Šta je novo?

Kako izlazite na kraj sa "internet autoritetima"

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

SuperStaljin

Slavan
Učlanjen(a)
30.12.2006
Poena
319
Ajd malo da kukamo... može? :d
Naravno, nećemo da pominjemo imena i lokacije...

Zanima me da li sam jedini koga užasno iritiraju likovi koji izigravaju bogom-dane internet autoritete ?

Eto, danas mi pade na pamet, jer sam u roku od pola sata video dve stvari
koje su mi prosto neshvatljive. Na izvesnom kviz-sajtu mi je priprećeno da ne odgovaram
na pitanja, jer nečiji mezimac ne može da se iskaže.

Malo pre toga, sa jednog torrent trackera posvećenog ređim serijama, emisijama i dokumentarcima sam skinuo jedan redak dokumentarac, koji niko osim mene ne leechuje. I tako mi danima loš ratio seedinga ne daje da skidam druge emisije.
Ne budem lenj i potražim po forumu, da li je neko već imao sličan problem, i nađem...
Tu je bio lik sa ratiom npr. 0.920 koji moli za pomoć, i neki lik sa ratiom 15.000 koji mu onako bahato odgovara nešto u stilu: "If u dont liek it here u get out, dont let the door hit yo ass on da way out. seed sumting ppl like or get out LOL" i tako dalje.

Da i ne pričam o izvesnim forumima ( ne ovom ) na kojima moderatori započnu neku političku diskusiju, a onda ti lupaju kazne, jer je "politika zabranjena" ( a onda te usput prozivaju da si pripadnik ove ili one stranke ) ako se usudiš da pitaš u kojoj državi je niža marža prodavaca.

I mean, WTF? Kako naći normalno okruženje, za nas, ljude čiji glavni deo života nije na internetu? Da li je moguće da izbegnem nekako ljude koji sami srozavaju poentu sajtova i foruma kojima upravljaju? Da npr. downloadujem nešto, a da ne moram da se rvem sa hordama tinejdžera, njihovim ljubimcima i pravilima koja su smislili da bi sebi titrali ..err...ego...

Ignorisi ih i nadji drugi forum/sajt/torent/...
Ja sam zbog konflikta sa jednim moderatorom ES-a napustio doticni forum. Posle 6 meseci najurili su tog moderatora jer je pravio vise stete nego koristi. Naravno, ne pada mi na pamet da se vracam tamo, jer jos ima moderatorskih "goveda" koji se ponasaju bas kao sto si opisaο.

Pravila foruma se razlikuju od foruma do foruma, ako hoces da ih posecujes, moras da ih poshtujesh. Takodje i torrent trackeri svaki vodi neku svoju politiku, ako ti odgovara, prilagodi se, ako ne shibaj napolje. Probao sam ja na jednom trackeru da dam neke pozitivne ideje, kad su me napali kao da sam im se izredjao po zenskoj liniji. Od tada se ne mesam nigde, vodim svoju politiku, skidam i ne brinem brigu sto Madjarska nema more.

Pravila foruma se razlikuju od foruma do foruma
Ma na 99% srpskih foruma (pogotovu manjih) pravilo je ono što "društvo iz ćoška" kaže da je pravilo. Nekome je dopušteno sve, nekome nije ništa. Imamo taj palanačko/kabadahijsko/klanovski mentalitet a Internet je dušu dao za to da se on ispolji. Mislim, moženo mi da se žalimo npr. na Bench ali u poređenju sa malim srpskim privatnim forumima bench je sređen kao EU. Meni se dešavalo i da mi objavljuju adresu, brojeve telefona, fotografije, lažne biografije, lažne rodoslove... Nema šta mi se nije dešavalo.

Mene takve stvari uglavnom ne dodiruju, ali brate, kad napraviš sajt koji služi za skidanje
stvari koje mali broj ljudi traži, a onda se tu ne isplati da skidaš to, jer ćeš nepovratno pokvariti sebi ratio, onda je to besmisleno.

Za Kviz da i ne pričam. Dakle, kviz, bot ti postavlja pitanja, i ti za svaki tačan odgovor dobijaš poene... a ubrzo i pretnje od administratora kako "previše odgovaraš, smiri se malo da te ne bi proglasili botom i proterali"... gde je onda tu smisao kviza.

Čast, obraz? Ni ne očekujem, ali, gde su tim ljudima neka osnovna načela civilizacije.
Nisu ljudi izmislili učtivost i poštenje čisto onako, radi reda, već da bi omogućili da svet funkcioniše na obostranu korist.

