Šta je novo?

Kako izmeriti snagu pojacala

PCKlub_NET

Slavan
Učlanjen(a)
16.09.2006
Poena
301
Ja imam 3 pojacala
1. Kenwodd KA-405 - 140w potrosnje struje (4 izlaza a+b )
2. Hitachi HA-610 - 400w potrosnje struje (4 izlaza a+b )
3. Pioneer A-441 - 550w potrosnja struje (4 izlaza a+b )
Mene zanima koliko oni daju snage na zvucnike bilo to Sinusne ili muzicke i u cemu je razlika izmedju sinusne i muzicke snage ..
Na ta pojacala kacim zvucnike od prilike bas 2x 150w i visokotonac 100w . takve 4 kutije ... svatri ta pojacala teraju te kutije odprilike priblizno (oce kuca da se srusi prostorija 10x10 zidovi popucali od basa) Kenwodd je nekako najslabiji a Hitachi najaci ... i ja uvek nagadjam koliko koji vati ima a voliobi da znam tacno i ako je to moguce izmeriti ...

Ja imam 3 pojacala
1. Kenwodd KA-405 - 140w potrosnje struje (4 izlaza a+b )
2. Hitachi HA-610 - 400w potrosnje struje (4 izlaza a+b )
3. Pioneer A-441 - 550w potrosnja struje (4 izlaza a+b )
Mene zanima koliko oni daju snage na zvucnike bilo to Sinusne ili muzicke i u cemu je razlika izmedju sinusne i muzicke snage ..
Na ta pojacala kacim zvucnike od prilike bas 2x 150w i visokotonac 100w . takve 4 kutije ... svatri ta pojacala teraju te kutije odprilike priblizno (oce kuca da se srusi prostorija 10x10 zidovi popucali od basa) Kenwodd je nekako najslabiji a Hitachi najaci ... i ja uvek nagadjam koliko koji vati ima a voliobi da znam tacno i ako je to moguce izmeriti ...

Na max. output-u (volume kontrol odvrnut do kraja) izmeriš napon i struju na izlazu za zvučnike, pa ih pomnožiš (watts = ampers x volts).

Naravno, rezulatat zavisi i od inputa. Ako ti je input sinusni signal (iz ton-generatora) dobićeš sinusnu snagu (obično se meri na 1 kHz).
Takođe, običaj je da se nominalna snaga deklariše za određeni max. THD (ukupna harmonska izobličenja), tako da se jako izobličeni singnal ne računa u korisnu snagu.
Ako nisi vičan ovim stvarima nemoj da pokušavaš, da ti nešto ne pregori.
Ako si baš zapeo, pozovi nekoga ko je stručan.
Osim toga, podaci o snazi za mnoge uređaje se mogu naći u proizvođačkoj specifikaciji (u uputstvu uz uređaj) ili na Internetu.

Procitaj na netu sta pise i to je snaga. Ako ti neko ne veruje, neka sam proverava.:D

Google je moj drug :D

Kenwood
Pioneer
Hitachi (potrudi se, naci ces u topic-u ;))

Pozdrav!
MrBigJump.gif

P.S. I pazi koje su ti "om"-aze zvucnici, kako ih vezujes... da ne spalis nesto.

Poslednja izmena:
Slažem se sa predhonim mišljenjima, a naravno može i ovako snagu koju vuče iz mreže od nje baciš minimum 40% i to ti je ukupna snag na izlazu. Npr. Hitachi HA-610 - 400w potrosnje struje ide ovako 400*0.6=240w ili ti 120w po kanalu, ali ovo nek tio posluži samo za orjentaciju je kod pojačala koja rade u A klasi na toplotu ide i do 80%.

To je sa greskom +- 20%. Tako da osim merenja, solidno kompleksnog, ili prostog sa jezivo skupom opremom, najtacniji mu je Google podatak. Za pricu, slusanje ionako zavisi od milion ostalih parametara..

Poz.

A i potenciometar na maximumu ne znaci max snagu, (mnoga pojacala daju max snagu negde na polovini hoda potenciometra) i sto je najgore kod svakog pojacala je drugacije, zato GOOGLE...

Vrh Dno