Šta je novo?

Kako izdvojiti bad sektore na HDD-u?

Lucas

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
690
Naravno, napraviti patriciju koja mimoilazi bb deo diska, ali kako skenirati disk, odnosno locirati bad sectore?
Jel postoji neki program za to?

PozdraV!

Norton ScanDisk, ili neki slican utility gde ces izabrati da skenira bad sector-e na HDD-u.

Alexandar je napisao(la):
Norton ScanDisk, ili neki slican utility gde ces izabrati da skenira bad sector-e na HDD-u.

Kako posle?
Mislim kad dobijem taj spisak? Posto bi hteo da ih stavim u posebnu patriciju...

znas kako ja radim... efikasno :) sala mala, dakle pustis recimo nortona i on ti da sliku diska sa svim bed sektorima. ti sad pogledas i malo izanaliziras sliku.

najbolje je izolovati celu glavu gde se pojavljuju bed sektori.

znaci recimo tvoj disk ima 10gb i 4 glave, i bed-ovi se nalaze na glavi tri. uzmes lepo fdisk, pa krenes sa pravljem particija. napravis prvu particiju od 5gb, drugu od 2.5gb i trecu od 2.5gb. uzmes neke programcice tipa powerquest boot magic i sakrijes drugu particiju.

jeste da malo izgleda cudno dok citas, ali baci sve na papir u vidu neke skice i videces koliko je prosto

ne vid`o Miroslavov post - to je to

Ja licno sam to sirovo rucno radio, dakle pravim particije dok ne ubodem da sam ih na jednoj izolovao (nije mi trebalo vise od dva-tri puta). Nisam siguran da (postoji) ces naci util, koji ce ti napraviti spisak bs-a, pa ti onda fino particionisati i formatirati disk da sve bude bezbedno.

Takodje, imaces dosta problema ako su manje-vise ravnomerno rasporedjeni po celom disku. Onda je bolje da ga okacis na zid, k`o sliku.

Od sw-a, nadj i probaj i SpinRite 5.

naravno da ne postoji neki all-in-one program koji ce sve to uraditi, jednostavno niko se ne zamajava sa tim jer niko i ne koristi takve diskove - oni se obicno bacaju.

znaci sve se svodi na upotrebu 3 sredstva:

1. norton
2. papir i olovka ili mozete iz mozga ako ste talentovani
3. fdisk i format

Pre svega ovog poteraj Ti lepo taj Spinrite 5 i to na levelu 5 pa posle vidi sta ce da bude, jer ja sam tako uklonio bad sectore sa dva diska koji i dan danas rade..believe or not.

Matthias je napisao(la):
Pre svega ovog poteraj Ti lepo taj Spinrite 5 i to na levelu 5 pa posle vidi sta ce da bude, jer ja sam tako uklonio bad sectore sa dva diska koji i dan danas rade..believe or not.

Slazem se, ja sam tako spasio 20GB koji josh uvek radi ok. Samo Spinrite mnogo dugo radi, za 20GB mu je trebalo oko 24h

Matthias je napisao(la):

A gde mogu da ga skinem (sad cu da udarim seacrh na google-u) Kolko je veliki? Ako nije previse jel moze neko da mi ga sibne na mail?

pozdrav!

Miroslav je napisao(la):
znas kako ja radim... efikasno :) sala mala, dakle pustis recimo nortona i on ti da sliku diska sa svim bed sektorima. ti sad pogledas i malo izanaliziras sliku.

najbolje je izolovati celu glavu gde se pojavljuju bed sektori.

znaci recimo tvoj disk ima 10gb i 4 glave, i bed-ovi se nalaze na glavi tri. uzmes lepo fdisk, pa krenes sa pravljem particija. napravis prvu particiju od 5gb, drugu od 2.5gb i trecu od 2.5gb. uzmes neke programcice tipa powerquest boot magic i sakrijes drugu particiju.

jeste da malo izgleda cudno dok citas, ali baci sve na papir u vidu neke skice i videces koliko je prosto

Meni ovde nije nista jasno kako glava moze da ima BAD sectore???

HD se sastoji iz glava i ploce/ploca, a ploce opet imaju staze i sectore, a glave sluze da bi citale sa ploca...... bla bla i na njima (plocama) se javljaju bedaci, na glavi ne moze da se javi bad sector zato sto ona ni nema prostor za skladistenje. Naravno sve se resava sa Fdisk-om, prvo otkrijes gde je bad-ak (to jest na kom megabajtu) to mozes i iz Windows-a, i onda napravis particu koja ce obuhvatiti taj bedak i onda je ne formatiras i to je to.

Kada se jednom pojave, gotovo je sa HDD-om, jer ih vremenom biva sve vise i vise, i tesko da tu ima spasa.

misko gresis :) nisam ni rekao da glava ima bed sektore. ili ti ploca ne valja ili opet moze biti problem do glave koja "drlja" po ploci, znaci iskljucis je totalno onim postupkom

ako je ploca, znaci da nesto nije u redu sa tim delom, ili je magnetni sloj popustio ili nesto drugo, tako da u vecini slucajeva postoji mogucnost da se "zaraza" prosiri. dakle i u tom slucaju iskljucujes celu "glavu" harda

da mogu otvorio bi hard i izvadio defektnu plocu ali ne radi se to tako :)

HAL je napisao(la):
Kada se jednom pojave, gotovo je sa HDD-om, jer ih vremenom biva sve vise i vise, i tesko da tu ima spasa.
to upste nije tacno. ja sam imao quantuma 2gb vise od 2 godine koji je imao nekih 200kb bed sektora, dakle puno vreme koje sam ga posedovao, kolicina se nije menjala

Misko je napisao(la):
Meni ovde nije nista jasno kako glava moze da ima BAD sectore???

