Šta je novo?

kako da napravim sata raid1?

booyeeka

Cenjen
Učlanjen(a)
18.12.2010
Poena
151
pozdrav,

imam plocu Gigabyte GA-X58-USB3, i dva identicna hdd-a u pc-ju. da li mozete da mi pomognete kako da omogucim sata raid1 (mirroring)?

ne znam da li da prvo podesim u bios-u da zelim da imam raid (pa da na to instaliram win 7), ili prvo da instaliram windows 7, pa da kroz programske alate koji dolaze uz plocu podesavam raid? ili neki treci nacin.

da li mozete da mi u par recenica pomognete kako da ga kreiram?

hvala unaprerd!

Uzmi knjigu od ploče i pročitaj ima detaljno o tome ...;)

valjda zato i pitam, jer u manualu nisam mogao da nadjem konkretan odgovor na konkretno pitanje.

Ne znam da li hoces sistem podizati na tim RAID diskovima ili na nekom trecem, ali kakogod, najlakse ti je da uradis sledece:
Udjes u BIOS, podesis (ukljucis) RAID (to ti je ona opcija gdje biras IDE/AHCI/RAID), zatim pri prvom startovanju, pritisnes Ctrl+I (to ti je za Intelov RAID, pretpostavljam da njega hoces), konfigurises zeljeni RAID (u tvom slucaju "1", ako hoces mirror), save, restart, i dalje nastavis kao i normalno (u slucaju da tek instaliras sistem, vidjeces da nakon ovog imas ponudjenu i RAID-ovanu particiju da je izaberes za OS - ako neces, mozes je samo formatirati a i ne moras, vec kasnije to uradis iz OS-a - po zelji, kao i sa bilo kojim drugim hardom, tj. particijom).

Ovo je prica koja 100% pije vodu na Gigabyte-ovim P35/P45 plocama, ne znam kako je to uradjeno na ovim plocama sa tvojim chipset-om (pretpostavljam da je jako slicno)!

mene interesuje imam dva hard diska u raid0 rezimu hteo bih da instaliram svez windows
interesuje me kako da sacuvam podatke u jednom od hard diskova i ponovo da ih stavim u raid0
koliko sam ja zakljucio moram imati treci hard disk (da bih sacuvao podatke)da li je to jedina solucija

Poslednja izmena:
Da, to je jedina solucija...

Vrh Dno