Šta je novo?

Kako instalirati Windows XP na laptop

Bartman

Slavan
Učlanjen(a)
30.06.2005
Poena
320
Cao, uzeo sam laptop Fujitsu Siemens Amilo Xi 1526 sa Linux-om (Knopix).
Hteo bih da instaliram Windows XP SP2.
Kada ubacim instalacioni CD za Win, on krene da radi, ucita sve, pita me da li hocu da instaliram Windows, i onda mi kaze da nema gde da ga instalira !!!
Naime disk je u RAID rezimu, i to SATA, i verovatno XP trazi raid drajvere.
Ja sam probao sa nLite-om da napravim butabilni CD sa raid drajverima koji su skinuti sa Fujitsu Siemens sajta, ali nece ni tako.
Probao sam preko USB da ubacim raid drajvere, ali ga XP ne vidi i trazi flopy.
Ja nemem USB flopy, i nemem ideju kako da resim ovaj problem. U biosu ne mogu da promeni raid setovanje za HDD.

Molim Vas pomozite mi.

Pozdrav

Sigurno moze (i jedino moze) pomocu nLite-a, probaj ti to ponovo samo obrati paznju pri integraciji drivera da izaberes Text mode drivers.

Poslednja izmena:
Moguce je da je cela particij formatirana za Linux, pa zato XP ne vidi hard.
Je mogu nekako da je obrisem ?

Ako je stavljen Linux particija je najverovatnije FAT32 tako da to nije problem. Nabavi neku noviju instalaciju XP-a sa SP2 i svim apdejtima...

Imam XP SP2 i sa nlite-om sam mu dodao raid drajver, ali ta kombinacija ne radi.
Inace Linux nije na FAT32, vec na nekoj SWAT ili tako nesto slicnoj particij. Znam da kada sam imao SuSE, onda ga XP nije video.

Onda probaj Hirens Boot CD, imaš nekoliko alata za formatiranje...

Imam XP SP2 i sa nlite-om sam mu dodao raid drajver, ali ta kombinacija ne radi.
Inace Linux nije na FAT32, vec na nekoj SWAT ili tako nesto slicnoj particij. Znam da kada sam imao SuSE, onda ga XP nije video.

Skini odavde DriverPack MassStorage i integriši ga njegovim programom DriverPacks BASE u XP instalaciju, ali pazi da označiš "integrate in text mode" ili slično, ne sećam se tačno. I onda samo nlite-om napraviš butabilan iso. Trebalo bi da ti odradi pos'o. ;)

Vazi, pokusacu !!!
Mada mi nije jasno, u BIOSu ne mogu da promenim RAID na HDDu iako se vidi HDD, a kad udjem na RAID setovanje van BIOSa tu mi javlja da ne mogu da namestim RAID jer imam samo 1 HDD, i pored njega stoji da je SATA.
Bas sam zbunjen.
Inace Linux dize, ali samo sa CDa. Bez njega nece ni Linux da podigne !!!

zar nije bio thread o ovome skoro?
cini mise da je bas objasnjeno.

@vamosalaplaya

Nece da funkcionise.

Imam enigmu, jer u biosu postoji HDD, kaso i u RAID bios-u, ali nema sanse da se bilo sta instalira na HDD. jednostavno ni Linux ni XP ne vide HDD. U XP mi izbacuje poruku da pogledam da li je HDD dobro prikljucen !!!
Ono sto me buni je zasto je u biosu HDD stavljen u RAIDu, a u RAID bios-u stoji da nije.
Sta mislite da stavim da sa HDD ne moze da se butuje vec samo sa CDa
Da li mogu da instaliram Win XP na USB stick, pa da onda vidim sta je sa HDD-om ?
Imam USB od 1GB, jel staje instaliran XP na njega ?

E ovako, pre svega ti moras u BIOS-u da uradis nesto od ovo dvoje (u zavisnosti sta od toga ima u BIOS-u):

1. da nadjes opciju AHCI (bla bla bla) i da podesis da bude disabled ili
2. SATA rezim rada: ako stoji da je RAID onda podesi na IDE.

