Šta je novo?

Kako instalirati printer pod dosom?

soda

Čuven
Učlanjen(a)
09.06.2002
Poena
609
Verovatno banalno pitanje, ali nisam to nikad radio.

Dakle, kako da instaliram printer pod dosom? Printer ima paralelni port, i sve je ok. Zanima me kako instalirati drajvere i da li se to razlikuje od proizvođača do proizvođača ili ima neki univerzalini postupak.

Printer mi u dosu treba za knjigovodstveni program.

Hvala unapred.
Poz.

soda je napisao(la):
Dakle, kako da instaliram printer pod dosom? Printer ima paralelni port, i sve je ok. Zanima me kako instalirati drajvere i da li se to razlikuje od proizvođača do proizvođača ili ima neki univerzalini postupak.

Printer mi u dosu treba za knjigovodstveni program.

Ne treba ti nikakav driver, printeri pod dosom funkcionisu tako sto program sam na zadati port salje zadate informacije. Svi veci programi imaju "podrsku" za veliki broj stampaca, a ako nemaju bas za taj model, probaj u programu da izaberes neki koji mislis da je "kompatibilan" sa tvojim stampacem, ili probaj nasumice pa vidi sta ce ispasti :)

Ako je u pitanju neki GDI printer, on nece raditi pod cistim DOS-om, dok bi pod command promptom u windowsu trebao da radi.

silverglider je napisao(la):
Ako je u pitanju neki GDI printer, on nece raditi pod cistim DOS-om, dok bi pod command promptom u windowsu trebao da radi.

GDI printer?

nisi napisao koji printer imas?

silverglider je napisao(la):

ja sam chuo da ovi "windows" shtampachi koriste windowsove rutine za mnoge stvari, tako da od DOSa nema nishta...
jel to to?

Kod GDI printera ceo posao formiranja strane odradjuje windows drajver, te u cistoj DOS okolini nema nista od stampe, jer nema ni windows drajvera - a za DOS se ne prave. Cesto se to lepo ukomponuje sa time sto takav printer ima samo USB port, a DOS nikada nije znao za USB. Postoje neki drajveri za DOS za USB storage uredjaje tipa ext. CDROMova ili hardova, ali to ne radi sa printerima. Tipicni primeri takvih GDI printera su ovi jeftini HP-ovi 10xx serije. Takvi printeri se cesto prepoznaju po tome sto se u specifikaciji drajvera nalazi samo windows, a ne i MacOS i/ili Linux. Takodje moze da se vidi po specifikacijama i tako sto printeri koji NISU GDI obicno imaju navode sa kojim su jezikom za opis strane kompatibilno - PCL, PostScript, itd. jer se kod non-GDI printera opise strana takvim jezikom u drajveru, posalje dole na printer i onda printerov procesor u printerovoj memoriji interpretira tako opisanu stranu i stampa je. Mnogi DOS programi su imali opciju stampanja tako prema jeziku (znaci ne klasican drajver), pa ako se ima PostScript ili PCL ili ESCP/2 ili IBM ProPrinter kompatibilan stampac, izabere se odgovarajuci 'jezik' i tu je prica gotova. Ovi jezici su se koristili uglavnom kada se stampalo nesto 'finije', mozda i sa nekim grafikonom, dok se cesto stampa oslanjala iskljucivo na slanje grupe karaktera na printer port (ne i USB), sto je bilo dovoljno za matricne, inkjet i veliku vecinu starijih lasera. Sada treba paziti, osim ako se ne radi sve to iz command prompta u windowsu - tada GDI drajver lezi u pozadini i trebalo bi da radi, te je tu jedini problem USB printer, posto takav DOS program salje stranu za stampu uglavnom na LPT port direktno.

Vrh Dno