Šta je novo?

KAKO JE TELEKOM UNISTIO Internet!

bluestar

Čuven
Učlanjen(a)
10.07.2003
Poena
619
Od jednog mog prijatelja (koj radi u telekomu) sam cuo pricu pa cu vam je preneti! :)

Ovo je zaista prava prica zasto je Telekom iskljucivao VOIP provajdere.

Dakle, Telekom Srbija na celu sa "Draskom Petrovicem" je kompanija koja je pre izvesnog vremena zakljucila Ugovor sa firmom 'Sinergy" iz Amerike koja se bavi VOIP - Voice Over IP-jom. Naime zakljucili su Ugovor da kada nasi gradjani sa obicnog fiksnog ili mobilnog telefona Telekoma Srbija zovu Ameriku to sve ne ide klasicnim putem nego preko IP-a. (Tj citaj Interneta). Ukoliko ste pre mesec dana zvali Ameriku taj poziv je stigao tamo preko Internta a neki lokalni VOIP provajder je zvao lokalno tu osobu. Takodje i ako neko zove iz Amerike isto ide preko tog VOIP provajdera.

Firma "Sinergy" iz USA je ponudila Telekomu za svaki minut napravljen na taj nacin prema USA i Evropi za samo 0,04$ i Telekom je taj Ugovor potpisao i to ne javno (a Ugovor je bio vredan 100 miliona dolara). A svima je poznato da kada se uradi nesto tako krupno onda se na sva zvona objavljuje.

Oprema koju je pomenuta firma trebalo da dostavi se nalazi u TK centru i Telekom je 'sam za sebe' obezbedio dovoljan broj linija.

E sad da bi Telekom unistio konkurenciju na polju terminacije VOIP-a on je jednostavno iskljucivao sve VOIP provajdere (ko je pratio seca se tih afera pre godinu dana) nije on iskljucivao zato sto je to 'kradja implusa' vec zato sto uzimaju direktan posao Telekomu.

Posle toga oni su cak napravili SMIN - Serbian Multiservice Internet Network poznatije kao 042. ALI to SU NAPRAVILI cisto zato da ne bi morali PROVAJDERIMA DA DAJU LINIJE za Interent vec im daju 042.

Firma 'Saga' je pod sumnjivim okolnostima pobedila na tenderu za izradu SMIN-a I onda je poceo SMIN. Svim provajderima su ukinute mogucnosti da zakupljuju obicne linije i da preko toga nude korisnicima Internet. Vec samo imaju u ponudi SMIN. Jer se preko SMIN-a nemogu (tj mogu ali samo pod telekomovom kontrolom) praviti VOIP pozivi.

SMIN je resenje koje je Internet u Srbiji dovelo na kvalitet ravan onom iz 96 godine kada nije bilo dovoljno kapaciteta Interneta. Veoma je spor, oseca se prezagusenje interneta itd... Jedino sto ima dovoljno slobodnih linija ali to nista ne vredi kad Internet preko SMINa nevalja.

Ono sto se desilo pre dve nedelje jeste to sto je "Ministarstvo za Telekomunikacije' pitalo zasto je dramaticno opao medjunarodni saobracaj (videli su to po prihodu koji je mesecno donosio Telekom Srbija) Onda se Drasko Petrovic naglo uspanicio i iskljucio opremu firme "Sinergy". Pomenuta firma je pre nedelju dana poslala dopis u kome obavestava Draska Petrovica (potpisnika Ugovora sa pomenutom firmom) da ce tuziti Telekom i da ce traziti 60.000.000 Dolara odstete ( a poznato je kako USA kompanije prolaze u sudskim sporovima ).

Amerikanac iz pomenute firme je dosao u Beograd pre 5 dana i sada trazi novac u ime svoje kompanije.

Ono sto zelim da postavim kao pitanja:
- Zasto ovo sve nije otislo u novine (javnost) ??????????
- Zasto o ovome niko ne prica i ne pominje???
- Ko je dobijao prihod od implusa ostvarenim sa Sinergyjom ?
- Ko ce da plati odstetu toj firmi??
- Da li ce Drasko Petrovic i Dragan Kovacevic da odu u zatvor ili su oni bog i batina u Srbiji?

cao

Des Bobane :). Vidim da si revoltiran Telekomom, a i mi smo u istom sosu kao i vi dole u Arilju. Pazi kad ne znam za ovu pricu, citam novine stalno. Izgleda da je cela prica zataskana, sto me ne bi cudilo.
Sto se tice Draska, kako je on odavno u ratu sa buducom Vladom, budi siguran da ce biti sklonjen odatle. Mozda se sledeci direktor seti da u ovoj zemlji postoje ljudi koji hoce na Internet...
Meni nije zao ako oglobe Telekom kao firmu, zao mi je sto ce to pasti nama na grbacu.

