Šta je novo?

kako da povezem notebook i kucni bioskop preko HDMI?

Mirko BGD

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2005
Poena
319
dakle ideja je sledeca
uzeo sam kucni bioskop koji ima HDMI in i HDMI out
nakacio ga na malo stariji superslim TV koji ima samo cinc i skart i sada sam prikljucio lap top na HDMI in, ali ga TV ne pusta, na DVDu sam izabrao opciju HDMI in medjutim na TVu stoji poruka no signal :(
ima l ineko neku ideju? jesu li potrebna neka podesavanja?

Kapiram da je HDMI out samo za sliku (i zvuk) sa DVD-ja, a HDMI in omogucava samo prenos zvuka na HT pojacalo pa zatim na zvucnike, sa nekog izvora koji ima HDMI out - u tvom slucaju laptopa. Mislim da ne bi mogao da funkcionise kao "provodnik" slike sa laptopa na tvoj TV. Ako je stariji TV podrzava samo analogni signal i ne podrzava HD rezolucije koje su standard na laptopu, proveri dakle koja je nativna rezolucija tvog tv-a (480i recimo) pa probaj da podesis istu rezoluciju na laptopu, a ako nema podrsku po defaultu u drajverima ubaci je rucno preko power strip-a... Ali problem je sto HDMI provodi digitalni signal dok tvoj TV podrzava samo analogni. To je osnovni problem povezivanja sa starim televizorima koji imaju samo SCART i kompozitni ulaz, a nemaju komponentni ili VGA. Dakle problem sa prikazivajem slike je u tome sto analogni televizor koristi drugaciju kolornu semu (komponente) za prikaz slika za razliku od ditigalnog standarda. Jednostavno receno mislim da kucni bioskop nema mogucnost da konvertuje digitalni signal u analogni i prikaze ga na TV-u.To je moje nestrucno misljenje. :)

Mozda postoji mogucnost da to resis pomocu nekog digital-to-analog kovertora ali nisam siguran koliko bi to uopste bilo jeftino i isplativo resenje. Mozda je bolje da prodas stari TV i kupis jednostavno nov, cene za modele sa manjom dijagonalom su vec stvarno povoljne...

Poslednja izmena:
hvala padawan-u na iscrpnom objasnjenju

danas sam se bas igrao sa tim.... inace grafika je iz potpisa (9600m GT) dakle, kad sam ustekao
HDMI kabal u komp, slika na kompu je postala 16:9 onda sam otisao tamo gde se identifikuju monitori, i kazem mu identifikuj mi jedan i identifikuj mi drugi display on na lapu ispise brojeeve 1 i 2 :D onda sam smanjio rezoluciju na 800x600 i nista :(
pogledao sam u uputstvu kucjnog bioskopa i stoji da bi on upravo trebao da konvertuje signal, tj ne da ga konvertuje nego da ga sprovede do TVa ako to TV podrzava.. e sad ovaj moj tv ima 100Hz nije nesto preterano mator, veruem da podrzava...

Video si prebacio HDMI kablom do "all in one dvd/hometheater"?
A taj dvd/ht si sa tvom poveza analognim kablom (cinc/skart/sta god) ?

Tesko, nisam sreo dvd/ht koji moze da downscale-uje sliku na kompozinti izlaz.

Nazad
Vrh Dno