Šta je novo?

Kako instalirati SATA disk na laptopu?

n_131

Slavan
Učlanjen(a)
16.09.2005
Poena
320
Dobio sam pre par dana laptop FS Amilo Pro od drugara koji ga je kupio u Francuskoj. Ima Windows na Francuskom i cela tastatura je isto takva ali to nije problem, problem je u tome sto bih da uklonim taj francuski win i instaliram ga na engleskom, ili ako je moguce da promenim jezik u winu sa fr na en.
Problem lezi u tome sto on ima sata hdd zakacen na Intelov sata kontroler koji standardni winxp ne prepoznaje, prepoznaje ga samo onaj winxp koji je dosao uz laptop, ali on je gle cuda na francuskom...
Naravno laptop nema flopi drajv u koji bih mogao da ubacim disketu sa drajverima, pa ako neko ima ideju kako ovo da resim nek pise...

Moras da SlipStream-ujes SATA drivere u Win XP. Najlakse je da to uradis pomocu nLite programa (vec je o tome bilo par puta).:wave:

Pa na to sam i mislio... samo nikako nisam mogao da se setim imena tog programa... Hvala...

Moz' tako, a moz' i ovako:

- udjes u BIOS i izmenis S-ATA hard-disk da simulira IDE (tj. da se prestavlja kao IDE uredjaj)
- instaliras normalno windows
- instaliras u windows-u drajvere za S-ATA
- vratis se u BIOS i vratis podesavanje hard-diska

Standardan problem sa kontrolerima. Kod mene je uvek bio neki problem sa tim jer WinXP nema drajvere za sve kontrolore. Mozes probati da nadjes neku sveziju instalaciju XP-a, mada to ne garantuje neki uspeh. Ono sto je sigurno da napravis disketu sa drajverima za kontroler koji imas, ali sada je pitanje da li imas floppy. Prilikom instalacije imas opciju, tj kada ti on ispise press F6 to install... onda moras ubaciti floppy sa drajverima jer nemoze prilikom instalacije da ucitava sa Hdd-a niti CD-a kao ni sa USB. Znaci moras naci neki floppy i sa time ces sigurno resiti problem.

Ovo sa nLite mi nije uspelo,ali iskljucio sam AHCI ili tako nesto u BIOS-u i sve je proteklo bez problema samo sada nema SATA kontrolera i nece da instalira drajver kada pokrenem sa instalacionog diska koji je dosao uz laptop, kaze da ne moze da pronadje odgovarajuci harver... Kako bih mogao da instaliram taj drajver? Da li mozda na nasilno presnimim preko nekog od ona dva UDMA drajvera ili kako?
Skinuo sam sa Intelovog sajta drajver za taj SATA kontroler i prebacio ga na disketu pa sa nje na hdd ali nista... nece da ga prepozna a drajveri koji dolaze na cd-u su .cab zapakovani tj nema .inf fajlova za instalaciju...
Ili mozda da ga ostavim ovako da radi, koliki je gubitak u performansama?

Prvo da li je detektovan neki unknow hardware. Ako jeste nije nikakav problem da se to sredi. ali ako nije onda najverovatnije da ces morati da vrati sve kako je bilo i da sa floppy-jem uradis kao sto sam gore napomenuo. Sto se tice diskete nemoze biti exe fajl prilikom instalacije vec ima tacno predvidjen sadrzaj. Ako ti je potreban sardzaj fajlova na disketi mogu ti ispisati koji su fajoovi tj. sa kojim extenzijama.

Kako ti nije uspelo da instaliras Xp pomocu nLite-a? Potrebno je da sata drivere integrises u Xp pomocu nLite-a narezes na cd i to je to.

@Mpx
Kao sto sam gore napisao flopi nemam na laptopu, a nema sanse da nadjem ni neku USB varijantu...
A da ima unknown hardware lako bih ja, nego ga nema, instaliran je drajver kao za UDMA kontroler...
@Sikin
Ma uspelo mi je, integrisao sam drajvere ali nece, izgleda da nisu dobri iako su to jedini koji postoje na Intelovom sajtu...Ali XP i dalje ne prepoznaje hdd...

Poslednja izmena:
@Mpx
Kao sto sam gore napisao flopi nemam na laptopu, a nema sanse da nadjem ni neku USB varijantu...

Nikakve USB varijante ne pomazu...pomaze samo floppy preko floppy disk kontrolera, a takvih nema u novijim lapovima.

A da ima unknown hardware lako bih ja, nego ga nema, instaliran je drajver kao za UDMA kontroler...

Probaj sa opcijom "update driver" u device manager-u .

@Sikin
Ma uspelo mi je, integrisao sam drajvere ali nece, izgleda da nisu dobri iako su to jedini koji postoje na Intelovom sajtu...Ali XP i dalje ne prepoznaje hdd...

Slipstrim mora da radi...izgleda da te iste (pogresne) drajvere pokusavas i sad da instaliras, kada si vec uspio da dignes win!?!

Poslednja izmena:
Ma da moram da probam da nadjem dobre drajvere...
Pokusao sam sa ovim sto ih imam i unistio sam jedan WinXP pa sam morao da reinstaliram...
A moze WinXP da se instalira samo ako se iskljuci ono AHCI u biosu, ili kao sto je bilo ovde reci Native Sata na nekim drugim laptopovima...

XP podrzava i USB floppy, Vista moze i sa obicnog USB flasha ili diska da cita, a moze i sa CD/DVD-a.

@OP, ne skidaj sa Intelovog sajta drivere, vec iskoristi sa laptopa, sigurno je dosao CD uz njega sa driverima ili su barem negde na C disku.

Imao sam identican problem, ali bez problema je nLite odradio sleepstream drivera u WinXP. SATA drivere imas na CDu sa driverima.

n_131 je napisao(la):
nece da ga prepozna a drajveri koji dolaze na cd-u su .cab zapakovani tj nema .inf fajlova za instalaciju...

Cekaj, jesi li raspakovao .cab arhive? U njima mora da bude.

Imao sam identican problem, ali bez problema je nLite odradio sleepstream drivera u WinXP. SATA drivere imas na CDu sa driverima.

Da li si samo nLite koristio za slipstream SATA drivera ili jos nesto? Ja sam danas probao sa nLite i nije radilo - kao da nisam ubacio driver. Inace slican laptop je u pitanju FS Amilo M series...

Na nLite site-u u FAQ sekciji ima link sa detaljnim uputstvom kako da se uradi slipstream SATA drivera:
http://www.msfn.org/board/index.php?showtopic=51140&st=0&p=356029&#entry356029

Kako je tebi uspelo obicnom integracijom drivera?

Inace drivere sam downloadovao sa FS sajta, u pitanju je VIA ComboRAID Software Package V4.40a...

Poslednja izmena:
Isto sam probao sa slipstream FS AMLILO PI serija. Medjutim kod njega je jos teze zato sto u BIOSU ne moze nista da se menja(nista od menjanjau ide mod). Resenje?

Vrh Dno