Šta je novo?

Kako instalirati dva ista operativna sistema

kralj

Čuven
Učlanjen(a)
03.05.2005
Poena
620
Imam instalirana dva ista operativna sistema XP SP2 (jedan na particiji C, drugi na particiji D). To su mi prije godinu dana instalirali u servisu. Kako mi komp. pravi neke smetnje sada bih pokusao sam da ih instaliram.
Imam 2 HD i obadva sam podijelio na dvije particije. U My Computer su oznacene kao C,E (prvi HD-ATA), D,F (drugi HD-SATA).
Napomena: Prilikom paljenja kompa i podizanja sistema, posle otprilike desestak sekundi, dolazi slika crnog ekrana na kojem biram (strelicama gore, dolje)koji cu operativni sistem pokrenuti.
pozdrav

Iscimaj ti to nekog ortaka da ti uradi...:)

Imam instalirana dva ista operativna sistema XP SP2 (jedan na particiji C, drugi na particiji D). To su mi prije godinu dana instalirali u servisu. Kako mi komp. pravi neke smetnje sada bih pokusao sam da ih instaliram.
Imam 2 HD i obadva sam podijelio na dvije particije. U My Computer su oznacene kao C,E (prvi HD-ATA), D,F (drugi HD-SATA).
Napomena: Prilikom paljenja kompa i podizanja sistema, posle otprilike desestak sekundi, dolazi slika crnog ekrana na kojem biram (strelicama gore, dolje)koji cu operativni sistem pokrenuti.
pozdrav
Kako mislis da ce ti dva ista sistema pomoci?

servis

Ne vidim svrhu dva ista operativna sistema na jednom PC-u. Verovatno su ovi iz servisa pokusali da reinstaliraju sistem ali su umesto toga uradili jos jednu instalaciju na drugoj particiji. Moj savet ti je da nadjes nekog ko se razume u ovo i da ti pregazi oba sistema i da na cistoj particiji instalira novi. Jeste cimanje jer ces morati da bekapujes podatke pre intervencije ali tako je pametnije :D

Pa moze da ima smisla,sto da ne... ja sam ranije uvek imao dual boot sa dva XP-a. Drugi je bio za igre,isprobavanje softvera raznog,i za slicne zayebantzije...

pa i ja sam drzao dva sistema,(xp i win7)
ali to mu sigurno nece resiti problem

Pa moze da ima smisla,sto da ne... ja sam ranije uvek imao dual boot sa dva XP-a. Drugi je bio za igre,isprobavanje softvera raznog,i za slicne zayebantzije...
Upravo me to interesuje - dual boot sa dva XP-a.
Ima li gdje uputstvo za takvu instalaciju?

по мени, лако ћеш се снаћи
Упалиш комп, погледаш-наместиш у Биосу да прво чита цд/двд
Убациш цд/двд диск, пратиш упуства. Инсталираш прво систем на С партицију, завршиш инсталацију те подесиш све драјвере. Затим угасиш те поново упалиш комп. Опет покренеш инсталацију. Кад те пита где да инсталира изабереш D партицију, завршиш инсталацију, подесиш све драјвере и имаш приликом следећег паљења компа екран са избором који хоћеш од 2 система да се учитају.

по мени, лако ћеш се снаћи
Упалиш комп, погледаш-наместиш у Биосу да прво чита цд/двд
Убациш цд/двд диск, пратиш упуства. Инсталираш прво систем на С партицију, завршиш инсталацију те подесиш све драјвере. Затим угасиш те поново упалиш комп. Опет покренеш инсталацију. Кад те пита где да инсталира изабереш D партицију, завршиш инсталацију, подесиш све драјвере и имаш приликом следећег паљења компа екран са избором који хоћеш од 2 система да се учитају.
Ovo sam trazio. Jednostavno objasnjenje.
Instaliram dva operativna sistema i prilikom podizanja sistema sam kompjuter ce napraviti dual boot.
Nema prepravljanja u boot.ini, jesam li dobro razumio?

Nema... ja sam greskom prilikom reinstaliranja kliknuo na d particiju... i dobio 2 sistema :)

Нема потребе за преправљањем од стране корисника пошто комп аутоматски направи/подеси boot.ini.
Теоријски гледано на 1 партицији је могуће направити већи број инсталација Хп-а са тим да се разликује основни назив фолдера система - Windows, windows000 и сличне комбинације које могу да направе доста потешкоћа појединим програмима у регистри бази, те се због тога препоручује, ако се већ ради инсталација 2 ил више иста система, да на 1 партицији буде само 1 инсталиран систем. Опет, по мени, боље решење од инсталације више истих система је коришћење програма за ткз. Виртуалну машину (типа VMware)

Kada obezbediš 1 funkcionalno zadovoljavajući operativni sistem, Acronis u šake, i kloniraš tu, C, particiju na drugu, slobodnu particiju, gde hoćeš da ti bude taj "drugi" OS
Naravno da moraš u boot.ini fajlu da prepraviš, tj dodaš novi red, koji će ukazivati na putanju do "drugog" OS-a, ali je mnooooogo brže isklonirati particiju nego instalirati novi Win
A ako hoćeš da unaprediš svoje znanje, instaliraš GRUB, i možeš da se igraš sa particijama, kloniranjem i novim operativnim sistemima

Eto, moj sistem sa GRUB-om ima sledeće : Win XP, Win 7, OS X Snow Leopard, Windows Server 2003 SBS, još jednu kopiju Win Servera, i PC Linux OS 2010 Gnome
I sve je to funkcionalno i dize se iz grub-a

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno