Šta je novo?

Kako napraviti boot cd

• Začetnik teme Začetnik teme luci
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

luci

Čuven
Učlanjen(a)
05.12.2005
Poena
619
Zanima me kako napraviti boot cd,recimo 98 da se ne dize sa flopija vec sve da ima na cd?
Cuo sam da to moze da odradi Nero?
DA li je to neko nekad radio,i kako?
Treba mi pomoc,hvala na odvojenom vremenu!

pa, imas sa strane u nero-u da biras standard, audio, mixed..... i tu je negde boot...

a mozes i u UltraISO-u da napravis boot image, pa da ga srezes...

pa, imas sa strane u nero-u da biras standard, audio, mixed..... i tu je negde boot...

a mozes i u UltraISO-u da napravis boot image, pa da ga srezes...

Da znam da postoji ta opcija ali nisam uspeo,umes li korak po korak da mi objasnis?
bar malo detaljnije.
ima opcija CD-ROM(boot).

jao, nisam to radio odawno.....

aj, ako nadjem neki rw, probacu da prowalim, pa ce ti javim....

1. CD moze da bude butabilan ako se na njega nareze butabilan imidz (iso, nrg,...), sto znaci da imidz fajl vec sadrzi boot podatke. Ovakav imidz fajl samo narezati koristeci File>Open dialog u Neru (ili bilo kom drugom programu za rezanje).

2. U Neru kad se izabere CD-ROM (Boot), potrebno je:

- ili mu reci da cita sa butabilne diskete
- ili mu reci da cita butabilni imidz fajl (ne mesati ovaj sa gorepomenutim u prvoj recenici)

Prvo mislim da je jasno. Ne mogu sad jos da pisem i kako se pravi boot disketa, valjda znas. Ako ne - [GOOGLE]How to create a boot disk.[/GOOGLE]
Druga opcija: Nero prihvata .IMA imidz fajlove. U 99,9% slucajeva su u pitanju slike disketa napravljene npr. WinImage programom ili sl. koji kopira ceo sadrzaj diskete (ili CDa/DVDa) u fajl ime_fajla.ima (obrati paznju da bude bas ova ekstenzija).

[dodatne informacije]Nema razlike u krajnjem ishodu. .IMA,.IMG i slicni formati se koriste kako bi se sadrzaj disketa sacuvao, jer diskete same nisu pouzdan medij. Kasnije se preko odgovarajuceg programa sadrzaj ponovo snimi na neku drugu disketu, ako zatreba, a i kao fajl se lakse (brza) manipulise sadrzajem. Ako je disketa od koje se pravi .IMA fajl butabilna, i sam fajl je "butabilan".[/dodatne informacije]

Ne treba se cimati oko boot diskete, Nero dolazi sa njom. U Program Files\Nero\Nero 7\Core se nalazi DosBootimage.ima, boot disk Dr. Dosa 8, potpuno kompatibilog sa MS DOS-om.

Hvala momci pokusacu pa cu vam javiti,sta sam uradio,cimao sam se ja i ranije oko ovog problema ali nisam bio dovoljno istrajan!
Pozz

Evo ti ovde uputstvo za kreiranje raznih automatskih instalacija, medju kojima je i Windows 98.

Prilozi

Evo ti ovde uputstvo za kreiranje raznih automatskih instalacija, medju kojima je i Windows 98.

Gadafi pokusacu,sa tvojim uputstvom,inace nije mi uspelo boot rezanje,imam Nero 6.0.8,imam opciju Extras pa idem na save tracks i mogu neki disk da prebacim u iso ili nrg ekstenziju medjutim nista se ne desava,a sto se tice butabilnih disketica imam ih na flopiju a i ovako neko mi je poslao link sa koga mogu da skinem (ceo DOS.ima i jos par fajlova sto idu u znjega)cinimi se dok sam narezivao kao da nece da integrise ove boot fajlove sa image fajlom,a verovatno ja nisam podesio nesto dobro,pokusacu jos!!!
Za svaku pomoc jako sam zahvalan!

Momci hvala vam uspeo sam da napravim Bootabilnu 98 na cd kojoj ne treba flopi!
a pre svega sam morao da skinem softwer WinImage!
Pozzz

Nazad
Vrh Dno