Šta je novo?

Kako naplatiti ček

februarski

Slavan
Učlanjen(a)
06.07.2006
Poena
304
Pozdrav dobri ljudi. Zanima me, da li neko ima iskustva sa domaćim bankama što se tiče unovčavanja čekova koji se dobijaju iz inostranstva. Gde je povoljnije, gde je brže, a šta zaobilaziti naširoko?

По мом искуству, најповољније са финансијског аспекта је у Комерцијалној банци, узимају око 400 дин. за реализацију чека за вредност истог до 1000е, мора се отворити девизни рачун код њих, што је бесплатно, положити рецимо 5е и на новце од чека чекати :d једно 2 недеље од дана када је предат како би извршили провере чека.
ПроКредит ваљда знатно брже изврши реализацију али зато могу да узму и преко 20-30е за своје трошкове.

Intesa je meni nekad realizovala cekove odmah, uz neko ogranicenje max iznosa, neke sitne provere, potpis da ne perem pare itd... nisam dugo, tako da ne znam kakvi su uslovi, najbolje idi i pitaj.

Ja u Vojvodjanskoj banci unovchim chek odmah, bez ikakvog chekanja. Platim nekih 200-300 din na chekove od oko 200-300 dolara. (naravno mora se otvoriti devizni rachun shto je besplatno)

Poslednja izmena:
Hm bio juče do Vojvođanske i do EFG, pošto su mi bile najbliže ovde u Bg. U principu i jedni i drugi su me uputili na Intesu, ili na Komercijalnu, pa ću danas verovatno da svratim u ovu prvu, jer kao imaju nekakav ugovor sa bog-zna-kim pa kod njih to brže ide.

U Intezi lažu. Kada sam se raspitivao bilo je može sve odmah nema nikakvih problema, ali kada sam otovrio račun i došao sa čekom onda je počelo zatezanje sa obaveznim čekanjem do 30 dana. Odmah sam zatvorio račun.

Nije mi ovo prvi put da sa njima imam problema, u stvari, kad god sam mislo nešto sa njima da radim, uvek su pravili probleme.

Juce provereno u Intesi - mora se cekati na proveru ceka 30ak dana.

Primio sam cek od Google-a pre jedno 2 meseca.

Kada sam krenuo u pohod da unovcim doticni, sve se pretvorilo u nocnu moru. Necu ni da spominjem da su me u bankama gledali kao nekog lopova :)

Bio sam u SVIM bankama u Beogradu (ne mislim na expoziture :D ) i svuda je moralo da se ceka bar 30 dana. To je sada po novom zakonu ili tako nesto.

Na kraju sam zavrsio u Intesi, otvorio devizni for free (na licu mesta) i posle 30-tak dana su mi isplatili kes. Provizija je ~400 dinara

Stoga, nema nigde da se zavrsi za 1 ili 7 dana, mora da se ceka bar 30. I da napomenem SVAKI put mora da se ceka toliko.

Poslednja izmena:
Ceka se jer banke kontaktiraju svoje inostrane centrale radi provere ceka. Cesto se desi da cek dodje na nekakvom flis-papiru (toaletnom :d) pa sve to sumnjivo izgleda.

Unovcio sam pre par godina nekoliko cekova (po $100) jedne US banke u Reifaisenu! "Morali" su svi da idu na incaso i posle mesec dana pare su legle! Jedan cek uopste nisu hteli da prime jer je bio stariji od 3 meseca! Trebao sam probati u jos nekoj banci ali sam bio glup!

Evo nekih zanimljivih iskustva ljudi oko naplate cekova!

http://www.workandtravelforum.com/forums/lofiversion/index.php?t914.html

nisu ti taj jedan unovchili jer stvarno chek vazi 3 meseca ... znachi da ako bi zeleo da ga unovchish morao bi traziti od poslodavca re-issue fazon ...

Inace u Raiffeisenu si mi trazili proviziju od 800 dinara, sto znaci da je cek na $113 (~7800 dinara) uzmu vise od 10% provizije.

Cist bezobrazluk....

Plus kada doneses kompanijski cek, svi te glededaju cudno, kao da to nije validno sredstvo placanja.

Nije to do banke, boli njih licno uvo i da peres novac, vec postoje pravila koja oni moraju da prodju da ne bi bili kaznjeni :D A cekovi su poznati kao najvise koriscen nacin prevare ;)
Meni je u Deutche Bank pre jedno 8 godina trebalo 2 meseca da mogu da podignem novac sa racuna.

najbolje chek unovchish u banci chiji si klijent

provere rade kad nisi klijent, inache ne.... chak i da je chek bez pokrica, shto se ne vidi odmah, ako si klijent, mogu da te ganjaju i/ili ti s rachuna skinu sumu koju si podigao preko cheka.

Ja sam klijent u Raiffeisenu vec 5 godina i nije pomoglo, morao sam da cekam do 45 dana + 800 dinara provizije.

Pretpostavljam da je kod svih ista politika.

Код Комерцијалне банке, чији сам клијент преко 7+ год.,
на реализацију чека чекам 15-20 дана (отприлике годишње имам 4-5 чека), није ми се десило да им треба више времена да ми дају новце.

Ista stvar sa Komercijalnom... izmedju 15 i 20 dana...
Brže ne može koliko znam ni u jednoj banci!!!

Kada sam bio u Komercijalnoj banci (eskpozitura na terazijama) rekose mi da se ceka i do 45 dana :)

Pazi ja sam to uvek radio u onoj malo ekspozituri u 29. Novembra tj. Bul. Despota Stefana kako se sada zove, preko puta Udruženja svetskih putnika! Uglavnom nisam to radio sigurno više od godinu ipo dana jer sam prešao na Visa karticu... ali procedura se ne može produžiti već samo skratiti! Oni možda kažu 45 dana ali to svakako bude za oko 3 nedelje... možda 4 maksimalno! Poenta je još u tome da uvek ideš u tu istu ekspozituru pa kada vide da redovno dolaziš i da su čekovi OK ići će brže! Ja sam ih zvao telefonom... i tako sam znao kada je rešeno... kažeš im samo neki broj sa štedne knjižice, oni to provere i kažu da li je gotovo ili ne! Naravno prilikom isplate ti uzimaju neku kintu... mislim da je reda nekoliko stotina dinara, davno je bilo pa se ne sećam! Možeš da podigneš u devizama ili dinarima! :)

Vrh Dno