Šta je novo?

Kako da saznam koliko mi racunar trosi struje?

Učlanjen(a)
04.12.2010
Poena
275
Imam mali problem sa kevom,pocinje da mi zvoca da stalno gasim komp,neko joj je rekao da je zbog racunara povecan racun za struju pa sam hteo nekako da saznam koliki mi je racunar potrosac struje.
Jel to moze nekako da se sazna?

Ovo mi je konfiguracija,evo slika.

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    297.2 KB · Pregleda: 2,053
  • Untitled2.jpg
    Untitled2.jpg
    227.2 KB · Pregleda: 851
Poslednja izmena:
lol,dao si pogresan link :D Skini cpu-z,hw monitor,aida/everest i daj ovde slike.

prosecna konfiguracija u 2D rezimu rada trosi sve sa LCD monitorom oko 2-300W. znaci, ko 3 sijalice od 100W.
najlakse je da procenis u zavisnosti koje napajanje imas - maksimalna potrosnja je jednaka njegovoj izlaznoj snazi.

konfa iz potpisa u windowsu oko 90w bez monitora, max nekih 170w u crysis-u, monitor + nekih 25w, plazma tv od 150-300w, zavisno od količine bele i rezolucije, u prevodu lože te matorci.

Dobra je IzNoGooD-ova usporedba sa sijalicama.
Kada je potrebno da budu upaljene palim ih, kada nije potrebno gasim, ako ne zaboravim.Slično je i sa računarom.
Iako potrošnja na čas ne izgleda velika, na 24/7 nakupi se, pogotovo ako te odvuče u višu tarifu.
Neverovatno koliko se može prištedeti ( odnosno za nešto svrsishodnije ili prijatnije utrošiti) ako se povede računa o troškovima.
Dinar ovde,dva tamo i na kraju meseca se iznenadiš.

prosecna konfiguracija u 2D rezimu rada trosi sve sa LCD monitorom oko 2-300W. znaci, ko 3 sijalice od 100W.
najlakse je da procenis u zavisnosti koje napajanje imas - maksimalna potrosnja je jednaka njegovoj izlaznoj snazi.

Ne preteruj trosi <100w komp + monitor oko 50w (za lcd).

Pa na sat naravno ..

Inace slazem se da svakako, ma kakva god da je konfiguracija, ne trosi ~300W u idle. To moze da se racuna tu negde oko stotinak vati ili manje - a opet i zavisi od same konfiguracije. Pitanje je i sta je kome neka "prosecna konfiguracija".

Moj komp je ukljucen i radi 24/7 uz CPU load 10-12%, svakodnevno igranje igrica samo dize potrosnju.
Ako je izlazna snaga negde oko 500W, to mu dodje kao ona najmanja TA pecica od pola kW, ukljucena non stop. Naravno da postoje oscilacije, ali potrosnja ostaje u istom redu velicine (ne moze da padne recimo, 20 puta, vec samo na pola ili trecinu maksimalne)
Ta potrosnja se oseca na racunu u vidu sume koju tvoja keva verovatno ne zeli da cuje...

Koje si ti ustvari gluposti napisao :D

Najlakse ce da proceni na osnovu toga koje napajanje ima i koliko ono moze max da isporuci ? Znaci ja imam napajanje od 750W, i sta sada trebam da zakljucim ?

Imam ja u firmi strujomer slican ovom gore sto je stavljen link i mogu da ti kazem da koja god da je konfiguracija u normalnom koriscenju (surf, kuckanje, i te stvari za siroke narodne mase) trosi oko 100w ili manje vrti se oko te cifre, tek kad upalis neku igru ili nesto zahtevno neki render ili prime :) pocne da trosi vise, u igricama naravno max i to moze da ode koliko hoces zavisi koji ti je hardver. Svakodnevno gledam potrosnju, posto svaka masina koja prodje kroz firmu se kaci na strujomer.
Da ne bude zabune ovo vazi za masinu, ne i za monitor oni u proseku trose 30-50 W.

Koje si ti ustvari gluposti napisao :D

Najlakse ce da proceni na osnovu toga koje napajanje ima i koliko ono moze max da isporuci ? Znaci ja imam napajanje od 750W, i sta sada trebam da zakljucim ?

to znaci da maksimalno mozes da potrosis 750W/h? zar ne?
naravno nikad neces potrositi toliko, ali dovoljno da se okvirno racuna.

sta da odgovorim coveku koji nije ni napisao sta ima, a od slika je okacio nebitne stvari?!?

uostalom, evo pogledajte moju potrosnju. APC UPS 700VA, sto mu dodje maksimalne izlazne snage 450W.
trenutno opterecenje je 42%, znaci oko 200W, sve sa monitorom.

posto je u pitanju mladja osoba koja ima pregovore sa kevom, reko sam mu da je to reda velicine 3 sijalice od 100W. a ne ko omanja TA pec koliko keva zamislja...

i gde tu ja toliko lupam? :p

Prilozi

• Power.png
    Power.png
    58.8 KB · Pregleda: 919
Meni APC powerChute kaže da računar troši (bez monitora) oko 8 dinara dnevno za struju.
Iako ima 420W napajanje, potrošnja je oko 70W u idle, oko 90W kada se malo optereti. To je mizerno mala potrošnja.

Reci kevi da će računar duže trajati ako je stalno upaljen nego ako ga pališ i gasiš više puta dnevno.

izvolte

Prilozi

• APC version.png
    APC version.png
    26.7 KB · Pregleda: 370
posto je u pitanju mladja osoba koja ima pregovore sa kevom, reko sam mu da je to reda velicine 3 sijalice od 100W. a ne ko omanja TA pec koliko keva zamislja...
Ona najmanja TA pec je od 0,5KW, sto je pet sijalica od po 100W - sasvim uporedivo imho.

Nego, Aleksandrova keva se ne brine zbog struje vec ne zna kako da sina odvrati od non stop buljenja u ekran. To je srz problema.

dobro bre?!? je l' sam vam ja na tapetu?!? :p sta ste se s' mene navrzli?!? :p

eto vam decka, cista obraza, pa njega propitujte koju TA pec ima, koje napajanje, koliko HDD, koji monitor - kocka ili slika.... :D

dobro bre?!? je l' sam vam ja na tapetu?!? :p sta ste se s' mene navrzli?!? :p

eto vam decka, cista obraza, pa njega propitujte koju TA pec ima, koje napajanje, koliko HDD, koji monitor - kocka ili slika.... :D

lol izvini bre - nisam hteo da ti sednem za vrat. Evo silazim :)

koliko vidim - nema podataka o napajanju, a pod ekran imas Sony TV?!?
ono sto vidim AMD Phenom II x4 CPU, 5770 grafiku i 1 HDD - sto trosi reda 200W +/- 50W.

ako uzmemo da trosis 200W, to mu dodje oko 4.8KWh dnevno, tj. oko 144KWh mesecno - sto mu dodje skoro polovina zelene tarife.
to podrazumeva da se kompjuter i monitor/TV ne gase uopste sve vreme. opet, to je isto ko 2 sijalice od 100W u lusteru u dnevnoj sobi.

nadam se da smo ti pomogli.

Sony lcd tv mi je monitor,napajanje je 500W Chieftec CTG-500-80P bulk,hvala na odgovorima,racunar mi znaci nije sporan....

Nazad
Vrh Dno