HD se sastoji iz glava i ploce/ploca, a ploce opet imaju staze i sectore, a glave sluze da bi citale sa ploca...... bla bla i na njima (plocama) se javljaju bedaci, na glavi ne moze da se javi bad sector zato sto ona ni nema prostor za skladistenje. Naravno sve se resava sa Fdisk-om, prvo otkrijes gde je bad-ak (to jest na kom megabajtu) to mozes i iz Windows-a, i onda napravis particu koja ce obuhvatiti taj bedak i onda je ne formatiras i to je to.

hmmm
cini mi se samo da se niste razumeli...
on je mislio na "podrucje", deo hard diska koji cita ista glava, znaci komplet jednu stranu jedne ploce...i da kad ti se jave bedovi na hardu, izolujes, tj izbacis van upotrebe (brisanjem particije koju napravis da sadrzi samo taj deo) komplet tu stranu te ploce gde su se javili bedovi jer je tamo i najverovatnije sirenje istih, gorenavedenih ;))

Lucas je napisao(la):
A gde mogu da ga skinem (sad cu da udarim seacrh na google-u) Kolko je veliki? Ako nije previse jel moze neko da mi ga sibne na mail?

pozdrav!

Ako ga jos nisi nasao javi pa cu da Ti posaljem velicina je oko 90kb.
U puno slucajeva je dovoljna rekalibracija glave ili da osvezi delove ploce gde su oslabili magnetna svojstva.

Mozete i ovo da skinete i poslusate:
Four Sounds of a Troubled Hard Disk
http://www.pcworld.com/downloads/file_download/0,fid,22373,fileidx,1,00.asp

bed-ovi se nalaze na glavi tri

Miroslave ovo si napisao, i ja logicno zakljucio da su na toj glavi bedaci, sto je naravno netacno, posto glava......

Nego sta ako imas npr jedan jedini cluster bad ti ipak iskljucis celu plocu za svaki slucaj, makar disk imao i jednu plocu :D, zar nije bolje samo da se taj bedak sakrije, jer mozda je nastao kad si drmnuo hard pa glava samo ocesala plocu, a ustvari valja (glava)???

Misko je napisao(la):
bed-ovi se nalaze na glavi tri

Miroslave ovo si napisao, i ja logicno zakljucio da su na toj glavi bedaci, sto je naravno netacno, posto glava......

Nego sta ako imas npr jedan jedini cluster bad ti ipak iskljucis celu plocu za svaki slucaj, makar disk imao i jednu plocu :D, zar nije bolje samo da se taj bedak sakrije, jer mozda je nastao kad si drmnuo hard pa glava samo ocesala plocu, a ustvari valja (glava)???

Pa valjda je najbolje:
1. napraviti detaljan BACKUP - just in case...
2. izolovati bedak, pa videti jel ce da se siri, ako glava (ploca) opet dobije bedake, znaci da je nisi 'ocesao' dakle sje*alo ti se nesto... E onda skupljas pare za nov hard a u medju vremenu npr. izolujes glavu...

Miroslav je napisao(la):
naravno da ne postoji neki all-in-one program koji ce sve to uraditi, jednostavno niko se ne zamajava sa tim jer niko i ne koristi takve diskove - oni se obicno bacaju.

znaci sve se svodi na upotrebu 3 sredstva:

1. norton
2. papir i olovka ili mozete iz mozga ako ste talentovani
3. fdisk i format

HDToolbox na Amigi radi te i mnogo drugih stvari.
Mozes da formatiras sistem u kojem oces FAT-u...

laxduke je napisao(la):
HDToolbox na Amigi radi te i mnogo drugih stvari.
Mozes da formatiras sistem u kojem oces FAT-u...
pa bas i nemam amigu pri ruci :D

Originally posted by Misko bed-ovi se nalaze na glavi tri

dobro de, greska pri kucanju, bedovi se nalaze ispod glave tri ;)

a i ono za jedan bed sektor i da tresnem disk... to mi se nikada ne dogadja da "tresem" diskove :) svaki bed koji sam do sada video bio je produkt lose izrade harda...

jedan hard mi ispao na stepenistu ispred lifta ali taj je skroz otisao, ne mozemo ga staviti pod stavku "tresenje" :)

Meni pao Quantiun AS 20gb sa pola metra, nisam ga skenirao na bedake, ali sljaka fino...
(dobro skeniracu ga)

Matthias je napisao(la):
Ako ga jos nisi nasao javi pa cu da Ti posaljem velicina je oko 90kb.
U puno slucajeva je dovoljna rekalibracija glave ili da osvezi delove ploce gde su oslabili magnetna svojstva.

Mozete i ovo da skinete i poslusate:
Four Sounds of a Troubled Hard Disk
http://www.pcworld.com/downloads/file_download/0,fid,22373,fileidx,1,00.asp

Nikako ne mogu da nadjem Spinrite 5.0 na netu da skinem, pa ako mozes da mi das link gde mogu ili da mi ga sibnes na mail
Hvala!

Vrh Dno