drugu, on ne traži ništa posebno, i to je to.

Nazad
Vrh Dno