P.S. Bez politickih komentara pls.

Ne može bez politike da se rešava ni jedan problem ovde, ali pokušajmo (za razliku od njih) da budemo uljudni.

Sada će valjda ministarstva saobraćaja i telekomunijkacija biti objedinjena u jednom Mega-ministarstvu pod vođstvom V.I iz Čačka.

Problem nije mali jer je zaostatak samo u odnosu na susedne nam (i prijateljske :) ) zemlje već veoma primetan.

Smatram da privatni provajderi moraju ponovo zajednički da nastupe ispred vlade, a da i korisnici moraju da ih podrže jer na nama će se slomiti sve. Dok se u većim gradovima nešto i radi, mi u manjim sredinama smo osuđeni na PTT. Ima računice i u malim sredinama da se krene sa privatnim internet services uslugama, ali nema uslova. Skuplja je infrastruktura jer je nema, pa moraš da plaćaš i pravo priključka (to plaćaju svi) ali i dotiraš tzv "zadnji kilometar", kupuješ bandere, polažeš kablove, pivo majstorimakoji kopaju...

I na kraju sve što investiraš ostaje vlasništvo Telekoma. Tu nema neke logike, plaćaš tuđi razvoj, a oni nastupaju ucenjivački jer MOŽE IM SE.

Neso ovo nje blustarHW(onaj iz Arilja) nego samo blustar (onaj iz Verata).....
Sem i ako ovaj drugi ne zivi u Arilju.....

veoma zanimljiva pricam ono verovatno je nekih 70 posto istinita
pozdrav

IronSERB je napisao(la):
veoma zanimljiva pricam ono verovatno je nekih 70 posto istinita
pozdrav
Da budemo precizni 50% ...
Primetio sam da neki P2P servisi losije rade preko SMIN-a

Poslednja izmena:
hm sve to stoji osim mozda jednog delica... a to da ja smin katastrofalan kao shto je predstavljen u prvom postu... ne znam shta da kazem osim da mi je veza superstabilna superbrza i vrlo pristupachna ?! tj nikad bolja (sezam smin)

bluestar je napisao(la):
SMIN je resenje koje je Internet u Srbiji dovelo na kvalitet ravan onom iz 96 godine kada nije bilo dovoljno kapaciteta Interneta. Veoma je spor, oseca se prezagusenje interneta itd... Jedino sto ima dovoljno slobodnih linija ali to nista ne vredi kad Internet preko SMINa nevalja.
SMIN ne koristim a da je internet na nivou 96te... recimo da 96. nisam mogao ni da sanjam da na vezi ostanem 6 sati bez pucanja, a kamoli da za tih 6 sati skinem preko 80MB (sve sa 56k modemom na analognoj centrali)

Poslednja izmena:
Kada zovete evropu ili evropa vas, govor ne ide preko interneta. Cujem se svaki dan sa srbijom, i osim sto neke telefone na digitalnoj centrali dobijam podjednako brzo kao komsiju, tako se isto i cuje fenomenalno bez kasnjenja ili seckanja (ko mi ne veruje dacu mu moj tel ovde pa neka me pozove da proveri :D )
Dakle, deo price o VoIP sa evropom otpada :)

Anyway, cini mi se da je cela prica obicno paljenje, uostalom, kako polazis od pretpostavke da je prica tacna ako si je cuo od prijatelja (rekla kazala), bez obzira na to koj status ima taj prijatelj u telekomu

pozdrav nesto ... e bio mi je neki dan tasa iz arilja...ajd cucemo se.

nego jeste ali izgleda da drasko ume lepo da zataska ...sve da se ne cuje.

pozdrav

Mislim da je covek lepo napisao da je u pitanju Amerika. Mada mislim da nije paljenje - jer se zna kakav je monopolista Telekom. Jedan NS provajder je napravio bezicni link od NS do BG i platio opremu kao mesecno iznajmljivanje KABLA (ne utrosenog saobracaja) do BG. A kablove moze da postavlja samo i iskljucivo Telekom...

