Šta je novo?

kako da pojacam laser

Dubes

Čuven
Učlanjen(a)
23.07.2002
Poena
604
Imam TEAC 532E koji nece da mi cita bas najbolje. Laser sam cistio ali i dalje brlja pa me interesuje da li neko zna kako da mu hardverski pojacam napon na laseru?
Znam da nije preporucljivo ali je ili to ili u djubre....

Pozdrav
Dusan

Napon mozes da pojacas trimerom na plocici lasera ako provalis koji sluzi bas za to (ne pitaj me koji, nemam pojma :) ). Ja sam jednom DVD-u tako produzio zivot, ali da znas da nece dugo jer to skracuje zivotni vek lasera.

Vrlo rizicna i nepreporucljiva metoda. Laser koji se koristi u CD-ROM-ovima (i rezacima) su u stvari diode koje rade na odredjenom naponu. Menjanjem napona moze da izgori ili da nema dovoljni napon da proizvede emisiju fotona ili da promeni talasnu duzinu jer se fotoni proizvode tako sto elektroni prelaze na nize energetsko stanje, a razlika energetskih stanja upravo odredjuje talasnu duzinu fotona. Povecavanjem ili smanjivanjem napona ti u stvari povecavas ili smanjujes energetski procep a samim tim i talasnu duzinu. Ako previse povecas napon moze se desiti da struja koja protekne kroz lasersku diodu jdnostavno pocupa atome iz kristalne resetke i na taj nacin je pokvari. Nikako sa sigurnoscu ne mozes znati koliko je osetljiv trimer za napon, pa se ovo moze lako dogoditi.
Povecavanje snage lasera je jedna sasvim druga stvar.
Mislim da treba da se pomiris da i legendarni TEAC 532e ima svoj radni vek, tako da....
Ipak probaj da jos jednom da ga ocistis. Sasvim je moguce da ti je neko zrnce ili vlas ostala na socivu (dobro pogledaj iz svih uglova)

Uzevsi u obzir da pojacavanjem lasera mogu da unistim cd rom a sa druge strane ne popravljajuci nista nemam cd rom, upustio sam se u taj poduhvat i uspesno sam ga zavrsio. Pojacao sam napon na laseru i sada cita sve zivo (CD, CD-R, RW....)

samo da se pohvalim:D

Pozdrav
Dusan

Dusane daj malo detaljniji nfo, kako si izveo operaciju, koliko se greju diskovi ...

Prilicno je prosto. Kada se otvori uredjaj i skine metalni deo koji stoji iznad sociva lasera, moze da se pristupi centralnom mehanizmu gde je laser i socivo. Na plocici se nalazi mali potenciometar koji je okrenut ka zadnjem delu uredjaja. Njega sam okrenuo udesno za otprilike osminu kruga. I to je to.
Nisam stigao da ga detaljnije testiram ali jedno znam sigurno, win2000 nisam mogao ispravno da instaliram zbog loseg citanja cd-a da bi nakon zahvata instalirao win2000 bez greske....
Videcu danas da pustim neki divx da vrti malo duze pa cu javiti da li se previse greje...

Pozdrav
Dusan

Dubes je napisao(la):
Prilicno je prosto. Kada se otvori uredjaj i skine metalni deo koji stoji iznad sociva lasera, moze da se pristupi centralnom mehanizmu gde je laser i socivo. Na plocici se nalazi mali potenciometar koji je okrenut ka zadnjem delu uredjaja. Njega sam okrenuo udesno za otprilike osminu kruga. I to je to.
Nisam stigao da ga detaljnije testiram ali jedno znam sigurno, win2000 nisam mogao ispravno da instaliram zbog loseg citanja cd-a da bi nakon zahvata instalirao win2000 bez greske....
Videcu danas da pustim neki divx da vrti malo duze pa cu javiti da li se previse greje...

Pozdrav
Dusan

mozda je bolje da izbegavas gledanje divx-a sa cd-rom-a...UVEK...to je verovatni razlog riknjavanja...lepo uzmes iskopiras i nema sta da brines...ploce HDD-a se vrte pa se vrte tako da je to njima prirodno stanje za sta su napravljene...

Nazad
Vrh Dno