Ajmo mala skola mountovanja
Linux podrzava najveci broj fajl sistema od danasnjih modernih OS-ova. Moze da mountuje svasta - od Amiginih i Atarijevih, preko Mac-ovih particija, do raznih flavoura unixa - vazno je samo da prikacis disk fizicki na sistem. To je u linuxu organizovano preko drajvera - dakle, za svaki FS po jedan drajver (tako je i olaksano dodavanje podrske za nove fajl sisteme).
Mountovanje se moze izvrsiti na dva nacina - rucno (samo za tu sesiju - po logoutu se gubi) i automatski (vrsi se po butovanju). Rucno se mountuje komandom mount (logicno, zar ne ?):
mount -t tip-particije device mount-point
Mount-point je mesto u stablu direktorijuma gde se ta particija 'povezati' - mora da postoji kao (prazni) direktorijum. Dakle, ako je RedHat u pitanju, kreiras /mnt/ntdisk direktorijum. Ako pretpostavimo da ti je NTFS particija /dev/hda5, onda bi rucni mount te NTFS particije trebao da izgleda ovako:
mount -t ntfs /dev/hda5 /mnt/ntdisk
I podacima moze da se onda pristupa preko tog direktorijuma. Ukoliko nisi siguran koja je tacno oznaka particije na disku, pogledaj sa nekim drugim programcicem - za pregled particija na disku /dev/hda (primary master) probas sa "cfdisk /dev/hda" pa ce ti lepo izlistati sve particije na njemu, tipove, velicine i sl.
Automatsko mountovanje se vrsi tako sto editujes /etc/fstab fajl. Cim imas parametre kao sto je ntfs za tip, /dev/hda5 za device-point i /mnt/ntdisk kao mount-point, videces i sam kako se to tu namesta. Napomena: dodati kao liniju na kraju.
Ukoliko hoces da se ipak ne mountuje automatski, a da opet ne kucas onu celu liniju svaki put, onda uneses liniju za tu ntfs particiju u /etc/fstab i tamo gde su opcije (pise 'default', ili 'owner,ro' ili tako nesto) dodas 'noauto'. Onda particija nece biti mountovana po butovanju, ali da bi je mountovao, kucas samo "mount /mnt/ntdisk" - komanda mount ce sama potraziti prvo entry u /etc/fstab i tamo procitati ko kojoj vrsti particije se radi, koji je device i ostalo. Za sve dodatne detalje oko samog mountovanja i opcija, pogledaj 'man mount' i 'man fstab'.
Medjutim, ti drajveri za fajl sisteme, naravno, zauzimaju prostor, a neki od tih fajl sistema se jako retko srecu. To znaci da nije podrska za sve fajl sisteme po defaultu ukljucena. Da bi proverio da li vec imas 'ukljucen' drajver za ntfs, probas prvo onako 'rucno' da mountujes (kako sam opisao vec gore), pa ako prolazi, dodaj odgovarajucu liniju u /etc/fstab.
Ukoliko ti prijavi da je 'unknown type' ili tako nesto, moras da 'ukljucis' drajver. To vec spada u operacije sa kernelom. Odes u dir u kojem ti je source kernela (kod RedHata obicno u /usr/src/linux) i pokrenes 'make xconfig' ukoliko si u X-u ili 'make menuconfig' ukoliko si u obicnom shellu. Nadjes opciju za ntfs i ukljucis je - <*> znaci da ces ntfs drajver ukljuciti u sam kernel, tj kernel ce morati da se rekompajlira, a <M> znaci da ukljucujes drajver kao poseban loadable modul. U ovom drugom slucaju kernel ne mora da se kompajlira, nego samo drajver i za njegovo 'ucitavanje' pogledaj man strane komandi npr. modprobe i lsmod. Ovo sto je Nesh poceo da objasnjava je ova druga solucija. Dakle, nakon selektovanja ntfs drajver (ili bilo kojeg drugog) ides na exit&save, tipkas "make modules" da iskopajlira drajvere selektovane kao loadable modules, i onda "make modules_install" sto ce iskompajlirane module iskopirati na pravo mesto (kod RedHata /lib/modules/kernel-ver/fs). Onda ponovis probanje sa rucnim mountom.
Oko kompajliranja kernela, ucitavanje modula i ostalih propratnih operacija moras malo sam da se potrudis. Tu nema nekog striktnog pravila da ti kazemo "ukucaj to-i-to". Jednostavno, moras da naucis kao sto smo i mi ostali - probanjem & testiranjem uz nesto dokumentacije koja vec ide uz linux.