Mislim, kad-tad će ljudima koji su članovi tog sajta/foruma/whatever dojaditi jajarska pravila, mini diktatori i atmosfera opresije, pa će napustiti taj sajt i krenuti dalje. To se obično i dešava.

Sećam se odlično jednog sajta u doba pre 5-6 godina, kada je na jednom sajtu
posvećenom serijalu South Park tj. downloadu epizoda, sprovođen takav neki *****ski teror
nad korisnicima. Apsolutno suprotno ne samo zdravom razumu i nekom osećaju poštenja
i ljudskosti, već i (ironično) suprotno svemu što serija South Park predstavlja...

Elem, na sajtu su zahtevali od korisnika da pre svake skinute epizode South Park,
vi morate da uploadujete dve epizode serije South Park... dve epizode kojih na sajtu NEMA.
A pošto svih epizoda ima, onda ste mogli samo da gledate admine i moderatore koji imaju sve
epizode, i ne dozvoljavaju download nikome, i usput se iživljavaju.

Ne moram ni da objašnjavam kako je taj sajt crk'o, čim se malo omasovio p2p.

Sada je slična stvar sa hubovima, privatnim trackerima i sl.
Po principu, vi nama "donaciju", mi vama poštovanje, fajlove itd. Dakle, napravili su se mali paraziti koji zarađuju na distribuciji piratizovanog tuđeg intelektualnog vlasništva.

Poslednja izmena:
Cekaj hoces da kazes da ti je stalo do 1 kviza?! :D

Uvek treba da se postuju pravila odredjenog sajta,foruma,trackera...Ako ti se ne svidjaju pravila i ne zelis da ih se pridrzavas,imas izbor da izaberes druge forume i da uzivas.Ako si vec clan i pridrzavas se svega navedenog a moderatori ili admini se bahanalisu,opet promenis forum,a hvala Bogu uvek ima odlicnih,pa nek se izivljavaju nad ono malo clanova sto je ostalo.E sad posto sam mod na jednom domacem forumu mogu da kazem da ima i dosta clanova koji krse pravila,bezobrazni su itd...Ako takvima lepo objasnim u cemu grese a oni ponovo to isto rade ne ostaje nista drugo do sankcije.I onda krecu zalbe:banovan sam zbog nicega,drugi rade sta hoce a mene banuju....Takvima ne mozes objasniti da forum nije ulica da radis sta hoces.Inace posecujem 3 foruma.Jedan je vec pomenuti,drugi je Benc a jedan je navijacki i prezadovoljan sam kvalitetom i odnosom medju clanovima.Pozz

calimero.jpg

pa to je nepravda :(

Meni su najsmesniji oni forumi na kojima 'moras' da se predstavis odmah posle registrovanja.
Kao 'ja sam taj i taj i alkoholicar sam' :D . Jesta da uglavnom takve forume drzi neka decurlija (fizicka ili psihicka decurlija) ali opet je smesno. Takodje obicno nema nista korisno na takvim forumima - ali ako zelim da vidim sta ima - ne mrzi me da se registrujem svaki put kad ocu nesto da pogledam - pa nek prave sami sebi posao sa brisanjem korisnika.

Iskreno- zasto se opterecivati sa tim? Ako ti ne odgovara - ignorisanje i izbegavanje je odlican lek.

Poslednja izmena:
ја сам регистрован на једном форуму где се брише свако мишљење које се не слаже са администраторовим, под изговором да се тако одржава ред на форуму, а успут тај админ јавно понижава све који не мисле исто као он... и тако ћутимо и трпимо. недавно је пар "виђенијих" људи напустило форум због тих разлога.

calimero.jpg

pa to je nepravda :(

Nije nepravda, ali je retarda :D

Bolje lepo odmah u pravilima da napišu "ovaj forum/sajt/hub je stvoren kako bi smo bar bili nekakvo virtuelno moodo", svakako bih izbegavao takvo mesto. Ovako se registruješ, provedeš nedelju dana gledajući mentole kako se iživljavaju... a to vreme si mogao nekako pametnije da upotrebiš.

Znam kakvi korisnici umeju da budu, bio sam mod/admin na nekoliko foruma,
nije ni malo zabavan posao, ima raznih frikova... ali opet, to su ljudi veoma sličnog
karaktera kao i ovi koji po internetu maltretiraju ljude po nacionalnoj osnovi,
ili zato što je "bedni korisnik".

