Šta je novo?

Kako izvesti live video prenose preko net-a?

WiseBit

Čuven
Učlanjen(a)
12.12.2003
Poena
604
Sta bi mi sve trebalo za prenos jednog sportskog dogadjaja preko net-a? Koja oprema (kamera- obicna ili digitalna i kako je povazati), kako najjeftinije obezbediti link i koliki link (link bi trebao samo za tih par sati utakmice), koliko kompova bi trebalo, a pre svega koji je softver (sto jeftiniji) i koje kodeke je najbolje koristiti za ovako nesto (dinamicni dogadjaj, solidan kvalitet slike)?
Svestan sam da se u svetu za ovako nesto najcesce koristi softver Real Networks-a, ali ne znam tacno koji programi su potrebni i da li oni imaju konkurenciju?

Prvo treba da imas dogadjaj pokriven sa strane video tehnike. Znaci, par kamera, mikseta, monitori, pa serveri koji ce u real-time-u. tj u letu da rade konverziju.

najzad, treba ti link do provajdera, koji ce to da salje na internet.

Sve u svemu, ogroman posao, koji iziskuje dosta truda i znanja iz vise oblasti, pa ti savetujem da se odmah obratis nekome ko ti zaista moze pomoci.

I samo da ti kazem da bi te prenos dogadjaja sa tri - cetiri kamere isasao minimalno 2000 - 3000 €. I to je cifra za video produkciju samo, znaci, imas video izlaz sa miksete, sa kojim ti posle radis sta hoces.

Sada, ako je hica mogu i vise da te oderu, a moze i jevtinije, ali to je samo za stalne klijente.
Ako imas taj budzet, javi mi se na PM, pa ti mozda mogu pomoci. Mada ako se radi o nekom lokalnom dogadjaju koji spada u no budget kategoriju, jednostavno zaboravi.

Puno je cimanja i nece se isplatiti, a kvalitetom ce biti smesno.

real time prenos slike je nejsto najslozenije, odlozen prenos ti umnogome olaksava posao, ako ti to nesto znaci. testthenext je pricao o samom belezenju dogadjaja, ja bih te pitao koliko korisnika ocekujes da ce pratiti prenos preko mreze? 1? 2? 22? 222? Jedino na osnovu garantovanog broja korisnika (i kvaliteta) mozes da odredis koji su ti resursi potrebni.

Nazad
Vrh Dno