Šta je novo?

Kako da klokujem Q6600?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

westorbit

Slavan
Učlanjen(a)
15.11.2007
Poena
304
Da ne otvaram novu temu posto bi dobila isti naziv .

Skoro sam kupio novu konfiguraciju, Intel ovoga puta . Uzeo sam sa namerom da ga malo overklokujem ali sam prilicno ne siguran sta treba raditi . Procitao sam pomalo po forumu i proguglao pomalo pa sam shvatio da overklok nije samo podizanje Fsb-a i mnozioca nego da tu ima jos podosta stvari koje treba da se urade. Malo sam uspeo da dignem takt procesoru sa standardnih 2400 na 3200 promenom fsb-a na 400 i mnozioca na 8 kao i napona procesora na 1.4v. Pustio sam test u p95 5 sati i radilo je bez greske a temperature su bile u full load-u od 55-60 stepeni (najhladnije - najtoplije jezgro). Prilikom guglanja na netu primetio sam da se ovaj procesor da jos malo klokovati pa bih imao zelju da uz malo vase pomoci pokusamo podignuti i ovo moje cudo. Verujem da ovakva konfiguracija nije radka a mozda neko poseduje identican primerak i na forumu . Sve u svemu komponente su sledece .

Intel q6600
Hyper TX2
Asus p5q
2x2 Gb DDR800 Kingston
OCZ SXS 500W
nvidia9600GT
3X320gb Samsung 16 Mb
TermalTake Soprano 201

Zeleo bih samo jaos da dodam sam prilicno nov u vodama overkloka tako da mi svaka informacija puno znaci. A zahvalan bih bio svakome ko bi mogao da mi obasni preko screenshot-ova iz biosa .

-Hvala-

nema slicne masine... svaki procesor je prica za sebe kao i ploca, memorija...

probao sam 400x9 i radi. Medjutim kada ga pustim u load pocne da se blentavi. Verovatno mu treba vise napona na procesoru a vec je na 1.4v . Moze li se ici preko te vrednosti kao i to da li mozda treba podizati napon na mostovima ili jos neka podesavanja?

Napon na tvom procesoru ne bi trebalo da dizes preko 1.5, sa tim kulerom i 1.4 je mnogo .... i 400x9 za q6600 je ozbiljno podesavanje, temperature ce ti biti prilicno velike, moze toliko da tera, ali ti ne bih preporucio da ga drzis tako. Preporucio bih ti 333x9, to je sasvim ok, a radice ti bez problema 24/7

Napon na tvom procesoru ne bi trebalo da dizes preko 1.5, sa tim kulerom i 1.4 je mnogo .... i 400x9 za q6600 je ozbiljno podesavanje, temperature ce ti biti prilicno velike, moze toliko da tera, ali ti ne bih preporucio da ga drzis tako. Preporucio bih ti 333x9, to je sasvim ok, a radice ti bez problema 24/7

Recimo da sam ja i sa ovim rezultatom od 3200 Mhz prilicno zadovoljan ali me je kopkalo da to jos malo dignem iako bi to najvise bilo zbog slikanja. Pre svega mi je potrebana koliko toliko hladna i stabilna masina. Probacu jos malo da spustim napon na procesoru i da ga ipak ostavim na 400x8 verujem da ce to ici i na ispod 1.4 v .
Pitenjima nikada kraja . Sada bih jos hteo da poradim i na memoriji. Zanima me da li treba odnos Fsb:DDR da bude 1:1 ili moze da ima i drugi odnos? Zato sto mi je trenutni odnos bas 1:1 ali sam probao memorija moze da gura i 1000 ali se odnos pokvari i ne bude 1:1.

Za ozbiljnije klokovanje Q6600 ce ti trebati jaci kuler. Npr, CM GeminII ili TRUE, ili Zalman 9700

ili Z600 sa 2 tihe 12ice, meni vozi 3.6 a da se ne znoji :D

ma cepeaj te slobodno meni radi na 3,7ghz napon 1,6v temeratura u loadu do 75.

ma cepeaj te slobodno meni radi na 3,7ghz napon 1,6v temeratura u loadu do 75.

nemoguce ..moj q6600 sa 1.6v ide preko 4ghz a u leru su temperature ~45C...load, preko 80C ide za 3-4 minuta...

22142118xa6.jpg

Pitenjima nikada kraja . Sada bih jos hteo da poradim i na memoriji. Zanima me da li treba odnos Fsb:DDR da bude 1:1 ili moze da ima i drugi odnos? Zato sto mi je trenutni odnos bas 1:1 ali sam probao memorija moze da gura i 1000 ali se odnos pokvari i ne bude 1:1.

Moze i drugi odnos. Pokreni neki test da vidis koliko je sta brze. Mozes SuperPi 1M test ili pusti onaj "cache & memory benchmark" iz Everesta. Bolje da se uveris sam zar ne? :)

Poslednja izmena:
tvoj :)

@topic
dizi napon sve dok temp u load-u ne bude prelazila 70c :wave:

koji god q6600 na 1.6v bice tesko drzati ispod 80C...u mom slucaju ni zerotherm nirvana nije uspela da drzi procesor ispod tih 80...

koji god q6600 na 1.6v bice tesko drzati ispod 80C...u mom slucaju ni zerotherm nirvana nije uspela da drzi procesor ispod tih 80...
nisam tebi rekao :) naravno da cesh ga teshko drzati ispod 80c na 1.6v on je pitao da li sme preko 1.5v pa sam mu ja rekao "dizi napon sve dok temp u load-u ne bude prelazila 70c"

@westorbit nema nekih vecih razlika u radu memorije na 1:1 i 12:10 uostalom probaj ko sto ti covek rece "cache & memory benchmark".

moze Hladim porceor sa geminiII,kada dignem napon na 1,8 temerature u loadu su 85 90.

moze Hladim porceor sa geminiII,kada dignem napon na 1,8 temerature u loadu su 85 90.

temperature u load-u pri 1.8v pod gemini-em 85-90C ....mmmdaaa :d

taman jedno vreme nije bilo gluposti na forumu :D

Temeratura posle igranja Warheada.......Napon je 1.728V :wave:

Prilozi

• a.jpg
    a.jpg
    112 KB · Pregleda: 89
Poslednja izmena:
pazi u sobi je oko 26,u kucistu imam sest 12 i dve osmci kuciste je odlicno provetreno.
Pre je bila sasvim druga prica dok sam imao staro kuciste i bez gemina temperature su bile VELIKe.

pazi u sobi je oko 26,u kucistu imam sest 12 i dve osmci kuciste je odlicno provetreno.
Pre je bila sasvim druga prica dok sam imao staro kuciste i bez gemina temperature su bile VELIKe.

ae pusti orthos jedno 2 3 sata pa baci SS dok je pod load-om

^ Na koliko ti uopste drzis procesor ?
Drugo, ne kapiram kako je to multiplier x6, FSB 430 i radi na 2.4GHz ( umesto 2580MHz )
Trece, nije ti valjda ukljucen speedstep ? a opet Multiplier*FSB nisu u redu ..

*edit*

Aha, valjda 3.87GHz ..
I dalje ne kapiram speedstep i zasto mucis procesor sa toliko voltaze i jos drzis speedstep ukljucen ?

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno