Šta je novo?

kako 'kalibrisati' kore

• Začetnik teme Začetnik teme Iguana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Iguana

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
kako 'kalibrisati' korel

Inache, ja i ne koristim Korel vec Illustrator 10 (ili redje Freehand 9) ali posto moram da odradim jedan omanji visetranicni dokument primoran sam na korel 11 (illustrator nema opciju za visestranicne dokumente, InDesign 2 imam ali trebaju mi jache opcije za crtanje, a disk freehand-a 9 mi je boga pitaj gde, dakle moze da bude i ispod kreveta u nekoj kolibici u Namibiji). hocu da uradim jedan pdf dokument , brosuru od 5,6 stranica koji nece biti namenjen za stampu nego za 'krstarenje' netom. tako da nameravam da ga uradim u rgb kolornom spektru ali nikako ne mogu da kalibrisem korel da mi boje ne prikazuje kao da su cmyk. naime nikako ne mogu da dobijem jarko crvenu, azurno plavu, smaragdno zeleno...sve boje na monitoru su nekako suve, nezasicene...pokusao sam preko kolor menadzmenta da namestim kalibraciju da mi boje prikaze kao prave rgb, zasicene, na nivou jednog Illustratora, Frihenda. POkusavao sam razne opcije, sve u svemu ova color menadzment opcija u korelu je uradjena nespretno.
dakle kako da kalibriram ispravan icc profil tako da mi korel prikazuje on screen rgb boje?

Mozda se javi neko ko je bas strucnjak za Corel ,
al` u medjuvremenu, da li si probao u Tools>Color Management import/export opciju pa da importujes icc od svog monitora (use embeded... pa izaberes svoj icc). Cini mi se najlogicnije, il` eventualno izabrati internal RGB.

Nadam se da ti zbog mog gornjeg reply-a nece riknuti monitor (videh da mi je 666 post po redu). 3Xkuc
Inace pade mi nesto na pamet, da adobeovi programi u startup uglave svoj color calibrator, pa ko velim da eventualno nije neko sudaranje sa tim.

ok, hvala na pomoci...otprilike sam postigao sta sam trazio. Ali sada imam josh dva pitanja ne toliko tehnicke prirode:
u illustratoru a i freehandu postoje dve opcije:
1. simplify (opcija koja aproksimira isti oblik objekta sa manjim brojem tacaka )
2. round corners (opcija koja zaobljuje uglove krivama i poligonima) - korel ima ovu opciju samo dok pravim cetvorougaoni poligon)

koje su odgovarajuce opcije ovima, u korelu?

Ova opcija simplify bi isla ovako u corelu. nacrtas krivu. shape tool (f10). oznacis tacke, i povecavas ili smanjujes curve smoothnes. Pogledaj sliku.

Mislim da bi to isto moglo da deluje i kao round corners.

hvala lazo, ovo moze da odradi , tj jeste komanda koja odgovara komandi simplify iz illustratora...jedino sto ne postoji komanda koja bi radila round corners...ali mislim da postoji workaround...

Probaj ovo: oko tacke gde zelis da ti bude zaoblicenja kreiras jos dve (jednu sa jedne drugu sa druge strane). Potom izbrises primarnu tacku ( oko koje si smestio ove dve). U sledecem koraku selektusjes 2 stvorene tacke i klinknes na komandu "convert line to curve" zatim ( dok su obe tacke selektirane) kliknes na "make node smooth". Np napises slovo "K", convertiras u krivu, ona opcija "curve smoothness" nije bas funkcionalna... Uostalom, pretpostavljam da objasnjenja na tvoje probleme mozes naci ovde:
http://www.unleash.com/articles/roundcorners/index.asp

thanx, olfrude, to je to otprilike mada nije tako lako za koriscenje kao u AI ili frihendu, ali sta je tu je. na onoj stranici sam nasao link za neki skript (visual basic) ali izgleda da ne radi u 11-ci.prijavljuje gresku u kodu.POmislio sam da u korelu mogu da primenim resenje iz frihenda koji prepoznaje ilustratorove plaginove i moze da ih upotrebi ali izgleda da korel nema tu mogucnost...

Nazad
Vrh Dno