Šta je novo?

kako izabrati OS

nacke

Slavan
Učlanjen(a)
26.07.2005
Poena
309
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel I-5 12600 box
Matična ploča
asus rog strix B-660 wifi D4
RAM
2x16 gb Corsair rgb
GPU
asus geforce rtx-3060ti
Storage
Samsung 970 evo 1 tb
PSU
asus rog strix 650w
Kućište
LC power
Monitor
LG 23mp68vq
Miš & tastatura
red dragon
Laptop
Asus k52
Tablet
Huawei T10
Mobilni telefon
Huawei Mate 10 pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
Na računaru imam disk od 160 gb i na njemu XP, pre neki dan sam ubacio disk od 1 TB i na njega instalirao Win 7, e sad pošto su oba diska SATA i prilikom podizanja sistema ne nudi mi koji OS da podignem :crash:već mogu samo iz BIOS-a da biram sa kojeg ću diska da dižem sistem, postoji li neki lakši način izbora OS ?
Šta će se dogoditi ako na disk od 1 TB instaliram i Win 7 i XP, a ovaj od 160 gb ostane prazan za igre filmove i dr... hoće li mi onda ponuditi izbor OS ? :wave:

Mozes na jedan hdd da stavis xp i 7. Prvo instaliraj xp na jednu praticiju, pa na drugu win7. Imaces onda mogucnost da biras koji os zelis da koristis.
Samo, ne znam kakav ti je taj od 160Gb, ja bih na njega stavio da bude sistem a ovaj od 1TB za storage.

Poslednja izmena:
Mozes na jedan hdd da stavis xp i 7. Prvo instaliraj xp na jednu praticiju, pa na drugu win7. Imaces onda mogucnost da biras koji os zelis da koristis.
Samo, ne znam kakav ti je taj od 160Gb, ja bih na njega stavio da bude sistem a ovaj od 1TB za storage.

+1

EasyBCD... free je...
Instaliraj na Win7-icu, trebalo bi da ti odradi posao.

Nema potrebe da komplikujes win 7 nije potrebno vise od 50 gb da bi disao punim plucima sa svim programima .
Instaliraj pored xp i win 7 na tom 160gb hardu i neka sluzi samo za sistem a ovaj od 1tb koristi kao 1TB za storage .
Prepostavljam da su oba pribliznih performansi i da nema razloga da se prebacujes na onaj 1TB :)

kad podignem bilo koji sistem ja vidim i onaj drugi disk i mogu da prebacujem sa jednog na drugi bez problema, ako se odlučim za jedan hard i dva sistema koji disk je bolji za to - WD 160 gb sa 8 mb kesha ili WD caviar black 1tb sa 32 kesha,
ili je svejedno ?

:wave:

Naravno da mozes da vidis sve diskove i da prebacujes izmedju njih.
Bolji izbor ti je taj od 1TB.

Hvala na brzim odgovorima !
:type:

To ti je gubljenje vremena, asus ploce imaju boot selector, znaci kada ukljucis racunar pritiskaj F8 i dobices boot meni, i onda samo odaberes sa kog HDD da ti digne sistem.

Ako se pak odlucis da stavis dva sistema na jedan HDD, onda neka to bude novi, 1TB.

Samo je bolje da na manjem disku "čeprkaš" sa Windowsima a da 1 TB imaš za storage i ništa više :) Ili da nabaviš ako si u mogućnosti neki manji (noviji) disk a taj prodaš... Totalno je loš izbor da se stavi na veći disk sistem ako gledamo perfomanse tog diska na kome će da goni Windows 7 a na drugim particijama da kopira i radi sa velikim fajlovima.

@stoske: šta je gubljenje vremena? EasyBCD ima da sredi to za par minuta. Uostalom, valjda treba nešto i da se prinauči, zar da?:D

Poslednja izmena:
Pa ako je sve vec podesio, ovo je jednostavno resenje kod Asus-a.

Govorim iz licnog ugla, nikada nisam gotivio dual boot....

Naravno da mozes da stavis 2 OS na 2 razlicita hard diska, fora je bila samo da kada instaliras 7 stavis da je boot disk ovaj na kome je XP, 7 bi ti dodao sve sto je potrebno za normalno podizanje.

E koliko kombinacija, najverovatnije ću da prebacim XP na disk od 1tb gde je instalirana 7, a onda pitanje kako najbezbolnije to da odradim, nekim programom da prekopiram (kojim programom) kompletan XP sa instaliranim programima ili nova instalacija i da li je bitan redosled jer je 7 već instalirana kao C: ?

E koliko kombinacija, najverovatnije ću da prebacim XP na disk od 1tb gde je instalirana 7, a onda pitanje kako najbezbolnije to da odradim, nekim programom da prekopiram (kojim programom) kompletan XP sa instaliranim programima ili nova instalacija i da li je bitan redosled jer je 7 već instalirana kao C: ?

Komplikuješ bez potrebe. Možeš da odradiš i to kako si zamislio, ali je previše maltretiranja bez valjanog razloga. Umesto toga, bolje svuci sa interneta SuperGRUB disk u vidu iso CD slike, nareži od toga CD, butuj sa njega i pusti neka ti on instalira i podesi GRUB boot menadžer. Možeš upotrebiti i neki drugi boot menadžer, ima ih puno. Oni će ti detektovati operativne sisteme na diskovima i napraviti dual boot meni.

nemoj ni slucajno da stavljas oba sistema na 160gb disk, jer je taj novi 1tb disk sigurno dosta brzi. da sam ja na tvoj mestu instalirao bi samo 7icu i dovidjenja. jedino ako nisi ogranicen hardwareom (tipa neki matori stampac, skener itd)

Ako stavis neku budženiju 7 (čitaj ona koja košta preko 200evra) možeš da koristiš XP mode

Slazem se win 7 je vec sasvim sazreo i jedini razlog zasto bih negde instalirao win xp je neka bas matora masina.
Takodje obavezno stavi sistem na novi hard, hardovi od 160 giga su bas mnogo stari, ubedjen sam da je novi hard brzi.

Nazad
Vrh Dno