Šta je novo?

Kako da napravim 5.1 sistem od dva 2.1 zvucnika (altec lansig ATP3) - jel moguce?

Bozha

Slavan
Učlanjen(a)
27.07.2007
Poena
319
Imam dva ATP3 zvucnika, koji se sastoje od po dva (znaci sve ukupno cetiri) satelita i dva basa. Jel moguce napraviti 5.1 sistem od ovoga? E sad, ja imam zvucnu kartu koja podrzava 5.1 sistem (x-fi) a mozda i neki komplikovaniji sistem (6.1 7.1 itd..) i ona pozadi ima 3 izlaza za zvucnike. Da li to znaci, da treba da kupim josh jedne ATP3 zvucnike (nije mi problem) pa da pobodem sva 3 kompleta u sve 3 rupe na kartici? Dal to ima smisla, dal cu time dobiti surround efekat? A ako nje problem, moze li neko da okaci semu kako bi trebao u tom slucaju postaviti zvucnike u prostoru (6 satelita i 3 basa)? A mozda moze i samo sa 4 satelita i 2 basa? Sta je najbolje? I da je to uopste moguce?

To sto ti hoces je mnogo komplikovano..Iz vise razloga. Prvo ne znam kako si mislio da razvuces sistem po prostoriji (koliko znam kablovi na atp3 sistemu nisu bas dugacki), 3 woofera...to ti je nekako besmisleno...Ako vec imas 2 atp2 sistema, onda ih povezi i teraj!:smoke: Ali, to ti nije pravi 5.1, vec 4.2 sistem (4 satelita + dva woofera). Ako vec hoces 5.1 kupi Altec VS3251 (za ~13-15 eura je skuplji od atp3 sistema) + ima bezicni daljinac.

Definitivno ti je bolje da rasprodas stare i kupis neke nove 5.1

Pa klasika, povezes zvucnike sa zv. kartom, tacnije povezes odgovarajuce konektore. Posle podesis u opcijama 4.1 i vozi. Nikad to ne moz da bude 5.1.
Btw, ne znam kako bi funkcionisalo to sa 2 vufera.

Poslednja izmena:
Nešto slično sam napravio samo sa Roland monitorima (studijski mali zvučnici). U setupu podesiš quadro sistem (stereo napred i pozadi), jedan komplet priključiš na F (front) izlaz, a drugi komplet na R (rear) izlaz. Namestiš im istu jačinu zvuka na potenciometrima i više ne diraš, tj. nadalje koristiš master volume na kartici da bi odnos ostao isti... Još podesiš ako treba da stereo izvori šalju i napred i pozadi isti signal a ne samo napred.

To nije pravi 5.1 jer nemaš centralni za dijaloge, liči otprilike na zvuk u kolima. Meni je zgodno jer za muziku manje buke se pravi sa dva kompleta u dva dela sobe nego s jednim koji treba pojačati da se pokrije prostor, a za filmove isključim prednji par i signal bacim na TV (stereo sa subwooferom) par pozadi pravi surround.

Malko mi je ta varijanta teoretski slabo moguca...
Koliko se secam i 4.1 i 5.1 sistemi koriste 3 konektora i teoretski idu na 1 pojacalo. Sada, moguce je staviti i 3x 2.0 ili 2.1 zvucnike i dobiti neki virtual 5.1 sistem samo... Ko zna sta ce se onda dobiti + koji ce biti central a koji subwoofer i kakav ce biti izlaz na druga dva woofera.
Jednom sam probao 2.1 i 5.1 sistem i povezao kao virtuelni 5.1 (ojacani frontovi sa slabim wooferom) i to je ispao blagi uzas. Paljenje zvucnika i dvostruko pojacavanje eeeeee...

Iskreno, mani se corava posla i rasprodaj te atp3. Za 100e-150e (2xatp3 koje imas + jos jedan koji si nameravao da kupis) mozes sigurno da pronadjes neki kvalitetniji 5.1 sistem i ustedis novac od lekova protiv glavobolje :)

Nešto slično sam napravio samo sa Roland monitorima (studijski mali zvučnici). U setupu podesiš quadro sistem (stereo napred i pozadi), jedan komplet priključiš na F (front) izlaz, a drugi komplet na R (rear) izlaz. Namestiš im istu jačinu zvuka na potenciometrima i više ne diraš, tj. nadalje koristiš master volume na kartici da bi odnos ostao isti... Još podesiš ako treba da stereo izvori šalju i napred i pozadi isti signal a ne samo napred.

To nije pravi 5.1 jer nemaš centralni za dijaloge, liči otprilike na zvuk u kolima. Meni je zgodno jer za muziku manje buke se pravi sa dva kompleta u dva dela sobe nego s jednim koji treba pojačati da se pokrije prostor, a za filmove isključim prednji par i signal bacim na TV (stereo sa subwooferom) par pozadi pravi surround.
Word.

Bolje od ovoga neces napraviti od toga sto imas.

To je to sto ti je ZorMi rekao. Namesti na 4.0 zvuk (quadro) i ubaci jedan atp3 u front, drugi u rear i imas 4.0. Dalje, sto se tice 5.1 filmova, to mozes da podesis lako u AC3 kodeku da ti se i "glas" sa centralnog lepo cuje, odnodno na prednja 2 satelita. Ili mu samo namesti "auto matrix" i izlaze (output) na 4.0 i on ce sve da ti namesti prilicno ok. Eto, na ovaj nacin ti uopste ne treba 5.1 i nemoj da ti padne na pamet da kupujes kad vec imas.
Sto se igrica tice, one automatski prepoznaju setovanja na zvucnoj (4.0) i tako i prosledjuju zvuk.

Onaj .1 sto nemas nemoj da te brine. I nemoj nigde da namestas "bass redirection"/"cutoff frequency" jer se tebi odvajanje signala za sub, odnosno satelit radi u subwooferu, a ne na zvucnoj. Tako mozes samo da "odseces" bass ! Ako nadjes negde takvu stavku, bilo na zvucnoj ili na ac3filteru, GASI JE:)

Ako imas problem sa kablovim, kupi, iseci gde treba i dodaj. BIG DEAL! Imas kablove po 30din/m pa razvlaci:)

Još jedan glas za prodaju postojećeg i kupovinu novog 5.1 sistema.

ako imas veliki prostor bolje 5.1, ali kvalitetnije, ako ti je manji prostor tj soba onda napravi ovu *******ciju, sigurno je super..

p.s. mislio sam 5.1 ali da kupis kvalitetniji sys, koji moze da parira atp3

Vrh Dno