I sta sad?

Napravimo Sindikat pa "Strajk Nezavisnog Sindikata Korisnika Interneta Srbije!".

Eh, tako se to radilo u moje vreme...

Necemo koristiti njihove lose i nemoralne veze mesec dana... znaci puko strajk, nista od toga.

SMIN je odlicno resenje. Ako nije brze, onda je neuporedivo jeftinije, neuporedivo. Mogu da ostanem 24/7 na netu a racun za fixni ce mi biti 1500 - 2000 din.

Ako su navodi tacni, razapece ga ameri.

Poslednja izmena:
obzirom da smo u goroj situaciji nego recimo 1998, ili ajde 1996, nista me ne cudi. Voleo bi da ako e prica zaista tacna, neko orobi telekom, oni propadnu, i upadnu 2 3 firme na isto polje... mozda bi zaista propadanje telekoma bilo ravno katastrofi, ali misljenja sam da bi na duze staze to bilo mnogo, mnogo bolje za sve nas.

Stator je napisao(la):
Neso ovo nje blustarHW(onaj iz Arilja) nego samo blustar (onaj iz Verata).....
Sem i ako ovaj drugi ne zivi u Arilju.....

Ok, nisam lepo pogledao...

konkurencija...

Ne mora Telekom da propadne, jednostavno da se obezbedi mogucnost ulaska i razvoja konkurencije....

Kao sto je to uradjeno i u komsijskoj nam Madjarskoj. Tamo sada MATAV (nesto kao kod nas Telekom) ima najmanji udeo na celom trzistu a imaju i najsmesnije tarife i ponude, ali jednostavno ljudi nece da sklapaju ugovore sa njima zbog njihovog ranijeg ponasanja...

ali to se kod nas jos dugo nece desiti, da se nekom zabrani Monopol i da se primora da pomogne razvoj svoje konkurencije....

SMIN je dobro resenje za ljude koji koriste internet iz malih sredina(sela) jer im mnogo ustedi na impulsima,po meni je to dovoljan razlog da ne pljujem po njemu.

shtaps je napisao(la):
Mogu da ostanem 24/7 na netu a racun za fixni ce mi biti 1500 - 2000 din.

12 sati dnevno * 12din/h = 144din
12 sati dnevno * 6din/h = 72din
24 sata = 216din
30 dana * 24 sata ~ 6500din

ne znam odakle si izvukao tih 1500 - 2000din. :eyebrows:
na sve to treba dodati i flat rate nekom provider-u (da ne pominjem zauzetu telefonsku liniju)...

Imaš više o ovoj aferi na Internodium listi. Ako je verovatni njima, tužba je već podnesena (Međunarodnoj privrednoj komori u Parizu), već je pala i mera zaplene imovine Telekoma od oko 14.5 mil. evra.
Inače, iza "američke" firme Synergie navodno stoji Vuk Hamović. Za neupućene, to je onaj što je preko "britanske" firme EFT (između ostalih) krao pare poreskih obveznika "saradnjom" sa EPSom (uvoz struje).

nazalost svaka vlada koja bude dosla ima da koristi telekom kao pumpu za novac, i ne isplati se ni jednoj vladi da ukida monopol njemu. Jednostavno, svima nama ce da sine kada kablovski internet postane jeftiniji i kada ga bude svuda.

Paaa dobro, mozda sam malo preterao... sa tih 1500 din. Nikada nisam pokusao bas ceo mesec da budem nakacen :) ali recimo da daleko vise koristim net upravo zbog smina a racun mi se smanjio za polovinu, ako ne i vise. Zauzetost fixne linije i nije neki problem (to ti je kao kad namerno iskljucis mob da te ne bi smarali dok spavas) a i ko jos koristi fixni. Ali u svakom slucaju nije mnogo a veza mi je stabilna sto je najbitnije.

