Šta je novo?

KAKO deisntalirati XP??? Problemi sa restartom...

Miroslaw

Čuven
Učlanjen(a)
27.03.2002
Poena
601
Imam WIN Xp koji je radio oko mesec ipo dana super-bez greske. Medjutim, odjednom mi je dok sam bio u int. exploreru pao sistem i nije vise hteo da se digne. Posle nekoliko probavanja, ubacio sam XP CD i reinstaliro ga. Medjutim, IZGUBIO SAM SVE podatne (isao sam na full instal jer opcija preinstaliravanja nije htela da prodje). ZASTO se ovo desilo? Ne razumem da ako preinstaliram WIN odu svi podaci u PM... E, sada opet radi ali HDD je prazan. Pre nego sto opet instaliram programe hteo bih da se obezbedim da se ovo vise ne desi. Hocu da formatiram HDD, isntaliram WIN 2000 i WIN XP. Ne znam kako to da izvedem jer nece da prihvati formatiranje C: . Takodje, dali postoji nacin da se bez deinstalacije XP-a instalira Win 2000 i/ili cak i Win 98? Znate onu glupu poruku da "imass instaliran noviju verziju win i zato ...ne moze da se instalira starija, bla, bla...).

Eto, sad cekam neki odgovor. Inace, imam duron na 950, MSI KT 266 pro2, MSI graficku GTS sa 64 DDR-a, 256 DDR-a Kingstonovog, napajanje je OK...

Cao!

jedno od resenja :>

napravi (ili pozajmi od nekog drugara) Win98 startup disketu
Staruj comp. , formatiraj C i D particije, na C instaliraj Win98, a potom iz njega napravi instalaciju (ne upgrade) WinXP na particiju D. Ovo kombinacija kod mene dugo radi bez ikakvih problema
P.S. ostavi na XP particiji FAT32

Ja ali...

KAKO da napravim startup? Hocu da ubacim WIN 98, win2000 i win XP (HDD je veliki pa leba ne trazi...). Dali treba da napravim 3 particije (C:, D; i E:) ili je OK ako sve strpam na 2 (C i D). Mislio sam da 2000 i 98-cu strpam na D: a XP na C:. Frka je u tome sto ne znam odakle da pokrenem format c: a da ne prekine proces formatiranja i pocne da se "pravi pametan"...

To sto hoces da uradis je pravi recept za probleme !!!
Teoretski je naravno moguce ali nek ti je bog u pomoci...
Postoje pravila:
1.Nikad ne instalirati dva OS-a na istu particiju
2.Nikad ne instalirati u dual (triple) boot dva OS-a sa istim kernelom.(Znaci XP i 2000 big no no...)
Ovo za formatiranjem bas ne razumem...formatira se iz DOS-a, tj prvo se prave particije sa fdisk, pa se svaka formatira, naravno sve sa diskete...
Uostalom, perovic je sve rekao, to je jedini nacin da nemas problema...

Start up disketa se pravi na sledeci nacin:control panel>add/remove preograms>start up....
Naravno mahom svi diskovi sa instalaciojom bilo kog windojza imaju na sebi start up.tj. boot-abilni su.E sad ne mogu da verujem da ne znas sta je start up disk a iz onoga sto si napisao
vidi se da se razumes u ove stvari...No,nije ni bitno...Ako ne znas kako da iskoristis start up bilo sa floppy diska ili sa CD-a moras da uradis sledece:u BIOS-u ces za Primary Boot(umesto HDD-a) da podesis da to bude Floppy ili CDROM u zavisnosti gde ti se nalazi start up programcic.Posto ocigledno na tvom kompu trenutno nema nijednog windojza za pocetak iskoristi instalacioni CD sa nekim od win-a a ako na njima nema istog , skokni do najblizeg drugara i napravi start up disketu.Inace tzv. "Start up" nije nisto drugo do obican DOS iz koga Format jedino moze da stane ukoliko je HDD neispravan(stari dobri DOS).Jos nesto,prilikom podizanja sistema izaberi opciju koja podrzava CDROM,prilikom cega ce tvoj CDROM da postane aktivan a pomocu koga ces i da instaliras prvi windojzzzzz(instalaciju dakle radis iz Dos-a).Eh,svako jednom mora da nauci kako se instalira OS.
Toliko...i nije preporucljivo da na jednoj particiji imas vise od jedan
OS.Ako to ipak radis, ne zaboravi da ne mogu oba OS-a da imaju isto ime:Windows vec ces ime jednog pri instalaciji morati da promenis....Pozdrav i svako dobro...(D)

A da,naravno da nisi mogao da formatiras disk iz windojzzza jer bi to znacilo da hoces da ubijes i sam win a on naravno ne zeli da izvrsi samoubistvo.Zato Start up disketu u ruke i FX

E mene zanima kako je moguce instalirati 2 OSa na JEDNU PARTICIJU?

