Šta je novo?

kako ili gde ocistiti dvd?

Laza

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2001
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz & Thermaltake Toughair 510
Matična ploča
AM5 Gigabyte B650M AORUS ELITE AX DP/M.2/DDR5
RAM
DDR5 32GB 5200MHz Kingston Fury Beast 2x16GB
GPU
MSI Radeon RX 5700 XT, 8GB, 256-bit, RX 5700 XT MECH OC 8G
Storage
M.2 NVME 1TB AData 5000MBs/4200MBs
PSU
Be Quiet Pure Power 12 M750W BN343 Gold Modular
Kućište
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Monitor
IIYAMA ProLite 27, ULTRA SLIM LINE, WQHD, IPS, 5ms, FreeSync, Zvučnici, XUB2792QSU-B1
Miš & tastatura
LOGITECH MK470
Pristup internetu
  1. Optički internet
Drugar ima pioneer dvd (slot in) star dve godine, ne znam tacno koja verzija. U poslednje vreme slabo cita cd-ove, pa pretpostavlja da se "zaprljao". Kako da ga ocisti, ili jos bolje preporucite neki servis u Beogradu koji to radi dobro po pristupacnoj ceni (da ne "deru").

Nek ga otvori sam, pa alkohol u ruke i stapic za usi. Mada ne bi reko da je do lasera.

Misko je napisao(la):
Nek ga otvori sam, pa alkohol u ruke i stapic za usi. Mada ne bi reko da je do lasera.

Nikako nemoj to da radis !!! Ortak je tako zeznuo CD i ne moze vise da mu cita diskove...

Pa sta da radi! Dajte neko konstuktivno resenje.

Pa sa CD-cistacem, laser se nalazi na istom mestu kao i obicnom cd-u/dvd-u tako da moze da proba sa nekim cd cistacem.

Postoji pakovanje CD + tecnost za ciscenje i to mu mozda moze pomoci, cini mi se da je oko 20 maraka.

Definitivno sa cd - cistacem. Ja sam imao slican problem i pomoglo mi je. To je ja mislim Multimedia Lens Cleaner.

Svidja mi se ta ideja sa cd cistacem. Samo mi recite gde to ima da se kupi i okvirnu cenu.

Pa ja kada sam kupovao bili su oko 10dm na nbgd buvljaku.

Ciscenje sociva...

SE NIKADA NE RADI ALKOHOLOM !!!
Razlog za to je sto kada se neka sociva ociste alkoholom pobele i mozes da ih bacis.Kada se ociste obicnom vodom ostaju tragovi na socivu.
Dakle ako cistis u kucnoj radinosti bez specijalnih paketa, poput gore navedenih, iskljucivo cisti sa destilovanom vodom, ali gledaj da je neka bolja, a ne neka tipa made in Donja Sabanta.

Pozdrav!

destilovana voda je destilovana voda, i sve je jedno gde se pravi. Da je i iz Japana opet bih kupio nasu. Nema tu neke nauke. Uzmes vodu i destilujes i ostane samo cista voda.

Pa nece biti bas tako. Ono sto ti pise na kutiji ne znaci da je unutra. Jesi li ti nekada slucajno kupovao ulje za kola? Otvoris lepo kutiju na njoj stoji shell a unutra nesto poput mazuta. Moras bre da otvoris cetvoro oci kada kupujes stvari, narocito kada je racunarska oprema u pitanju. To sto ti na kutiji pise da je destilovana voda, uopste ne mora da znaci da je to to. Ne verujes? Uzmi i kupi neku tipa ala "Donja Sabanta" pa probaj na DVD-u da vidis da li je stvarno destilovana :D

Pozdrav!

Re: Ciscenje sociva...

ssale je napisao(la):
SE NIKADA NE RADI ALKOHOLOM !!!
Razlog za to je sto kada se neka sociva ociste alkoholom pobele i mozes da ih bacis.Kada se ociste obicnom vodom ostaju tragovi na socivu.
Dakle ako cistis u kucnoj radinosti bez specijalnih paketa, poput gore navedenih, iskljucivo cisti sa destilovanom vodom, ali gledaj da je neka bolja, a ne neka tipa made in Donja Sabanta.

Pozdrav!

Mali lupio si veliku glupost, to sa beljenjem sociva je kad kupis noviji CD kod koga je plasticno socivo i predjes ga acetonom (a ne alkoholom) on pobeli, kad imas neki provereni model sa staklenim socivom kao npr. 24X TEAC mozes da ga cistis cim god hoces.

Re: Re: Ciscenje sociva...

Misko je napisao(la):
Mali lupio si veliku glupost, to sa beljenjem sociva je kad kupis noviji CD kod koga je plasticno socivo i predjes ga acetonom (a ne alkoholom) on pobeli, kad imas neki provereni model sa staklenim socivom kao npr. 24X TEAC mozes da ga cistis cim god hoces.

Alo, decko, spusti hormone na zemlju. Iduci put kada nekog pokusas da oslovis sa "mali", prvo pogledaj njegov profile pa tek onda stiskaj bubuljice ;) Drugo, decko, kad lupas nekome replay, prvo dobro razmisli o tome sta je covek hteo da kaze, pa tek onda odgovori.
Konkretno za tebe, ovo sa alkoholom nije nikakva glupost vec stvar iz prakse, vec sam vise puta video kako neuki serviseri urade doticnu stvar sa cd romovima i kao rezultat dobiju socivo za bacanje. To pravilo ne vazi generalno za sve citace (znaci ne za one sa staklenim socivom) kao sto si i sam napomenuo recimo za teac-ove modele, ali zaboravljas da ja nisam konkretizovao ni za jedan model, vec rekao GENERALNO. Sto se reci: ako upotrebi alkohol moze da bude posledica a i ne mora, dok sa destilovanom vodom sigurno nece biti posledica. Ne zaboravi na cinjenicu da ove poruke cita veliki broj ljudi, tako da kada dajes odgovor na nesto moras da budes siguran 100% da neces da napravis problem nekome ko stvar primeni u praksi. Inace sto se tice acetona, na njega treba u potpunosti zaboraviti, bar kada je u pitanju optika vezana za cd-ove (iskustvo iz prakse). Eto toliko.

Drugarski pozdrav!

Laza je napisao(la):
Pa sta da radi! Dajte neko konstuktivno resenje.

Nikakva filozofija, definitivno neka ga sam otvori, nadje laser, uzme malo vatice i alkohola i gotovo. Samo NEKA PAZI da alkohol bude minimum 85-90% jer u protivnom nece ispariti dovoljno brzo i ostetice, da ne kazem *******, sam laser.
Licno sam ovu tesku operaciju radio 20-tak puta na raznim uredjajima i nije bilo problema!

Ja sam par puta čistio CD-ove sa štapićima za uši i ništa. I dalje radi kao i pre...Samo rizikuješ da mu razdesiš kalibraciju lasera i da moraš da ga baciš...

Nazad
Vrh Dno