Šta je novo?

Kako napojiti prastari notebook

poke

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2004
Poena
319
Došao sam u posed jednog prastarog notebooka, u pitanju je Jetta Computers model 486C2SX-33C. Na žalost, nisam došao i u posed baterije za njega, kao ni adaptera, pa ne mogu da ga priključim da proverim dal radi.

Za napajanje mu je specificirano 16V 40W MAX, ja sam u nedostatku takvog adaptera ga priključio na 12V 18W (adapter sa buvljaka), i u tom slučaju mu samo le dioda Power zasvetli i odmah se ugasi. Pokušao sam i redno da vežem još jedan adapter sa 9 volti ne bih li nekako nagurao tih 16V, ali u tom slučaju mu je lampica samo jače zatreperila :) Pretpostavljam da je problem u snazi?

Jel ima neko neki predlog, kako da proverim da li ovo čudo radi?

Definitivno moras nabaviti dovoljno snazan adapter.....

Medjutim neki modeli nisu u mogucnosti da startuju bez baterije.

poke je napisao(la):
Pokušao sam i redno da vežem još jedan adapter sa 9 volti
Ovo ti nikada nece poleteti....

Nadji negde neki trafo slicnih karakteristika, ako nisi vican elektronici.

poke je napisao(la):
Došao sam u posed jednog prastarog notebooka, u pitanju je Jetta Computers model 486C2SX-33C. Na žalost, nisam došao i u posed baterije za njega, kao ni adaptera, pa ne mogu da ga priključim da proverim dal radi.

Za napajanje mu je specificirano 16V 40W MAX, ja sam u nedostatku takvog adaptera ga priključio na 12V 18W (adapter sa buvljaka), i u tom slučaju mu samo le dioda Power zasvetli i odmah se ugasi. Pokušao sam i redno da vežem još jedan adapter sa 9 volti ne bih li nekako nagurao tih 16V, ali u tom slučaju mu je lampica samo jače zatreperila :) Pretpostavljam da je problem u snazi?

Jel ima neko neki predlog, kako da proverim da li ovo čudo radi?

Probaj sa neki drugim adapterom za laptop. Bitno je da mu napon bude u rasponu između 15V i 18V i naravno da konektor fizički pasuje na tvoj laptop.

To što si ti probao ne radi je adapter(i) koje imaš ne daju dovoljnu snagu. Dobro nešto nisi spalio :wall:

Znam da nije red da pitam, ali šta ćeš raditi sa tim kršem čak i da proradi?

Sale je napisao(la):
Probaj sa neki drugim adapterom za laptop. Bitno je da mu napon bude u rasponu između 15V i 18V i naravno da konektor fizički pasuje na tvoj laptop.

To što si ti probao ne radi je adapter(i) koje imaš ne daju dovoljnu snagu. Dobro nešto nisi spalio :wall:

Znam da nije red da pitam, ali šta ćeš raditi sa tim kršem čak i da proradi?

Probaću, ako nađem... Pretpostavljam da ništa nisam mogao da spalim ako je snaga manja, mada, šta znam. A i da sam spalio nije baš da je šteta velika, jel? ;)

Ma samo nek proradi, posle ćeš da vidiš, čuda ću da pravim, 3D renderovanje, kompajliranje kernelova, video produkciju i domen kontrolisanje i sve sto ide uz to ;) Verovatno mi ni čemu neće služiti, to mu dođe kao neki hobi...

@sasa022 bateriju, na zalost, ne verujem da cu naci...

@dr. Tiristor primetio sam da ne leti :) Kazes da nadjem trafo, ali pored trafoa bi mi onda trebao i odgovarajuci ispravljac, zar ne?

Poslednja izmena:
Verovatno je mislio na komplet ispravljac za laptop. Imao sam slicnu avanturu sa nekim 'rinfuznim' compaq k2 laptopima, i radilo je sa tosiba ispravljacem. Pogledaj po buvljaku ili po servisima.

Uspeo... Nasao sam adapter za laptop - vršnjak laptopu sa početka priče. Kako su laptopi različitih proizvođača, različiti su i konektori, tj. ne pasuju :). Izmerio sam napone na ovom adapteru koji sam našao, i bilo ih je od 16v, 8v, i 22v. Otvorio sam adapter, našao na pločici izlaz za 16v, dolemio tu jedan kablić čiji sam drugi kraj priključio na ulaz za eksternu bateriju laptopa (pored ulaza za adapter (neki totalno nestandardni konektor, sa četiri rupice), imao je, srećom, i ovaj, za eksternu bateriju sa nekim "običnim" konektorom). I to je to. Ljuta mašina šljaka sve u 16 ;)

Hvala svima na odgovorima i pomoći.
Pozdrav.

p.s. Ima i fensi trekbol ;)

Nazad
Vrh Dno