Šta je novo?

Kako do wireless interneta???

Raider

Čuven
Učlanjen(a)
16.06.2003
Poena
675
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9800X3D & Arctic Liquid Freezer III 420 RGB AIO
Matična ploča
Asus ROG CROSSHAIR X870E HERO
RAM
G.SKILL Trident Z5 Neo RGB (AMD Expo) DDR5 RAM 48GB (2x24GB) 8000MT/s CL40
GPU
Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 5090 MASTER 32G
Storage
Samsung SSD 980 PRO 2TB, WD SSD BLACK SN850X 4TB, Samsung SSD 860 EVO 1TB, Samsung SSD 870 EVO 1TB, Seagate SSHD 4TB, Toshiba HDD 3TB
Zvuk
Microlab 5.1
PSU
Lian Li Edge Gold - 1200W
Kućište
Lian Li Dynamic EVO XL
Monitor
Samsung Odyssey OLED G8 34" + LG OLED C2 48"
Miš & tastatura
Logitech G502 Proteus Spectrum + Redragon Kala
Ostale periferije
5 VRheadsets+PS5 Pro
Laptop
Dell Latitude 5430
Mobilni telefon
Samsung A54 5G
Pametni uređaji
Samsung Fit 3
Steam
https://steamcommunity.com/id/jcdraider/
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. ADSL
Prvo da kazem da sam skoro potpuni laik sto se tice wireless-a.Internetu pristupam preko dial-up-a,ali imam PCM i brzina mi je 14.4 ili 16.8 kpbs.Mislim da mi je jedino pravo resenje wireless internet,posto kablovski nece skoro kod mene,a satelitski internet mi se ne isplati,mada je izvodljiv.
Ali posto zivim u Jakovu(5km posle Surcina) nisam siguran da je wireless internet izvodljiv kod mene.Moguce je da imam opticku vidljivost sa AP-om Tehnicoma na Genexu(valjda ga imaju).Rastojanje vazdusnim putem bi trebalo da je 10-15km.Zanima me:
1.Kako najlakse da proverim da li imam opticku vidljivost sa doticnim AP-om(ili bilo kojim drugim),posto ne bih bezveze da kupujem neku opremu,ako je wireless neizvodljiv kod mene?
2.S obzirom na moju lokaciju sta mi je sve od opreme potrebno i koliko bi mi otprilike para bilo potrebno?
3.Da li "home-made" antene("kantena" ili "bikvadratna" antena) mogu da posluze u mom slucaju?
Sve informacije su vise nego dobrodosle.

Poslednja izmena:
1. Najlakse ces da proveris tako sto ces da pozajmis wireless karticu ili fabrichki AP u tvom slucaju i da proveris to. mada iskreno mislim da ti je sve to uzalud jer si malo mnogo daleko.
2. U sushtini ako se otvori neki AP koji je blizi onda bi ti trebao npr fabrichki AP snage 200mW ili vise. neka najobichnija biquad ili neka druga antena totalno je sve jedno i nekih neam pojma 10-20 m utp kabla kako bi vezao sa kompom karticu. E sad ja sam rachunao da imas mreznu na kompu. Jer to je kao neko najjache reshenje i ide preko mrezne :) sva ta oprema bi te kostala ne vise od 100€ ali ti treba mnogo blizi AP!
3. Rekoh vec, sve te antene su isti ***** znaci totalno je sve jedno ali tebi tamo nema pomoci. Za sad zadovolji se 56 k modemom :) koji bi tek trebalo da kupis :)

Svakako je najbolje da pozajmis opremu i napravis test. Obzirom da se radi o rastojanju > 10km, trebace ti solidna oprema, a moja preporuka bi se svela na AP sa 200mW karticom (Senao, Pheenet, HyperLink...) i grid parabolic antenu od 24dBi. Na kraju za takvo rastojanje bitna je i visina i naravno da na optickom putu ne postoje prepreke.

Lepo uzmes durbin i gledas
a sto se tice antene
biqvad na satelitskom tanjiru sabija kako radi.80 cm tanjir sa biqvadom na 6km se kaci na OMNI!!! protok 600k.
Taanjir 1000 din i biqvad 150 din,neuporedivo jeftinije.....

Brate Jakovo, tu sam bio u vojsci... ;) ne tako davno...

Inace ima u Surcinu ap, raspitaj se.

Vrh Dno