Šta je novo?

Kako da NAPRAVIM SATA RAID?

Petar_Pan

Čuven
Učlanjen(a)
11.11.2003
Poena
604
E pa dodjoh i ja do neke nedodjije! Imam MSI maticnu, model K7N2 Delta ILSR. Nije losa onako. nego posto sam video da imam i Serial ATA raid kontroler i video kako to sve super radi (videh na tv-u) odlucio sam se i ja to da probam. Sada sam kupio 2 nova harda. maxtor modeli su u pitanju i naravno imaju SATA interface. Ono sto neznam je kako da ih povezem! :( Imam samo 1 kabl koji sam dobio uz plocu i to je to. A imam 2 hard diska. neznam da li treba da dokupim jos jedan kab za podatkel!? I kada ga dokupim recimo, sta onda? Vezem jedan hard disk za jedan prikljucak na ploci a drugi za drugi prikljucak ili kako? molim Vas samo mi napisite kako se vezuju diskovi za sata raid ili mi dajte neki link gde to mogu da procitam. pozdrav!

sata diskovi podrzavaju po jedan disk na svaku granu... takva situacija je sada, ne znam hoce li se nesto menjati... znaci trebaju ti 2 kabla...

Koje modele Maxtor-a si uzeo postuj utiske o radu , brzini ako ti nije tesko?

Dakle kupis jos jedan kabl, svaki povezes na svoju granu ostatak odradis u biosu, biras verovatno opciju raid 0 ili vec koji oces.

e da, javi utiske ovde, i ako imas neki test odradi da i nas privolis kupovini drugog diska :) ja ozbiljno razmisljam da uzmem ili jos jedan hard, ili jos 512mb rama

E cao.. Pre svega sorry.. Vec par dana se mucim da postujem ovde ali nesto nece..Pojma nemam sta je to bilo.. U svakom slucaju.. Lepo su ti objasnili, moraces na svakoj grani po jedan SATA disk vezati pa onda srediti to.. Ako instaliras Win ili Lin na sata diskove, moraces da prilozis instalacionoj proceduri disketu koju si dobio uz plocu, a na kojoj su driveri za kontroler.. Ako si kupio Abit-a i zelis da stavis Linux, javi mi se na priv da ti posaljem drivere za kontroler posto ih na osnovnom disku nema..

Ahaa.. Te se sada setih, otisao si na MSI.. Ebi ga.. Nema veze nije ni to losa plocica.. Samo eto.. ja uzeh Abit-a.. Razlika je u tome sto Abit recimo koristi Silicon I... kontroler, a MSI onaj fast track koji ima obicaj da pukne ponekad iz cista mira, a ponekad moze da radi vecno.. pa kako ti se zalomi..

Po povezivanju diskova i startovanju racunara, pritisnes F4 ili CTRL-S i ucices u meni tvog Sata kontrolera.. TU ces mu reci Create Array i odredices velicinu "sektora".. Preporucujem 16K.. Posle toga ce ti se od diskova kreirati jedan VELIKIII DISK :) Hi hi hi.. U Biosu ces postaviti boot up redosled recimo ovako.. SATA, CD-ROM. Floppy..

Puno srece i javljaj sta si uradio..

Moj sata Raid 0 sistem radi kao lud.. Mjke mi.. Nemam sta reci lose!

Pozdrav..

Sale

Sale hvala za tako iscrpan odgovor i hvala svima vama ostalima.Ja sam kao nesto uspeo.Samo sto nemam diskove kao ti nego po 60 Gb. Meni mnogo nekako drndaju! Glasno se cuju. Diskovi su Maxtor! Jel se tvoji cuju ili ne?

Moja dva SATA Maxtora 80GB/8MB se i ne cuju bas previse (ne krkljaju tokom rada, ne klikcu itd...) Spojeni su na Silicon na Abit NF7-S 2.0 ploci.

Ja imam 2 barracude po 120 Gb i mogu ti reci da su prilicno tihe!! Maxtora iz principa ne volim.. WD je po meni zakon tako da ako imas prilike zameni ih sa Barracudama ili nekim WD-om.. To je to..

PS. Znam sta pricas za Maxtora, i ja sam ih cuo kako krkljaju.. No dobro, sve je to subjektivan utisak o necemu..

Pozdrav..

Miroslav je napisao(la):
e da, javi utiske ovde, i ako imas neki test odradi da i nas privolis kupovini drugog diska :) ja ozbiljno razmisljam da uzmem ili jos jedan hard, ili jos 512mb rama

http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=40022&highlight=

Nazad
Vrh Dno