Šta je novo?

Kako iskopirati restore partciju?

pedjulino

Čuven
Učlanjen(a)
12.10.2002
Poena
604
Pozz svima,

drugari uzeo sam ssd disk od 60GB, sada zelim da originalni windows, drajvere i softwer sa hdd od 1TB nekako iscupam iz recover particije
i snimim na ssd disk i instaliram windows iz pocetka. Kako i sa kojim softwerom to uraditi?

hvala svima unapred na pomoci ;)

Da bi ssd pravilno radio (imao onu pravu brzinu) mora mu biti uradjen partition alignment kako treba a to se postize najbrze i najlakse ako ssd bude formatiran prilikom instalacije W7, pa taj korak nemoj da preskocis, takodje nemoj zaboraviti ukljuciti AHCI.
Ako ti je particija od tog starog sistema na hdd veca od raspolozivog prostora na ssd onda prilikom kloniranja ili bilo koje opcije kopiranja sistema sa starog hdd na ssd nece uraditi pravilno partition alignment...

skrivena recovery particija mog pc-a je 20GB i voleo bih da je ako ikako mogu iskopiram-kloniram na ssd disk :( ali ne ide mi od ruke?

Pokreni Acronis Disk Director, on bi trebalo da vidi sve particije, bilo skrivene ili ne, i možeš da je kloniraš iz njega ili sa Acronis True Image ili Acronis Backup and Recovery napraviš image te particije

Da bi ssd pravilno radio (imao onu pravu brzinu) mora mu biti uradjen partition alignment kako treba a to se postize najbrze i najlakse ako ssd bude formatiran prilikom instalacije W7, pa taj korak nemoj da preskocis, takodje nemoj zaboraviti ukljuciti AHCI.
Ako ti je particija od tog starog sistema na hdd veca od raspolozivog prostora na ssd onda prilikom kloniranja ili bilo koje opcije kopiranja sistema sa starog hdd na ssd nece uraditi pravilno partition alignment...

AHCI mi je ukljucen.
E sad pitanje, da li kod nove instalacije WIN 7 moram nesto posebno da uradim da bi uradio partition aligment ili ce to pri cistom formatiranju on uraditi sam?

W7 ce sam, a ako si pravio particiju (imas neku particju na sdd-u pa ne znas da li je na njoj uradjen pravilan p.a) i sl. zahebancije radio prvo ukini particiju na ssd, pa onda nek w7 krene sa pravljenjem nove particije i instalacijom sistema...

@P307
hvala ti puno, e sad ovako imamo pitanje za tebe jos jedno ili dva :)
ja sam uspesno napravio clone HIDDEN recovery particije na SSD, e sada me intersuje sledece a to je i pitanje, kako ja da ostatak diska sredim tj pravilno uradim P.A
jer meni windows sada ne nudi nikakvo formatiranje ili slicno, nadam se da me razumes, ja pokrecem sa te hidden partcije recovery windows i on sve sam automatski odradio na ostatak HDD.
Znaci ovako, ja na 20 gb stavljam hidden recovery particiju i ona se koristi samo za novo dizanje win7, na ostatak 40GB dizem sistem, e sad moje pitanje je kako da pravilno formatiram ostatak diska da bi
sve radilo kako treba, znaci koji tool i sta treba da uradim sve.
hvala unapred.

Ne znam.
Ti si prije formatiranja iz w7 prilikom instalacije samog w7, uradio kloniranje na ssd toga sto si vec klonirao (HIDDEN recovery particije)...
Ja da sam na tvome mestu bih (pre tog sto si radio) naporavio "disc and partition bacups" sa acronis-om i kad instaliram w7 na prethodno neformatiran ssd odradio sa acronisom backup tog sto mi treba...( recino citavog O.S.)

Sta sad raditi i kako, ne bih znao tacno kasti.

Jos imam da primetim, da kada zauzmes sa tim skrivenim backupom 20gb na ssd-u, osta ti jos manje od 40gb za sistem ... sto je malo ... w7 raste (prokletinja se "gomila sama od sebe")

Ne znam sta ti je ciniti, ali ne brini naici ce neku MNOGO MNOGO napredniji i upuceniji od mene pa ce predloziti neko resenja.

Poslednja izmena:
Imam ja neku ideju, mada nisam siguran kako radi to kad uradiš recovery sistema sa te skrivene particije
1. Pogledaj gde se fizicki nalazi ta skrivena particija
2. Pokreni instalaciju Win 7 i napravi jednu particiju za instalaciju i jednu za kloniranje recovery particije, ali nemoj da instaliraš Windows, čime ćeš dobiti pravilan partition aligment na disku ( googlao sam malo i našao da se pravilan partition aligment dobija ako particije počinju na parnim "sektorima" ( mada na SSD-u to više nisu sektori ))
3. Kloniraj tu skrivenu recovery particiju i probaj da li možeš da uradiš recovery sa te novo klonirane particije ( ako možeš, to je to, ako ne onda neznam )

uspeo sam da napravim klon na ssd particju i bootuje mi sada recovery particju imam i dovoljno mesta 40GB za ostatak windows-a
e sad ja ne znam kada instaliram win7 sa te recovery particija ne taj ostatak 40GB kako da mi taj deo bude pravilno P.A ?

Ajde ti instaliraj (shvatio sam da ne znas kako da bude pravilno uradjen p.a. a znas instalirati sa r.particije) pa vidi da li je uradjen p.a. kako treba.
A p.a. je kako treba ako je u as-ssd "ona" cifra zelena i pise OK kraj nje (vidi sliku).

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    93.6 KB · Pregleda: 57
Vrh Dno