Šta je novo?

Kako da prebacim sistem

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Sistem mi je instaliran na PATA disk a sada sam pazario SATA i hteo bih da prebacim sistem na njega zbog brzine.
Probao sam preko Norton Ghost-a da odradim clone particije ali neće da radi. Da li je uopšte moguće sa PATA prebaciti na SATA disk sistem?

Ako mozes istovremeno da vidis oba hdd-a kad ih prikacis onda mozes da radis sta god pozelis.Ja vise volim Acronis true image za takve radnje.Ako te nesto zeza kad hoces da uradis clone, napravi imidz,prebaci na drugu particiju sata diska bootuj sa cd -a koji napravis preko Acronisa, pa dizi sa imidza.Inace ja koristim hiren boot cd , na njemu imas gomilu programa pored ova dva i sve mozes da odradis samo uz pomoc tog cd-a.Mozes ga skinuti sa neta.Pozdrav.

Ako imas mogucnosti (mislim na plocu, sigurno moze da vidi i SATA i PATA hardove), povezi taj stari PATA disk kao master i povezi i SATA.
Pokreni Acronis True Image verzije 9, 10 ili 11, sa botabilnog cd-a (recimo sa Hiren's-a) i odi u opcije clone disk.
Bitno je da kloniras kompletan diak, a ne particije posebno.
Radio sam ovo vise puta uspesno.
Naravno, posle operacije, otkaci PATA hard i u BIOS-u namesti kao boot taj "novi" SATA hard.
Ako se pojave neki problemi, javi se.
P.S.Bitna stavka je prilikom kloniranja da obratis paznju na opciju brisanja starog harda koja po difoltu nije ikljucena, ali za svaki slucaj naglasavam ti i ovo,

Poslednja izmena:
Aj probaću preko Hyrensa, ali tek sutra, pa javljam šta sam uradio.
Gde ima da se skine poslednji, ja imam neki od pre godinu dana.

Moram da kloniram i drugu particiju na kojoj su mi programi, igre i instalacije??

Ne kloniraš particije nego ceo disk (nemoj da brkaš različite su stvari) i Ghost će ti novi disk particionisati u srazmeri sa particijama na starom tipa ako si imao stari 160GB disk podeljen na 60GB i 100GB particije, pa kupiš nov od 500 on će ga podeliti na ~ 180GB i 300GB particije.
I posle isključi stari disk pa proveri da li sve radi pre nego što brišeš bilo šta.

Auuu, bre ljudi al' ga komplikujete. Acronis true image ce ti sve odraditi, napravi imidz sistemske particije i te druge gde ti se nalaze programi (mada nju mozes i samo da iskopiras na drugu particiju na tom SATA disku), particije sa tih imidza vrati na novi disk (pri vracanju pazi da sistemsku particiju stavis da bude aktivna), zatim u biosu podesi da ti sistem dize sa novog hdd-a i podesi da taj hdd radi u ATA modu (nemoj da ga stavis na AHCI) i to je to. Ne moras da skidas niti otkacinjes bilo sta. Pri sledecem ukljucenju ce ti sistem dici sa novog hdd-a.

Poslednja izmena:
Auuu, bre ljudi al' ga komplikujete. Acronis true image ce ti sve odraditi, napravi imidz sistemske particije i te druge gde ti se nalaze programi (mada nju mozes i samo da iskopiras na drugu particiju na tom SATA disku), particije sa tih imidza vrati na novi disk (pri vracanju pazi da sistemsku particiju stavis da bude aktivna), zatim u biosu podesi da ti sistem dize sa novog hdd-a i podesi da taj hdd radi u ATA modu (nemoj da ga stavis na AHCI) i to je to. Ne moras da skidas niti otkacinjes bilo sta. Pri sledecem ukljucenju ce ti sistem dici sa novog hdd-a.

