Šta je novo?

kako koristiti 3 neta istovremeno...?

miljenko

Slavan
Učlanjen(a)
12.03.2007
Poena
320
imam 3 mrezne kartice u kompu, winxp, i u svakoj ide jedan net,
1. sbb kablovski 4mbit
2. telekom adsl 4mibit
3. wifi 2mbit

kako da sva 3 neta koristim istovremeno tj kad skidam nesto da mi skida ~10mbita...???
ima li neki program koji mogu instalirati ili ...

Nikako, mozes samo da skidas jedan fajl sa 4, drugi sa 4 i treci sa 2mbita.

skidas sa rapidshare-a po jedan part u isto vreme :p

Nikako, jer samo jedna kartica moze da ima default gateway. Jedino sto mozes je rucnim route add komandama da recimo forsiras neke sajtove preko jedne kartice, a neke preko druge i trece... ali to je bez veze.

A neki router

imam 3 mrezne kartice u kompu, winxp, i u svakoj ide jedan net,
1. sbb kablovski 4mbit
2. telekom adsl 4mibit
3. wifi 2mbit

kako da sva 3 neta koristim istovremeno tj kad skidam nesto da mi skida ~10mbita...???
ima li neki program koji mogu instalirati ili ...

Da malo dopunim... Da li postoji neki router sa 3 wan-a koji automatski regulise protok? Widjao sam neke Linksyse sa 2 wan-a al nisam zadovoljan kako to radi...

To bi takođe mogao da odradi i Tp-Link TL-R488T ruter koji ima 4 WAN porta, podešavanje je prilično jednostavno ali košta preko 3x više od pomenutog RB750.

edit: dobitak od korišćenja više nezavisnih internet konekcija će, u pogledu brzine, biti opipljiv samo kod multi-part downloada, tj. kod skidanja više fajlova istovremeno.

Poslednja izmena:
Ako tako stoje svari onda je jeftinije uplatiti sbb 16mb i neće imati problema sa load balancing-om

Više linkova se uglavnom uzima zbog redundantnosti a ne zbog ukupne brzine, a kome je primarna brzina svakako je jeftinije/jednostavnije uzeti jedan brži link od dva-tri sporija.

Više linkova se uglavnom uzima zbog redundantnosti a ne zbog ukupne brzine, a kome je primarna brzina svakako je jeftinije/jednostavnije uzeti jedan brži link od dva-tri sporija.

Pa kolko sam ja shvatio njemu treba zbog brzine. :p

Naravno da je moguce samo treba odgvoarajuci ruter ;)

Pa kolko sam ja shvatio njemu treba zbog brzine. :p

Pa da, ali moj post samo potvrđuje ono što si ti rekao i skreće pažnju pokretaču teme na relativnu neisplativost cele priče ukoliko je brzina jedini kriterijum. Ima bržih, jeftinijih i jednostavnijih rešenja.

Uspešnu agregaciju više vidova pristupa internetu video sam samo kada su svi oni realizovani preko istog provajdera.

Sa tri provajdera ti faktički imaš 3 gateway-a za konekcije sa rutera, to je po definiciji load balancing/fail over (kao što je Vuk pomenuo). U retkim slučajevima ostvarićeš sabiranje linka, i to ne u punom kapacitetu. Tebi treba spajanje svih vidova pristupa internetu u jedan virtualni interfejs sa jedinstvenim izlazom na net. To se postiže ruterima koji mogu da terminiraju potrebne tunele, najčešće Cisco ili Mikrotik. Takođe, koliko sam upoznat sa ponudama kod nas niko ne nudi ovakvu uslugu fizičkim licima, tj ni kada bi imao (recimo) kablovski, ADSL i WiFi preko Telekoma i bio voljan da platiš skuplji ruter ili par MikroTik-ova (od kojih bi jedan bio kod tebe a drugi u Telekomu terminirao L2 tunele).

Probaj sa wingate.

Nazad
Vrh Dno