1.Win 98 i Win2K na istoj particiji
-------------------------------------------------
Instaliraj prvo WinME/98(SE) pomoću startup diskete. On će se instalirati u direktorijum Windows. Potom pokreni sa CD-a setup Win2k i njega ćeš (po defaultu) smestiti u Winnt. I imaćeš jedno jako loše rešenje koje podrazumeva nemogućnost korišćenja Media Player-a kako treba, brljavljenje Internet Exploerea i sl. Da ne spominjem što tada najveći broj korisnika iz istog program files-a pokreće programe pa su u jednom Winu oni upisani u Registry bazu u drugom nisu i sl...

2.Win98 i WinXP na istoj particiji
------------------------------------------------
Ako hoćeš da instaliraš i WinXP i Win98 na istu particiju pokreni prvo setup WinXP. Potom pokreni setup Win98. Windows XP ti je sada u direktorijumu Windows (naravno podrazumevam da nisi od onih "kreativnih" korisnika koji Windows instaliraju u direktorijum Mile_XP i sl. već lepo staviš kako MS kaže...). Šta ćeš sada sa Win98 (i on treba da bude u istom)?
On će predložiti da se smesti u direktorijum Windows.000 . Po završetku setup-a više nećeš moći da podigneš WinXP. Onda ćeš pokrenuti Recovery Konzolu Windows-a XP i ukucati Fixboot i Bootcfg. Pitaće te koji Win hoćeš da dodaš u boot.ini fajl ti ćeš odabrati Windows XP Professional i to je to. Opet imaš jedno jako loše rešenje koje će ti samo praviti probleme (kao pod 1)

Takođe možeš i "na mišiće" da oporaviš boot meni. Kada posle instalacije Win98 više ne budeš mogao da se uloguješ u XP ti lepo pokreneš samo setup WinXP i prekineš ga (reset, bato :) ) kada počne da kopira fajlove. Imaćeš boot menu u kome ti piše WinXP, Windows i Windows XP Setup. Kada podigneš Win lepo ručno prepraviš boot.ini fajl i pobrišeš temp fajlove koje je kreirao setup windows-a (ovaj drugi koji si pokrenuo posle setup-a Win98). To sam radi poslednji put kada mi se žurilo da napravim kakav-takav dual boot pa mi se nije pravilo onih famoznih 6 startup disketa (nemam bootabilni WinXP CD) da bih pokrenuo Recovery konzolu.

Nemoj ništa od ovoga da radiš već podeli HDD na dve particije i uradi to kako treba.

Hvala svima

al mi jos niko nije odgovorio dali se moze sa XP instalirati 98 ili 2000 BEZ FORMATIRANJA I ZEZANJA. Ja sam na win 98 samo ubacio CD sa win 2000 i on je sam sve dalje odradio. Bez frke i dalje rade oba OS na drugom compu! Win 2000 je sam sljako a ja sam samo odgovaro na postavljena pitanja. Eto! DALI MOZE U OBRNUTOM PRAVCU???

Re: delimirov post

(D) E svaka cast na detaljnom opisu !
Tako nesto sam upravo i ja hteo da kazem u svom postu ali me mrzelo da toliko kucam :(

Re: Hvala svima

Miroslaw je napisao(la):
al mi jos niko nije odgovorio dali se moze sa XP instalirati 98 ili 2000 BEZ FORMATIRANJA I ZEZANJA. Ja sam na win 98 samo ubacio CD sa win 2000 i on je sam sve dalje odradio. Bez frke i dalje rade oba OS na drugom compu! Win 2000 je sam sljako a ja sam samo odgovaro na postavljena pitanja. Eto! DALI MOZE U OBRNUTOM PRAVCU???
Koliko je meni poznato ne moze.
Mada mi nije jasno sta sad ustvari jos hoces da postignes ??? Koliko shvatam sad ima s dual boot 98/2000. Ako hoces jos i XP, ponovo ides iz 98-ice i instaliras XP na TRECU particiju OBAVEZNO...

HVALA DRAPIN

To sam i mislio...al reko eto da priupitam!

Cao!

Nije baš najjasnije, ali ako hoćeš samo da dodaš XP pokreni setup on će sve takođe da odradi. I dajte ljudi za svaki OS se pravi posebnna particija izbijte iz glave te dual-boot-ove na istoj particiji...

Samo malo upozorenje!

Ako npr. instaliraš Windows XP, a već imaš instaliran dual-boot ili bilo koji sistem koji je na C:, a povrh svega setup pokrećeš iz Windows-a (a ne iz DOS-a pomoću bootabilnog CD-a ili startup disketica) OBAVEZNO odaberi pod advanced options (kada odabereš full-instalation) da hoćeš da biraš drajv na kome ćeš da instaliraš Windows XP. Tada po restartu sistema i po pokretanju DOS dela instalacije moći ćeš da biraš gde želiš da instaliraš WinXP, format particija, kreiranje particija i sl...

Hvala puno Delimire, chisto me je zanimalo jer mi u zivotu nije padalo na pamet da tako neshto uradim

Nazad
Vrh Dno