Šta je novo?

Kako da zaštitim facebook profil ?

manoval

Poznat
Učlanjen(a)
16.10.2022
Poena
25
Poludio sam, več dva puta mi je hakiran facebook (haker nekako doznao eMail i Password) i na email mi napisao da če mi vratit podatke ako uplatim 300 $. Tako da ču sad morat po treći put napravit novi account. I sad čuo sam da se može napraviti neka zaštita te me zanima da li mogu da zaštitim facebook brojem mobitela, tako da niko ne može promijeniti email i lozinku bez upisivanja mog broja mobitela
Zna li ko šta o tome

Mislim da i dalje možeš da koristiš mobilni za 2FA, da ti na njega šalje kod za logovanje. Pretpostavljam da koristiš iste šifre na više mesta i da su kratke samim tim i loše.

Generalno pravilo - koristi duze sifre (12+ karaktera, sa malim i velikim slovima, brojevima i znakovima). Tamo gde je moguce koristi passphrase - na primer "Sta bi bilo kad bi bilo u jednoj zemlji na Balkanu". Ovo moze lako da se zapamti a ako zamenis slovo "o" sa nulom, "e" sa "3" i slicno postaje vrlo komplikovana za probiti. Nikako ne koristi licna imena, adresu, rodjendane i slicne stvari za sifre. Takodje ne treba da koristis reci iz "recnika" i njihove kombinacije (tipa iloveyou, jasamheroj, itd.) zato sto se mogu vrlo brzo probiti. Kao sto rece Dark Magician, koriscenje iste/slicne sifre na vise mesta je jedan od velikih problema. Za zastitu treba da koristis multifaktor autentifikaciju - da ti stize SMS sa kodom ili da imas Microsoft/Google Authenticator pa da dobijes kod tu. Takodje vecina sistema multifaktor autentikacije ti omogucava da skines kodove za otkljucavanje. Uradi to, odstampaj (pa obrisi sa racunara) i stavi na 2 sigurna mesta (kod sebe i jos negde). Ovo ima za cilj da spreci da zakljucas sam sebe u slucaju da izgubis telefon na primer. Tvoj mail, facebook i svi "bitni" nalozi u tvom zivotu treba da budu zasticeni na ovaj nacin.

Potrudi se malo da naucis o ovim stvarima zato sto virtuelni svet ima sve veci uticaj na stvarni svet i neko ko udje tu moze da ti napravi dosta problema u zivotu.

Poludio sam, več dva puta mi je hakiran facebook (haker nekako doznao eMail i Password) i na email mi napisao da če mi vratit podatke ako uplatim 300 $. Tako da ču sad morat po treći put napravit novi account. I sad čuo sam da se može napraviti neka zaštita te me zanima da li mogu da zaštitim facebook brojem mobitela, tako da niko ne može promijeniti email i lozinku bez upisivanja mog broja mobitela
Zna li ko šta o tome
Kad ti hakuju mail nalog, hakovali su ti i sve servise koji su vezani za njega.
To imaj prvo na umu.

Facebook ima i dobru Help stranicu.
HTML:
https://www.facebook.com/help/235353253505947/

Poslednja izmena:
Generalno pravilo - koristi duze sifre (12+ karaktera, sa malim i velikim slovima, brojevima i znakovima). Tamo gde je moguce koristi passphrase - na primer "Sta bi bilo kad bi bilo u jednoj zemlji na Balkanu". Ovo moze lako da se zapamti a ako zamenis slovo "o" sa nulom, "e" sa "3" i slicno postaje vrlo komplikovana za probiti.
Ovo je vrlo loš savet. To je bukvalno kako se ne treba praviti šifra. Jer takva šifra je teška ljudima da pamte, a nije ništa teže da se se probije.
Što duža da, po mogućstvu nasumičnije kombinacije reči. Ali to da permutuješ slova za brojeve i ostalo, samo komplikuje tebi.
U principu najbolja opcija je da smisliš jednu dobru šifru za password menager, i sve ostalo generisano

Ovo je vrlo loš savet. To je bukvalno kako se ne treba praviti šifra. Jer takva šifra je teška ljudima da pamte, a nije ništa teže da se se probije.
Što duža da, po mogućstvu nasumičnije kombinacije reči. Ali to da permutuješ slova za brojeve i ostalo, samo komplikuje tebi.
U principu najbolja opcija je da smisliš jednu dobru šifru za password menager, i sve ostalo generisano
Ok, prihvatam da nije idealan primer za passprase, ima ih na engleskom dosta pa sam bio lenj da prevodim :) Što se tiče 12+ karaktera šifre, to je dobra stvar ako moze da se zapamti. A to nije za svakoga.

Ja lično pravim skroz random kombinacije od 12 slova i brojeva i onda od 2 takve napravim šifru od 24 karaktera. Onda na bar jednoj trećini karaktera (nekoliko karaktera na početku i nekoliko u sredini) držim SHIFT pa ima i velikih slova i specijalnih karaktera. Ali to sam ja, budala :)

Što se tiče password managera to je generalno dobro rešenje. Ali pitanje je koliko još LastPass firmi postoje a da još niko nije pokušao da ih stvarno hakuje. Tako da ne znam koji preporučiti.

Poslednja izmena:
Ta dva puta, da li si u to vreme menjao mobilni telefon ili si imao isti model?

Ok, prihvatam da nije idealan primer za passprase, ima ih na engleskom dosta pa sam bio lenj da prevodim :) Što se tiče 12+ karaktera šifre, to je dobra stvar ako moze da se zapamti. A to nije za svakoga.

Ja lično pravim skroz random kombinacije od 12 slova i brojeva i onda od 2 takve napravim šifru od 24 karaktera. Onda na bar jednoj trećini karaktera (nekoliko karaktera na početku i nekoliko u sredini) držim SHIFT pa ima i velikih slova i specijalnih karaktera. Ali to sam ja, budala :)

Što se tiče password managera to je generalno dobro rešenje. Ali pitanje je koliko još LastPass firmi postoje a da još niko nije pokušao da ih stvarno hakuje. Tako da ne znam koji preporučiti.

Instaliraj Bitwarden. U njemu imaš password generator i stavi 16+ karaktera i sačuvaj u njemu šifru (uključi Auto fill da bi ti on sam popunjavao ili CTR-L/CMD+L). Možeš da uključiš i 2FA/TOTP na Facebooku. Pazi gde se loguješ.

Vrh Dno