Ako ne postoji ni jedna od ovih opcija u BIOS-u onda je jedino resenje da skines (ili da pronadjes na DVD-u Drivers and Utilities koji si dobio uz notebook) RAID drivere za tvoj notebook i da ih integrises u instalaciju Windows-a pomocu nLite-a. A postoji jos jedna opcija slicna ovoj a to je da te RAID drivere snimis na floppy i da prokacis externi floppy drive i da ucitas drivere prilikom instalacije Windows-a (F6), ali ipak ti je lakse odraditi to pomocu nLite-a.

Zapamti, nLite koristi samo ako u BIOS-u ne nadjes nista od onih opcija.

Pozdrav!

@swordfin

Te opcije ne postoje u BIOSu sem ako nisu skrivene !!!
Probao sam sa nLite-om, i nece da radi.
Mislim da ni da USB floppy nece resiti problem je nije HDD izgleda nije u raidu, tj. tako pise u RAID bios-u. U obicnom BIOSu stoji da je RAID0 HDD !!!
Ono sto je problem je da laptop uopste ne vidi HDD, ni Linux, ni Windows.
Pokusao sam da instaliram Windows na USB ali ni to nece. Stoji poruka tipa da moj proizvodjac nije predvideo da se instalira na HDD tog tipa i tako nesto slicno.
Jel ima sanse nekako da to sredim, ili da zovem servis, posto vise nemam ideja ?

A da li si pripremio hard tj. da li si uz pomoć nekog alata obrisao Linux particiju/prethodno formatirao disk u FAT/NTFS?

M$ help
How to Remove Linux and Install Windows XP

ovde imaš kratko uputstvo, možeš da resajzuješ particiju i da ostaviš Linux ako hoćeš dual-boot.

A sta smo mi ovde savetovali? Da integrises drivere za SATA kontroler u Windows XP instalaciju pomocu nLite-a i da narezes takvu instalaciju. Ovde je opisano isto to samo uz pomoc nekog drugog programa koji mi ovde nismo koristili.

@swordfin

Nemoj da se ljutis. Poslusao sam tvoj savett, ali nece da radi sa nLite-om. Ovaj drugi program po opisanom uputstvu radi bez greske.
Ipak hvala na pomoci u dijagnosticiranju problema !

Pozdrav

instalacija XP

Poz,
na istom laptopu sam instaliro xp bez problema, uzmi "Last XP 14" i vozi.

Nadji SATA driver-e za tvoj laptop i integrisi ih u instalacioni CD kako je opisano u linku koji sam ti dao par postova ranije. Sigurno ti ne treba floppy !!!

Jedno pitanje vezano za SATA drajvere koji se integrisu u instalacioni CD. Kako ih raspakovati i doci do txtsetup.oem fajla? Konkretno, sestri sam u Amilo uspeo ubaciti i instalirati ali tako sto sam .exe fajl raspakovao u vec postojecoj Visti na tom laptop-u i iz njega izvukao trazene fajlove. Kako to isto uraditi za neki drugi model, drugi laptop ako je prazan hard (znaci tek kupljen, neformatiran), kako raspakovati SATA drajver koji je u .exe formatu i doci do txtsetup.oem fajla koji mi je potreban za integraciju? Mozda je pitanje suvise lako za nekoga ali jos nisam imao ovakvih problema niti potreba... molim vas za pomoc, kako iz drajvera u .exe formatu doci do fajla koji je potreban za integrisanje?
Naravno da pod mojim sistemom ne moze da se raspakuje (mislim na moju desktop masinu), win ga odbija kao nekompatibilan a pretpostavljam da postoji neki program ili nacin da se ipak raspakuje bilo koji drajver i izvuce trazeni fajl.
Unapred hvala na svakoj pomoci :)

Vrh Dno