Evo za prosli mesec napr.: Flat 24/7 700 din + racunam da je na tel racunu bilo oko 1000 din samo za net + cigarete, struja, ostalo (razna ostecenja sluha, vida i mozga) mozda jos 500 din. Zadnjih mesec dana na jednom od naloga 106 sati i dolazni saobracaj oko 700mb max po konekciji 97mb. Tu kolicinu provedenog vremena (za mene kvalitetno, za nekoga mozda ne bi bilo) i materijala koji sam dobio samo zahvaljujuci ovome spreman sam da platim 2200 din pa i nesto preko toga.

e ljudi neznam kako vama...ali od pojave smin-a (ovde mislim samo na beotel i ptt smin jer mi oni razbijaju, dok su drugi prilicno ocajni), ja mogu da se igram na netu (q3 i MOHAA) na engleskim, nemackim, holandskim.....serverima sa pingom od 130-150, i to stabilnim!!!!! doduse...mogao sam i pre, ali ne sa tako malim pingom, i desavalo se kad udje vise igraca na serevr, da mi poraste mnooogo ping, a sada :) ....tako, da verovatno ima tu istine sto kazete oko telekoma, ali da je situacija ista kao i '96.-te?? no chance!!!! :D

pozdrav!!

situacija je manje vise ista.....tek kada Telekom ponudi sirokopojasni pristup (recimo ADSL, 256Kbps/FLAT/za ~ 30 evra/mesecno), ali da je to moguce dobiti normalno i u normalnim rokovima, mozemo da pricamo da se u Telekomu nesto menja na bolje. do tada i dok prosecan korisnik ceka prosecno 15 meseci da mu se zahtev za ISDN uvazi, nema govora o Telekomu kao servisu gradjana.....

Poslednja izmena:
Ukoliko ste pre mesec dana zvali Ameriku taj poziv je stigao tamo preko Internta a neki lokalni VOIP provajder je zvao lokalno tu osobu. Takodje i ako neko zove iz Amerike isto ide preko tog VOIP provajdera.

voleo bih da mi objasnis kako su uspeli ovo sto si pomenuo u poslednjoj recenici?

Poslednja izmena:
korisnik - ptt ----------VOIP--------- provajder u americi - korisnik

Jednostavno zar ne ? :)

Ja vas ljudi ne razumem o cemu pricate. bluestar je lepo rekao da se radi o tipicnoj prevari, neko je uzeo velike pare i stavio sebi u dzep, tuzba je pokrenuta i sta mislite iz cijeg dzepa ce da odu pare? iz budzeta = poreznika = nas. A vi pricate kako SMIN radi i kako je lepo igrati se preko neta? kakve to veze ima jedno sa drugim? Covek je rekao da je PTT upotrebio SMIN kao sredstvo da ostvari cilj, a to je monopol na VOIP, nisam primetio da je rekao da je lose to sto imate u unutrasnjosti jeftin net. SMIN uopste nije poenta price.

Poslednja izmena:
bluestar je napisao(la):
Ono sto se desilo pre dve nedelje jeste to sto je "Ministarstvo za Telekomunikacije' pitalo zasto je dramaticno opao medjunarodni saobracaj (videli su to po prihodu koji je mesecno donosio Telekom Srbija) Onda se Drasko Petrovic naglo uspanicio i iskljucio opremu firme "Sinergy".

Pa Telekomu su se mogli samo povećati prihodi pošto saobraćaj ide preko VOIP i jeftiniji je nego ranije a svi mi placamo istu cenu razgovora sa Amerikama kao i ranije. Pre će biti da je ugovor potpisan bez tendera i da su direktori stavili pare u džep pa se zato sad napravila buka.

To više šteti Amerima pošto sad mi njima manje plaćamo u razmeni pa su se možda oni žalili kod našeg ministarstva.

A što se tiče Telekoma kao firme pa tamo svi uzimaju pare sa strane od direktora do ljudi sto kače žice na bandere. Sve dok je potražnja veća od ponude biće tako.

da vi znato ko sve radi u tom telekomu, znali bi da oni nisu sposobni za bilo kavnu preveru, jer to ukljucuje mozdanu aktivnost... to je bre sve slucajno....
good guys in telekom vs. bad guys in telekom :)
ja vise nemam dvojnika sad ima ISDN... jeeee

Cela prica pije vodu, jer da su hteli da uvedu jeftin i pristupacan net sa sve korisnike u Srbiji, mogli su SMIN da uvedu pre par godina u vreme ekspanzije neta!

Milanche je napisao(la):
Cela prica pije vodu, jer da su hteli da uvedu jeftin i pristupacan net sa sve korisnike u Srbiji, mogli su SMIN da uvedu pre par godina u vreme ekspanzije neta!

Mogli su ali nisu znali kako ,sad su i oni naucili nesto o internetu

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno