Šta je novo?

Kako instalirati dva OS-a na jednu particiju?

strahinjas

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2005
Poena
645
Zelim da instaliram Win XP I Win 98 na jednu particiju!Cuo sam da pri tom doticna mora da se deli na dva dela pa da se na jedan instalira XP a na drugi deo 98!Da li je to stvarno tako?Ako mora da se deli molio bih da mi neko objasni,potanko,ako moze sta sve treba da uradim?Inace znam da instaliram Windows tako da mi to nije problem,samo mi objasnite to oko deljenja particije ako uopste to i mora da se radi!!! :D Hvala!!

Moras svaki OS na njegovu particiju. Za parvljenje particije ti treba neki partition manager (Partiotion magic, Acronis partiotion expert i sl.),a imas Fdisk na Win98 CD-u (radi iz DOS-a, nema graficki prikaz). Rad ce ti biti jasan kad upalis program.
Podeli harddisk/postojecu particiju na dva dela, dovoljno velika za svaki OS. OBAVEZNO instaliraj prvo 98, pa XP, nije vazno koji na koji particiju od te dve, ali ovim redosledom.

I jos, za 98 ti treba FAT ili FAT32 fajl-sistem(bolje ovaj drugi), za XP mozes i NTFS (ali onda iz 98-ice neces videti XP, obrnuto hoce).

Minimum za W98 je oko 300-400 MB, za XP 1.5 GB slobodnog prostora na particiji. Ovo je bez ostalih programa, samo virtuelna memorija itd.

Hvala na savetu,samo mi jos reci kako cu birati koji od ta dva sistema zelim da pokrenem?

RazbojNick ti je lepo to objasnio, samo ja jos da dodam da kada budes pokretao instalaciju xp-a nemoj slucajno da ides na Upgrade, nego na new install (to se bira na nekom od prvih ekrana). Takodje obavezno treba da cekiras opciju odabira particije pri instalaciji xp-a (to je negde u advanced settings, takodje medju pocetnim ekranima instalacije)
Sto se tice odabira sistema, za to nema sta da brines, sistem ti svaki put pri bootovanju daje da biras izmedju 2 koja si instalirao!

98 ce u svakom slucaju nesto upisati na C:, tako da je logicno da 98 stavis na C:, a XP na D:

Postoji na Netu detaljno uputstvo kako instalirati više OS-ova na istu particiju, ja sam negde skinuo zip-ovanu verziju tog tutoriala.

Nazad
Vrh Dno