Dobro je da si ti uprostio 😀
PS: nema svaka ploča opciju u BIOS-u sa kog konkretnog HDD-a će da butuje nego samo BOOT from HDD, FLOPY, CD..., i u tom slučaju prvo će da bootuje sa pata HDD-a, tako da treba mu ugasiti IDE granu privremeno da bi proverio da li se sistem lepo diže sa novog diska.

E ovako, ja sam pokušao sve što ste rekli oko Acronisa, ali jednostavno nisam mogao to da uradim (nisam imao miša da kliknem na određeno mesto, preko tastature ne može da se dođe do tog dela), tako da sam prelupao sistem.

Dobro je da si ti uprostio 😀
PS: nema svaka ploča opciju u BIOS-u sa kog konkretnog HDD-a će da butuje nego samo BOOT from HDD, FLOPY, CD..., i u tom slučaju prvo će da bootuje sa pata HDD-a, tako da treba mu ugasiti IDE granu privremeno da bi proverio da li se sistem lepo diže sa novog diska.

odnosi se na bold text: da, ali onda ima opciju u kojoj se podesava redosled hdd-ova, tako da to dodje na isto!

E sad imam mali problem.
Pošto sam napravio 4 particije (10, 20, 400 i 36) a imam i stari disk, kako da namestim da automatski ide redosled C: 10gb, D: 20gb, E: 400gb, F: 36gb i G: 120GB (stari disk)

Takođe imao sam malih problema prilikom instalacije na WD-a. Dok je bio prijavljen stari disk, nikako nisam mogao da instaliram sistem na C. Takođe kad odem u Computer Managment C particija mi nije aktivna (to je pre bio C disk sa Windowsom na njemu).

U tvom slucaju najbolje je da formatiras C: particiju na pata disku,potom ga izvadis,prikljucis sata,instaliras svez windows,pa vratis pata i uzivas.Kad zavrsis mozes da particionises disk i iz windowsa sa partition magicom ili acronis -om.

Tako sam i uradio.
Samo mi nije jasno zašto Win nije mogao da se instalira na SATA disk dok je PATA bio unutra.
Win je odbijao da ide na njega, kao nema neke sistemske fajlove?? Kad sam isključio PATA u BIOS-u ovaj se instalirao normalno??

Nije moguce , moras ga ponovo instalirati
Moguce je 😉

Partition to partition ce da radi, ali pre toga treba da se cacka po Registry-ju:
HKLM->System->MountedDevices
i pobrisete sve osim (Default) i \DosDevices\C:
ili gde se vec nalazi particija sa koje se boot-uje Win, pa onda Ghost sa PATA particije na SATA particiju i promeni se boot redosled...

:wave:

Poslednja izmena:
Kasno marko na kosovo stiže.

Ja sam to na poslu odradio, zasto ti je kasno, da li da objasnjavam?

Zato što sam u međuvremenu 2 puta instalirao sistem 😀

Nema veze, ukratko cu da bi znao za sledeci put.

Koristio sam Norton "duhom". Napravio sam IMAGE cele particije na kojoj je sistem.
Zatim na HDD na koji bih hteo da prebacim (bio je SATA) napravio sam particiju iste velicine kao sto je bila na starom (PATA) disku.
Odradio sam RESTORE.
Win nije hteo da se digne, pa sam morao ubacio boot disk win-a (XP sp2, a bio je obican bez sp-a). I pustio da odradi REPAIR.

To je bilo sredinom prosle godine, evo kolega jos radi na tom WIN-u.

aaaaa, ja sam skroz zaboravio da probam repair 🙁

Ma uvek na kraju ispadne da je najbrze instalirati odmah svez win.Ali kad je covek entuzijasta ondak voli sve da proba...

Moram da citiram samoga sebe psoto vidim niko izgleda nije obratio paznju.
Sa ovim gore navedenim programom (Acronis Migrate Easy) sam sve zavrsio za 15 minuta, bez ikake reinstalacije. Pogotovo ako reinstalirate nekome ko se slabo razume u racunare i navikao je da mu bude onako kako je pre bilo namesteno.

Nazad
Vrh Dno