Šta je novo?

Kako da vratim rezoluciju na Ubuntu 7.10 ?

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Uzmem masinu i probam da instaliram Ubuntu 7.10. Instaliram lepo preko live cd-a. Sve prodje bez problema. Uradim apt-get i svucem sve moguce updateove. I to prodje.
E sad. Gde je zez?
Zez je u tome sto je video karta 9600Gt. Skinem drivere, ali nisam uspeo da ih instaliram.
Probam bez instalacije drivera, OS, lepo prepozna Samsung 206bw i tu se zeznem, jer sam cekirao wide monitor. Nakon restarta dobijem zbrlj na ekranu.
Da li postoji neki mod, safe ili kako ga vec zovu, da mogu rucno da vratim na prethodo setovanje?
S obzirom da nisam znao, morao sam da primenim cuvenu srpsku metodu "uzaludnih pokusaja". Znaci ajd ponovo sve od pocetka :(:wall::mad::smash:

Šaltaj Alt Ctrl Plus ili Minus dok je ispadne neka gledljiva rezolucija, pa u njoj idi u Change Resolution u meniju.

dva nacina:
CTRL+ALT+F1 ti prikazuje tty0 - terminal gde mozes da ispravis xorg.conf
kod ubuntua imas na login screen-u da odaberes failsafe ili drugi window manager ili opet samo konzolu...

ne znam gde si cekirao wide, ali sigurno moze da se ispravi u xorg.conf

ako imas dalje nedoumice pisi... ne znam koliko si upucen u tematiku...

Šaltaj Alt Ctrl Plus ili Minus dok je ispadne neka gledljiva rezolucija

sta bi ovo trebalo da radi? kod mene ne radi...

Poslednja izmena:
Preko cega si instalirao drajvere?

A za rezoluciju idi u terminal pa kucaj $ sudo nano /etc/X11/xorg.conf
Pa kad zavrsis edit imas dole komande, ne znam da li si video i koliko si upucen, ctrl+x pa yes....
Onda ctrl+alt+backspace da resetujes i to bi trebalo da radi ako si dobro podesio rezoluciju.

U xorg-u to ti je pri dnu, druga ili treca stavka odozdole, mislim da je Section:Monitor... Mrzi me da se prebacujem na linux trenutno, ali ako nesto treba, vici.

Hvala svima. Sada znam za buduce, jer sam upisao u tefter.
Kaze covek da mu instaliram Linux, jer je ceo zivot na nekoj od edicija, a ja nemam obicaj da isporucujem racunar bez OS-a, te se iznervirah samo tako.

Cekaj, jesi li resio problem i ako jesi, kako?
Nista mi nije jasno?

Cekaj, jesi li resio problem i ako jesi, kako?
Nista mi nije jasno?

Jesam, jer mi je bila hica. Resio sam tako sto sam ubacio live cd i pokrenuo instalaciju. Posle sam, radi probe, koristio gornje savete, tj ctrl+alt+F1 , pa povracaj xorg.conf fajla.
Kad se zna nista nije tesko. Moracu da instaliram vmware i da virtualizujem ubuntu.
Da ne ispadnem glup u *nix drustvu. :)

Nazad
Vrh Dno