Ne igram, ali pretpostavljam da je slična situacija u MMORPG igrama, gde vladaju uglavnom klinci koji mogu da posvete ceo život virtuelnom svetu, a ljudi koji su tu zbog casual zabave moraju da trpe iživljavanje malenih nerdova koji pate od sindroma nadrkane kasirke/desetara.

"Daj coveku moc i videces kakav je...."

Pa ako si vec skontao da je takva situacija onda zaobilazi te forume u sirokom luku... Steta sto nasa nacija cela ima posledice socijal komunisticke:D ere pa su navikli da cute i trpe ljude koji se ponasaju kao stoka prema njima(neko je rekao sabanija 92,93,94,95) Tvoj jedin pravilan potez je da osudis to na propast tako sto neces vise trpeti to, sad ako bar jedan covek vidi to pa se tvojim principom povede i isto tako ode na neki drugi forum gde je to malo bolje reseno(npr. ovaj) moze se reci da si ucinio dobro delo. Uopste pricati o nekom moderatoru ko se ponasa kao "saban" je tracenje tvog vremena uzalud. Jednom ce i on shvatiti gde je pogresio u ponasanju pa se mozda promeni, u svakom slucaju iz njegovog ponasanja mozes da zakljucis da mu u "stvarnom svetu" nije bas najlakse pa mora negde da iskali bes... Inace mnogo vaznosti pridajes ovoj stvari koja ti se dogodila pogotovo sto ima bar jos 3-4 kvalitetnija foruma od tih, a kvizova bogami koliko hoces ima...

Klince(stvarno ima dosta pametnih), shabane i napacene duse je najbolje ostaviti da se priklone necemu(u ovom slucaju nekom forumu) da vide kako to treba da funkcionise pa ce doci i kod njih promena.

Klinci su jos uvek nerazvijeni "organizmi" pa im treba neko ko ce ima pokazati kako stvari treba da idu u zivotu, mozes jednostavno da vidis ko su im roditelji pa da ti bude jasno zasto se tako ponasaju, sad ne kazem da treba forum o hardware-u da sluzi kao neka vrsta vaspitnog centra za klince ali ne treba ni da im ljudi brisu postove, omalovazavaju i prozivaju za njihove ispade tako da bi ipak trebao datum rodjenja za nove user-e da se potvrdi slanjem nekog dokumenta sa blurovanom adresom itd. administratoru pre registrovanja na forum, mada i to nije neko resenje ali bar je pocetak dok se nesto ne skonta bolje. Pa moderator/user(stariji) koji planira da uradi nesto kao one 3 stvari sto sam napomenuo razmisli pa iskoristi njegovo iskustvo/poziciju i skrene paznju mladom nam clanu foruma :D

Sto se tice osecaja zavrtanja vratova, glava ruku i nogu :D treba se suzdrzati od bilo kakvih emocija i samim tim pokazes koliko si iznad tog nivoa ponasanja.

Kad si vec spomenuo kasirke, imao sam jedan problem sa jednom kasirkom u prodavnici koja me smara za medalju, kao da sam sa njom cuvao ovce u najmanju ruku :D i definitivno kad nekog oslovljavas sa VI pomaze, to je jedna nepremostiva distanca koju treba primenjivati sto vise kad imas posla sa "ne bih da vredjam nikog nekom ruznom reci"

Poz i nadam se da ces da skontas da nema potrebe da se tangiras.

P.S. tastatura mi guta slova+pisem iz ovog mini polja za reply pa nisam lepo formatirao tekst

Poslednja izmena:
Zaboga ljudi, prekinite toliko da hvalite Bench [ imaju i moj glas :d ], razmazitjete moderatore, pa smo naderali! :p

Evo jedan update za tebe nsviper:

Prvo, vec su razmazeni; dugo, naderali smo mi odavno! :D

I mean, WTF? Kako naći normalno okruženje, za nas, ljude čiji glavni deo života nije na internetu? Da li je moguće da izbegnem nekako ljude koji sami srozavaju poentu sajtova i foruma kojima upravljaju?

Da! Odes u kafanu... ;)

Svojevremeno sam jurio .sys aplikacije za nov telefon po bureku i nespreman uleteo u virtualnu realnost gde mod maltretira usere, a redovna ekipa mu se uvlaci, u fazonu "e nek si mu reko". Prva reakcija (naci cu te bubuljicavi, iskompleksirani, adolescentu, ni tata ti nace pomoci kad te isamaram) prodje, onda iskuliras, zajasis google, shvatis da je internet mnogo velik da bi se nervirao zbog cyberbudala i nadjes stvari na drugom mestu.

U kafani, recimo ;))

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno