Šta je novo?

Kako ispravno isključiti i uključiti externi sata hdd u dockingu?

Heinz

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
20.09.2000
Poena
825
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i3-13100F
Matična ploča
ASUS TUF GAMING B760M-PLUS D4
RAM
Kingston 32GB DDR4 3600MHz
GPU
ASUS DUAL GTX 1060 OC
Storage
Samsung 990 Pro 1 TB
Zvuk
Fiio K5 Pro ESS + HD 58x
PSU
CM G550M
Kućište
Fractal Design Define R5
Monitor
LG 27GR83Q-B
Miš & tastatura
Logi M330 & HyperX Alloy Core RGB
Mobilni telefon
Samsung S23 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 5
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ploča je Intel 965P-DS3P sa ICH8R, docking je trenutno na jmicron kontroleru u AHCI modu i maximum što sam dobio je da imam u trayu ikonicu za safe remove, ali ne može sistem da ga odjavi, unlocker ne vidi ni jedan proces koji pristupa tom hdd-u. Pretragom sam ustanovio da ni sa ICH8R neće biti drugačije.

Dakle, ima li načina za safely remove i kasnije dodavanje tog hdd-a u sistem, a bez restarta?

EDIT: A evo i greške

Poslednja izmena:
koji je operativni sistem u pitanju?
meni istu gresku prijavljuje na Visti za USB 2.5" HDD - nikako ne mogu da ga odjavim.
ploca je matora Nforce 4x.

inace, taj problem nisam imao na XP.

posto si me podsetio na problem, malo sam i ja krenuo da googlam.

prvo: da li ti USB Safelyremove 4.x pomaze sa Force stop?
drugo: da li imas neke sistemske fajlove na tom HDD, poput instaliranog OS i sl.?

izgleda da je to problem koji se vuce jos od XP, preko Viste do Win7, i izgleda ima veze sa Indexing Service. sad cu da isprobam par resenja..

Indexing ugašen, sistemsko nema ništa na njemu. Forced ne može.

u Device Manager pa Disk Drives, jel ukljuceno Optimize for quick removal?

Da li si probao da ukljucis Optimize for performance i Enable write-cache i da vidis onda sa Safely remove?
ja cu sada sa time da probam, pa javljam kako kod mene...

Ne pomaže Quick removal, samo transfer bude 7x manji.

urgh... sada se vec hvatamo za slamku:
pokrenes Windows Task Manager, pa ubijes Explorer.exe, pa File>New> pa ukucas explorer.exe i onda probas SafeRemove...

Desno dugme na Computer pa Manage -> Storage -> Disk Management, nadjes taj disk, desno dugme na njega pa na Offline. Posle toga mozes da ga iscupas slobodno.
Ako ti se ne vide particije diska kada ga ponovo povezes, odes tu pa ga postavis na Online.

Ako ode offline, pa se ugasi docking, ne vidi ga kad se upali.

Poslednja izmena:
nesto sam napipao, ali mi se to ne svidja...

citajuci jedan forum pustio sam chkdsk J: /b i dobio sam:
Chkdsk cannot run because the volume is in use by another
process. Chkdsk may run if this volume is dismounted first.
ALL OPENED HANDLES TO THIS VOLUME WOULD THEN BE INVALID.
Would you like to force a dismount on this volume? (Y/N) n

znaci da neki proces pristupa HDDu.
pokrenuo sam i chkdsk J: /r i USBSafelyRemove mi je prijavio da je J: izbacen... WTF?!?

kada pokrenem Handle javlja mi da samo chkdsk pristupa hardu...

sada cekam da odradi chkdsk /r, pa cu videti sta jos od procesa pravi problem...

@Heinz
pokreni handle i: izbacice ti PID 4: neki_broj procesa koji pristupaju HDDu
onda sa komandom tasklist /SVC /FI "PID eq PROCESS_ID" gde ti je PROCESS_ID neki_broj pa bi trebalo da saznas koji ti proces sprecava da "otkacih" HDD

ovo cudo jos radi...

nego Heinz, da li si probao ovo:
HotSwap! 5.0.0

It does the same thing as you can remove device from Device Manager but it provides much friendly user interface as you remove the removable device from the "Safely Remove Hardware" icon in the notification area. It also ensures that all data are written and flushed to the disk before the device to be hot-swapped, so you can use SATA/eSATA drive as a removable device much alike USB/IEEE1394 drive.

http://forums.overclockers.com.au/showpost.php?p=9981668&postcount=37

I have the Gigabyte 965P-DS4 v3.3 - ICH8r + Jmicron and am having a BALL regarding esata and hot swap.

I found that all the versions of Intel Storage Manager after 8.2 fail with hotswap - 8.2 works very nicely - no more Windows hanging on removal and instant drive detection.
The drives still don't show in Safely Remove Devices system tray but that seems to be intels way.

If interested have a look for iata82_enu.exe on google and try your luck - check that your chipset is supported in them.
Intel DL for ISM v8.2

It baffles me why Intel dropped the ball after that.

Right now I'm having issues with large (100GB+) file transfers over the ICH8R just hanging and freezing computer.
Drives seem to work fine over the Jmicron controller.

HotSwap! ne pomaže.
Nemam ja pravi esata na ploči, nego običan.

cek, bas sam citao za tvoju plocu manual - imas 6 zutih standardnih SATA konektora i trebalo bi da imas 2 ljubicasta koji su predvidjeni za Hot plug?!? pa uz tvoju plocu stize eSATA kabl :D

koliko Google-fu kaze: ukljucen AHCI u Biosu, kacenje na ljubicaste portove preko eSATA kabla i Intel Matrix drajvere samo verzija 8.2 - trebalo bi da pruzi opciju da otkacis drajv.

ostaje samo pitanje windowsa i nekih njegovih bugova koji tu operaciju sprecavaju.

Poslednja izmena:
jel te ne mrzi da okacis screenshot Intel Matrix Storage - kako ti vidi taj HDD u dockingu i koje opcije imas za njega?
i koju verziju IMS koristis?
da li si probao infinst911autol.exe?

za offtopic: cimni ove iz Bench-house, verovatno ce naci...

Poslednja izmena:
Ne, ne, nije na Intel ICH8R. Nemam Matrix.

Ja moj docking samo iskljucim (power dugmence) i onda otkacim i tako vec vise od godinu dana.

Kada je iskljucen, samo izvadim HDD.

A kad ga uključiš, Windows prepozna HDD?

Gigabyte sata bi trebao da oznacava port replicator/port multiplier portove i port replicator kontroler, koji nema u XP-u hotswap mogucnosti.
U sustini transfer izmedju dva diska na ta dva porta je ogranicen jednim upisom i jednim citanjem tako da su diskovi u klasicnom jednom taktu i dele performansu ukoliko se recimo kopira sa jednog na drugi disk.

Sil5723 je jedan od takvih cipova, ali nije jedini.

U sustini na Asusu Sil5723 uzima jedan marvelov port i od njega pravi dva, dok na Gigabyte-u uzima jedan port sa Jmicrona ili sa nekog od sata portova i replicira ih u dva virtuelna.

U sustini bi mogao pre nasilnog gasenja esata diskova da odradis jedan file cache flush iz Taskinfoa recimo, tada je safe nasilno diskonektovanje diskova.

Nije problem ugasiti ga, problem je prepoznavanje diska. Moram restart, a nekad neće ni tako, što samo može da znači da me i dock zeza. Generalno, jako loše rešenje e-sata dock u mom slučaju, pogotovo što mu iz nekog razloga ne radi USB.

samo da javim da sam resio moj problem sa USB HDDom:
bekapovao podatke, formatirao HDD i sada se normalno "otkacinje" - bez ikakvih problema.

pretpostavljam da su Windowsu problem pravili sistemski fajlovi sa HDDa.

nisam bio od neke pomoci :(

Nije problem ugasiti ga, problem je prepoznavanje diska. Moram restart, a nekad neće ni tako, što samo može da znači da me i dock zeza. Generalno, jako loše rešenje e-sata dock u mom slučaju, pogotovo što mu iz nekog razloga ne radi USB.

Moraces da napravis post na "USB safe removal" forumu ili da posaljes mail vlasniku cini mi se da se zove Igor i da je Rus i da ga pitas da li je rad da pokusa da ubaci podrsku za kontrolere koje imas na ploci i to za XP.

Heinz ima Win7

Tu bi mogao da bude problem i virus. Kod mene je radilo odjavljivanje diskova i samo prvo prijavljivanje, zakacim disk - xp prepozna disk, otkacim disk bez problema i kad ga zakacim sledeci put nece da ga prepozna, reset je resavao problem. drugi problem je bio katastrofalno los protok, disk 0 - sistemski, disk 1 - data, disk 2 - data
kopiranje sa diska 1 na disk 2 je ok, ako nesto hocu da pogledam sa diska 0 transfer padne na par mb/s .... Kontroler je bio u AHCI modu

Drugar rekao da pazarim sil 3114, na njega sam zakacio dock i chief 2.5inch-a rek, sve radi bez ikakvih problema. Koristim USB safely remove 4.xx.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno