Šta je novo?

Kako jednostavno ochistiti pastu?

driver

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
1,170
Da ne bih sada probao sve zive hemikalije, interesuje me kako da ochistim jednostavno onu "gumenu" pastu, koja je ishla na box kulerima ranije (mozda i dalje ide, ne pratim). Probao sam alkohol, ali isto kao da sam stavio i vodu, rasteze se ko zvaka i mnogo se teshko skida. Treba mi da procesor bude bash ispoliran da se ogledam u njemu, ali nikako bez sat vremena posla i "drndanja" to ne mogu da postignem. Nisam probao nishta osim alkohola, nemam trenutno ni aceton u kuci (a i da ne zeznem neshto sa njim :)), mozda apotekarski bezin ?

'fala ;)

Poslednja izmena:
Najbolje skida nitro razređivač. Običan benzin isto dobro skida. Nisam probao apotekarski.

nemoj aceton... skida lak sa stampane ploce i slicno...
zvaka i pasta se najbolje skidaju sa benzinom (pozeljno medicinski |))), zato ga ja imam uvek u rezervi...

Hvala, ujutru pravo apoteka :)

Samo medicinski, nego driveru sto ne koristis search jeli?? :p

Koristio search, ali nema nigde konkretno o tome, sve neki smarachki threadovi :d

I ne treba mi ovo za PC, PC je umro :d

Ako nemas apotekarski benzin moze i obicna rakija ili votka ako bas nemas benzina.

A kako ce votka da ochisti ako chist alkohol nece ? :)

Ja sam te zvako pre skido toalet papirom i trljanjem tj grebanjem.
I nekako se skine sve.

Probao ja sve, najefikasnije je jednostavno trljanje prstom, ali smorno. Znam da sigurno postoje neke technosti preko specijalno za takve stvari, ali ne znam ime, inache bih naruchio vec :)

Ma nisam josh ni probao, kasnije :)

Necu da ti kazem, rasprichacesh :d

Ma sa Xboxa, mora da bude savrsheno ochishceno poshto je pasivno hladjenje u dupe kucishtu ;)

ja sve vise razmisljam kako bih ja taj xbox ustvari lepo spakovao u neko normalno kuciste...
i prikacio mu normalne ventilatore koje bih napojio nekako externo da ne opterecuju njegovu nap jedinicu i zdravo...

Po efikasnosti redoslijed je: aceton, benzin, 96% alkohol (ili koncentrovani alkohol). Poslije ovoga ima dosta lufta, pa može da ide 70% alkohol (ili dilutovani alkohol, zato što sadrži nekih ~25-30% vode), pa "rakija i ostali domaći proizvodi na bazi bilja".

Namočiš vaticu na štapiću za uši sa nekim od ovih sredstava i kreneš lagano, ako je u pitanju mala površina. Ako je malo veća površina (kad kažem malo veća mislim da je veličine jagodice prsta palca ili veća) onda opušteno možeš i da napraviš tupfer od vate, namočiš je (ali ne da curi iz nje) i opet lagano u skidanje.

Razlika u efikasnosti skidanja između gore prva tri nabrojana je relativno mala. Svako sredstvo od ova prva tri će jednako efikasno da skine pastu, pitanje je samo koliko će ko vremena da potroši na to.

Tokom dužeg niza godina skidanja paste, zaključio sam da se ista najbolje skida vatom natopljenom acetonom i relativno laganim pritiskom prilikom trljanja površine sa koje se pasta skida.

Takođe, prethodno skidanje paste sa bilo kakvim tvrdim predmetom uopšte ne olakšava skidanje paste, već naprotiv povećava vrijeme skidanja iste zbog praktično sabijanja paste između predmeta kojim se skida i površine na kojoj se pasta nalazi.

Poenta je da se sredstvo kojim se skida pasta iskoristi za rastapanje paste, dok vata služi da pokupi tako rastopljenu pastu.

Razlika između prva tri i svih ostalih sredstava je (ne)postojanje vode u sastavu. Što ima manje vode, to će površina biti bolje očišćena, a osim paste trebaju da se uklone i ostala sra.nja, kao i mast koja se prenosi dodirom prstiju. Cilj je da površina bude nemasna i čista, kako bi pasta što bolje ostvarila kontakt sa površinom na koju se nanosi.

PS1
Ovo se naravno odnosi i na čišćenje kulera i ostalih površina koje naliježu na pastu.

PS2
Potvrdu svega ovoga sam dobio i tokom ranijih godina u raznim servisima.

PS3
Godinama čistim procesore (od 486 na ovamo sve redom) acetonom i nikada nisam imao ni jedan problem sa istima zbog toga...

Treba mi da procesor bude bash ispoliran da se ogledam u njemu, ali nikako bez sat vremena posla i "drndanja" to ne mogu da postignem.

Druže, jel' ti hoćeš da ispoliraš procesor ili samo da ga očistiš od stare paste? Jer sa ovime ga nećeš ispolirati ni cijeli život da ga trljaš... :d:d:d

Poslednja izmena:
^ Ako skinem svu pastu sa procesora, on ce automatski biti ochishcen i ogledacu se u njemu. To i radim, samo mi treba dosta vremena, a hteo bih brze. Do sada sam koristio alkohol i to je mnogo osporo, skoro da i ne pomaze, uzeo sam benzin danas u apoteci pa kad probam javljam da li je to neshto bolje.

Kao shto rekoh, siguran sam da postoje technosti specijalizovane sa skidanje paste, i one to rade bukvalno iz 3 poteza, ali ne znam ime :)

Sa medicinskim benzinom radim to u tri poteza, nekad i manje!
A duroni se cakle bas :p

Evo ja sam uzeo vlazne maramice za ciscenje metalnih povrzina natopljene medicinskim benzinom, solidno skidaju pastu pogotovu specenu. Mada nista nefali ni rakiji i drugim domacim proizvodima ako vas mrzi otici do apoteke.

samo aceton ili nitro razredjivac i to papirnom maamicom pa posle vaticom polako.
to je provereno najbolje

samo aceton ili nitro razredjivac i to papirnom maamicom pa posle vaticom polako.
to je provereno najbolje

Ma kakav nitro razredjivach, pa da mi cela kuca i ruke smrde nedelju dana :)

E, tako neshto :) Nego sad mi to vishe nije potrebno. Probao sam apotekarski benzin i ono skida k'o nenormalno, pasta se pretvori u "vodu" iz 2 poteza i sve ochisti kao da je nije bilo. A usput benzin bukvalno "mirishe" kao onaj blagi aceton za nokte, i sushi se brzo kao aceton, tako da je savrshen.

Resheno, zatvarajte thread :)

Poslednja izmena:
Evo, stavio sam katanac :d:d:d

Pasta se najbolje skine, ako je procesor mlak. Tj. ostavite kompjuter da radi sat dva, pa kad skinete kuler, ostatak paste skinete toalet papirom, pa posle prebrisete alkoholom!

Niko nije pomenuo izo-propil alkohol, po meni najbolju stvar za skidanje lepljivih masa (kuler žvaka, nalepnica itd.) Ne razređuje lak i ne oštećuje plastiku kao razređivač, a mnogo bolje omekšava nego običan alkohol. Možda mu je beznin tu negde po efikasnosti ali mislim da je ovo manje agresivno.

Nazad
Vrh Dno