Šta je novo?

>>Kako da izbacim sum ???

maredvl

Slavan
Učlanjen(a)
04.02.2005
Poena
309
Znam da mozda zvuci glupo ali kada covek nezna onda pita ...

Koristim PCTV pinnacle katricu i ponekad nesto i capturujem sa tv-a ... ali jedini problem mi je to sto skinuti fajl ima dosta audio suma!!! Vrsim kompresiju sa VirtualDub-om pa me interesuje da li zna neko koji audio filter da koristim, da izbacim taj sum???

Jos ako je potrebno da napomenem da je Video compression u PCLEPIM1, a audio format je PCM!!! ..... u to ga skida pctv!!!

sony sound forge + sony noise reduction plugin
oba mozes skinuti odavde: http://dspcdn.sonypictures.com/current/

fenomenalno radi kad se dobro podesi, a moze dobro da se podesi ako imas parce cistog suma - tj. tisina+sum. onda on izanalizira to parce i ukloni iz celog snimka - k'o rukom odneseno. :)

naravno, pre toga, iz vduba sacuvas samo wav, obradis ga i odaberes rezultat za izvor tokom kompresije.

Pa probao sam ja ranije da uradim nesto sa sound forgeom ali nije mi islo za rukom ... "kandar" je zato sto nisam imao bas taj plugin !!! Evo sada ga skidam, pa cemo videti!

Ipak ako postoji neki filter za vdub, bilo bi to mnogo lakse!!! Sve jedno ... ukazite na bilo sta .... bice od pomoci!!!

bahati aj mi reci kako tacno radis to sa sound forgeom ....

ucitas wav, obelezis parce koje ima samo sum, tj. ono sto bi u idealnom slucaju trebalo da bude tisina.
pokrenes plugin, zakacis dole "capture noiseprint" i lupis preview.
za pocetak slobodno odvrni "reduce noise by" do kraja (100), a posle probaj sa manje ako cujes da se osnovni zvuk (koji bi trebalo da osane na kraju) previse deformisao.
onda desni klik negde ispod dugmica sa desne strane (ok, cancel i sl.) i odaberes 'select all data'.
i onda stisnes ok. :)

poenta je da na pocetku nadjes sto bolje parce suma i onda su rezultati fantasticni. kad ga obelezis probaj da ga pustis kao loop da bi cuo dal zvuci kao konstantan sum il' se jasno naslucuje pocetak i kraj loopa - sto ne valja. isto, ne bi trebalo da bude nekih klikova ili bilo cega, tj. trudi se da bude sto manje bilo cega sto nije sum.

ja ga uglavnom koristim da ocistim snimak sa mikrofona, pa planski imam uvek parce 'tisine' tj. cistog suma i ne moram da se bavim puno ostalim podesavanjima, tako da uglavnom neznam ni cemu sluze. ono sto znam naucio sam igranjem, sto i tebi preporucujem. ;)

Posto nemam sound forge, a imam NERO (treba mi da bih snimio ono sto sam napravio) koristim Nero wave editor (instalira se zajedno sa nero burning rom), koji ima u sebi takav noise reduction. Znaci, prvo selektujes 'tisinu' (šum), pa u meni enhancement/noise analysis. Kad se analiza zavrsi selektujes ceo fajl i u istom dropdown meniju biras'noise reduction'. Ovo nije primarna funkcija Nero paketa, pa mozda kvalitet zaostaje za sound forge-ovim filterima, ali meni vrsi posao.

Aha pa nije ni to lose ... wave editor ...
Ali ljudi sta se desava ako ja nemam tu tisinu ... kako da je napravim???

Iskustvo: Imam snimak kamerom u zatvorenom bazenu (Banjica). Snimani ljudi pricaju nesto, ali se to tesko razabire pored pluskanja vode, zhamora ljudi, odjeka,... Izaberem deo gde oni nista ne pricaju (ili se najmanje cuju), uradim noise print, primenim noise reduction na ceo snimak, i gle cuda, sada se mnogo jasnije razume sta pricaju. Mozes i manuelno da doterujes noise print (cini mi se da sam program ipak to odradi najbolje), ali ne mozes bas da napravis cuda kao u filmovima, da izvuces zvuk motorne testere pored mlaznog aviona... bas lupam, a?

Gjagji, probao sam da koristim wave editor i nije lose ... kao sto kazes uradi posao koliko toliko!!!

Postoji sad neki drugi problem ... Ovako ... Audio sum zelim da uklonim iz video fajla, e pa tu je problem jer wave editor nece da prihvati nista osim .wav fajla!!! Sta da radim????

Ja uspevam da iz video fajla izvadim wav ali neznam kako da ga vratim nazad!!!! Za vadjenje koristim virtualdub...

Istim programom kojim si izvadio wav. Virtualdub!!! Samo pogledaj kojom verzijom radis (pozeljno je da bude virtualdubmod), pa zavisi od toga kakav menibar imas u aplikaciji. vdubmod ima streams/streamlist, a obican vdub ima, cini mi se, audio/...

Da koristim virtualdubmod .... bas taj!!!! I postoji taj streams/streamlist i slicno!!
Evo sada cu objasniti kako ja vadim wav ... Otvorim video fajl, zatim streams>>streamlist pa onda "Save wav" i to je to !!!

E sad neznam kako da vratim nazad!!! Da nije mozda ono Demux!!! Neznam....

Sta treba da radim??? Poz

E ako si obradio zvuk, u dijalogu 'available streams' imas dugme 'add' koje otvara browser za novi audio fajl (stream). Selektuj stari stream pa pritisni 'disable' ako neces da ti fajl ima dva streama. Sad samo 'save as', a posebno proveris da ti video bude na 'direct stream copy'. Ja crtace sve ostavljam sa 2 streama (jezika) pa prebacujem koji hocu jezik, kao kod DVD-a.

E bas cu probati ... hvala ti drugar!!! Bas lafff........

Vrh Dno