Po efikasnosti redoslijed je: aceton, benzin, 96% alkohol (ili koncentrovani alkohol). Poslije ovoga ima dosta lufta, pa može da ide 70% alkohol (ili dilutovani alkohol, zato što sadrži nekih ~25-30% vode), pa "rakija i ostali domaći proizvodi na bazi bilja".
Namočiš vaticu na štapiću za uši sa nekim od ovih sredstava i kreneš lagano, ako je u pitanju mala površina. Ako je malo veća površina (kad kažem malo veća mislim da je veličine jagodice prsta palca ili veća) onda opušteno možeš i da napraviš tupfer od vate, namočiš je (ali ne da curi iz nje) i opet lagano u skidanje.
Razlika u efikasnosti skidanja između gore prva tri nabrojana je relativno mala. Svako sredstvo od ova prva tri će jednako efikasno da skine pastu, pitanje je samo koliko će ko vremena da potroši na to.
Tokom dužeg niza godina skidanja paste, zaključio sam da se ista najbolje skida vatom natopljenom acetonom i relativno laganim pritiskom prilikom trljanja površine sa koje se pasta skida.
Takođe, prethodno skidanje paste sa bilo kakvim tvrdim predmetom uopšte ne olakšava skidanje paste, već naprotiv povećava vrijeme skidanja iste zbog praktično sabijanja paste između predmeta kojim se skida i površine na kojoj se pasta nalazi.
Poenta je da se sredstvo kojim se skida pasta iskoristi za rastapanje paste, dok vata služi da pokupi tako rastopljenu pastu.
Razlika između prva tri i svih ostalih sredstava je (ne)postojanje vode u sastavu. Što ima manje vode, to će površina biti bolje očišćena, a osim paste trebaju da se uklone i ostala sra.nja, kao i mast koja se prenosi dodirom prstiju. Cilj je da površina bude nemasna i čista, kako bi pasta što bolje ostvarila kontakt sa površinom na koju se nanosi.
PS1
Ovo se naravno odnosi i na čišćenje kulera i ostalih površina koje naliježu na pastu.
PS2
Potvrdu svega ovoga sam dobio i tokom ranijih godina u raznim servisima.
PS3
Godinama čistim procesore (od 486 na ovamo sve redom) acetonom i nikada nisam imao ni jedan problem sa istima zbog toga...
Treba mi da procesor bude bash ispoliran da se ogledam u njemu, ali nikako bez sat vremena posla i "drndanja" to ne mogu da postignem.
Druže, jel' ti hoćeš da ispoliraš procesor ili samo da ga očistiš od stare paste? Jer sa ovime ga nećeš ispolirati ni cijeli život da ga trljaš... :d:d:d