Šta je novo?

kako do bgwireless-a

jogi

Čuven
Učlanjen(a)
25.04.2005
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
posto sam totalna neznalica za wireless ako mozete da mi pomognete
ja sam na 4 spratu a AP je na krovu(13 sprat) susednog solitera i nema opticke vidljivosti pa predpostavljm da i ja treba da montiram na krov.duzina kabla bi bila 30-40m.da li je sve to izvodljivo i sta mi sve treba?
koliko otprilike sve to kosta?

Najjeftinije te izadje da razvuces SFTP kabel (oklopljeni kabel koji u sebi ima nosecu sajlu) do AP na koji treba da se spojis, koji kosta negde oko 0.7 eur/m.
Ako bas hoces da dizes opremu na svoj krov treba ti AP, UTP (moze i neki oklopljeni :d) kabel kojim spajas svoj kompjuter i AP, antena (najjeftinije te izadje biquad oko 400din ako imas nekog da ti ga napravi a mozes i sam :D) i jedno metar-dva kabla (npr HDF400 oko 2.5 eur/m) kojim spajas svoj AP sa antenom.
I u jednom i u drugom slucaju ti treba LAN kartica ako je nemas vec u kompu.
:wave:

zex24
od mog stana kroz zgradu do krova pa do ap-a na susednoj zgradi oko 100m jel to izvodljivo sa tim SFTP kabelom

cek 30 ili 100m mislim da jeste i da je bila vec neka slicna tema malo potrazi jer je lik pravio lan sa ortakom koji je u drugoj zgradi search je chudo!!

jogi je napisao(la):
zex24
od mog stana kroz zgradu do krova pa do ap-a na susednoj zgradi oko 100m jel to izvodljivo sa tim SFTP kabelom
To je krajnja granica za UTP kabl (100m)!Sve do 100m za spoj kompjutera i tvog AP-a UTP kablom bi trebalo da bude ok,ali moras probati jer nema pravila ili najbolje je da nazoves provajdera na koji planiras da se nakacis pa da dodju oni i jednostavno izmere signal i odrede kakva varijanta je tebi najpovoljnija!

jogi je napisao(la):
posto sam totalna neznalica za wireless ako mozete da mi pomognete
ja sam na 4 spratu a AP je na krovu(13 sprat) susednog solitera i nema opticke vidljivosti pa predpostavljm da i ja treba da montiram na krov.duzina kabla bi bila 30-40m.da li je sve to izvodljivo i sta mi sve treba?
koliko otprilike sve to kosta?

sftp kabl t je cisto bacanje para. Posao ce da ti odradi i obican UTP kabl. E sada ono o cemu jos moras da razmislis je i kako da obezbedis struju na krovu za ap. mozes preko nekoga POE-a (struja da ti ide kroz UTP kabl), ili a dovedes 220V na krov. Vidis ta ti je jeftinije prakticnije.

Ako ti nesto dodatno nije jasno oko opreme ili bilo cega slobodno pitaj.

ako idem direktno do AP-a to je max 100m(70e) a ako do mog krova onda 30-35m
(8 spratova 21-25e kabel) antena 5-6e,koliko kosta moj AP i koji mi treba
BGwireles nije provajder nego nezavisna mreza,udruzenje da tako kazem.

Stator je napisao(la):
sftp kabl t je cisto bacanje para. Posao ce da ti odradi i obican UTP kabl.

Pa ces leti posle svakog nevremena da menjas LAN karticu ili swich. :d
Ako ces da prebacujes kabel izmedju zgrada trebao bi da bude oklopljen (oklop se vezuje za uzemljenje i stiti od naelktrisavanja vodova).
AP mozes da uzmes bilo koji, koji mozes da nadjes, polovan ili nov. Npr novi Ovis 5460 je oko 70 eur sa PDVom a moze se verovatno naci neki polovan Ovis 1120 za nekih 40ak eurica ili nesto slicno polovno...

Poslednja izmena:
Teorija sa SFTP kablom ti daje sigurnost, ali je u praxi to bacanje para.
Ako se UTP razvlaci kroz vazduh, privazan uz sajlu za ves obicno, dovoljno je samo uzemljiti oba kraja i nece biti problema. Mozes jos i da stavis 2 valjkasta ferita sa obe strane (blizu switcha), provuces kabl 2x kroz njih i nema da brines. Feriti ce upiti sav indukovan napon.
Mozete da pricate sta hocete, ali uz malo znanja iz praxe, najeftiniji moguci UTP radi posao, bez potrebe za SFTPom.

Dakle vidi ako mozes da dobacis direktno do ap-a sa kablom to ti je mnogo brze jeftinije i pouzdanije. E da praksa je pokazala da mozes i da malo prebacis tih fantomskih 100 metara i da i dalje lepo radi :)

U vezi kombinacije sa feritom... To je predpostavljam onaj metalni prsten oko koga se obavijaju krajevi USB i monitorskog kabla... Jel tako? Gde to naci i da li zaista to moze biti tako efikasno kao uzemljenje i zastita SFTP ili FTP kablom? Uzgred gde naci ferit?

Stator
jos samo spyder dan se javi pa da vidim koja kombinacija dolazi u obzir

radulle je napisao(la):
U vezi kombinacije sa feritom... To je predpostavljam onaj metalni prsten oko koga se obavijaju krajevi USB i monitorskog kabla... Jel tako? Gde to naci i da li zaista to moze biti tako efikasno kao uzemljenje i zastita SFTP ili FTP kablom? Uzgred gde naci ferit?

Efikasan je stvarno. Ne znam kako ga nabaviti, meni je drugar koji dugo konstruise razne alarm uredjaje dao manju kolicinu. On je narucivao sa tajvana na 1000 komada...

Koliko ja razumem ferit je gvozdja zar ne? Nego, cini mi se da ga otprilike isto izadje da li kupi samonoseci sftp ili kupuje sajlu+buzir+utp. Na 40-50m ce ga izaci mozda razlika jedno 2-5e sto i nije strasno ako se uzme u obzir koje je cimanje potrebno da bi se sajla i kabl proterali kroz buzir. Ja evo sada cekam da u jednoj firmi stignu ti samonoseci za koju nedelju pa da pazarim. Kontam najsigurnije je SFTP kabl pa sa svake strane po jedan zasticeni SFTP/FTP zenski modul pa u njega samo patch kabl, a bakarnu zicu sa jedne strane stavis u uzemljenje na modulu a sa druge ili za radijator ili za uzemljenje na stekeru. Ovo mi se cini kao najsigurnije resenje, mozda malo skuplje jer su moduli 2e po komadu :(

Vrh Dno