Šta je novo?

Kako klonirati samo Win 10

vladat1

- CoH -
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poena
1,175
Moja oprema  
CPU & Cooler
NH-C12P SE14 , Ryzen 7 3800X
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
Kingston Fury Renegade 2 x 16 GB - 3600Mhz
GPU
GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Zvuk
S.M.L.S 8A
PSU
Seasonic Focus Plus 750w 80+ platinum
Kućište
HAF 912 PLUS
Miš & tastatura
Logitech G610 , LOGITECH G403 HERO
Ostale periferije
Blue Snowball Ice
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zdravo drugari. Situacija je sledeća. Imam HDD od 1 TB sa legalnim Win 10 i još nekim programima. Ostatak je neka multimedija. Da li bi mogao da iskopiram samo win 10 na neki SSD od 120 GB Posle bih izbrisao win 10 sa HDD a.

Premestite multimediju na drugi disk, uklonite programe, ostatak - tj. Win10 će zauzimati oko 20Gb. Onda pristupite kloniranju.

Valja li ova metoda? >

Da se nadovežem pitanjem, imam Backupper i pravim clone na ssd, zanima me kako da napravim iso butabilnu kopiju svog tvikovanog Windowsa sa instaliranim programima i podešavanjima, zauzima oko 3.5gb instalacija. Prelistao sam sva moguća rešenja ali nisam siguran da li je to ono što mi treba. Znači hoću iso butabilni svog Windowsa koji mogu da instaliram na drugi računar recimo

Nije mi problem butabilan iso, već kako da napravim iso od svog Windowsa, da sačuvam podešavanja, pored Backupper imidža

Da se nadovežem pitanjem, imam Backupper i pravim clone na ssd, zanima me kako da napravim iso butabilnu kopiju svog tvikovanog Windowsa sa instaliranim programima i podešavanjima, zauzima oko 3.5gb instalacija. Prelistao sam sva moguća rešenja ali nisam siguran da li je to ono što mi treba. Znači hoću iso butabilni svog Windowsa koji mogu da instaliram na drugi računar recimo
Koliko znam ne mozes da napravis butabilni iso od postojece windows instalacije jer su to dva razlicita pristupa boot-u.
Mozes napraviti bekap(klon) particije (jedne ili obicno ih ima nekoliko na particiji gde je windows).
E sad nikada nisam probao da bekap particija probam da snimim na neki usb flash da vidim da li bi butovalo, moguce da bi moglo jer na raspberryPi imam na sd kartici instaliran linux tako da to fino radi (ali naravno jako sporo ucitava), ali ako je neki laksi windows i brz flash trebalo bi da radi ok (kao linux live distroi).
E sto se tice bekap/recoveri diskova ja sam dugo koristio Acronis TrueImage 2013 ili 2014, ali sada sam upgradeovao kucne masine i on je poceo da pravi problema sa nvme drajvovima kao i sa legacy ili uefi boot-om jer negde trazi jedno negde drugo da se butuje ili uopste da radi kako treba, cak i ova novija 2016/2020 verzija isto pravi problem.
Onda sam potrazio resenje (jer sam hteo da radim bekape i linux server masina) pa sam nasao cini mi se jako dobro i profi resenje koje je i ujedno i jako jednostavno za koriscenje (bar meni).
Zove se clonezilla, jednostavno to je live linux masina koja moze da se bira koju cete verziju da skinete tipa ubuntu, debian ... i ima svoj bekap/recoveri softver koji prepoznaje sve zivo i ima milijardu opcija ako cete bas da idete u detalje, A ono sto je najbolje je da ko nece da nesto preterano podesava, dovoljno je da prati uputstvo i stiska enter par puta i odradjen bekap za cas posla.
Kao bekap disk koristim eksterni 4tb 3.5" disk ubacen u eksterno usb 3.0 kuciste (ranije sam koristio superbrzi usb flash sandisk 256gb ali kada se windows povecao zbog igrica onda sam presao na obican 3.5"). recimo pre neki dan sam bekapovao 1100gb sa normalnom kompresijom sa nvme 980pro 2tb na 4tb 3.5 wd green i trajalo je 2h kpoiranje i 2h kontrola (koju moze da se preskoci) i konacna velicina je bila nekih 800gb.
Ko ima samsung ssd moze instalirati samsung magician i tamo ima opciju data migration pa moze da proba sa tim (nisam probao).

Vrh Dno