Šta je novo?

Kako da instaliram dva os XP i 98 se

lule

Čuven
Učlanjen(a)
19.10.2003
Poena
601
Interesuje me kago da instaliram dva os.
nikad to nisam radio pa me interesuje.
moze li neko da mi napise sta je sve potrebno za instalaciju i postupak.

veoma zahvalan :wave;

napravish dve particije...na drugu instalirash prvo 98se...posle toga XP na prvu, i on ce ti napraviti boot meni da birash OS...to je cela filozofija :)

driver je napisao(la):
napravish dve particije...na drugu instalirash prvo 98se...posle toga XP na prvu, i on ce ti napraviti boot meni da birash OS...to je cela filozofija :)

sto na drugu particiju 98se?moze i na prvu kod mene je tako...
nego ,zanima me moze li ona druga na kojoj je xp da bude ntfs, a ova sa 98se da ostane fat32?

U sustini je sve jedno koji sistem ide na koju particiju, bitno je da su dve particije adekvatne velicine.
Ono sto ti je potrebno je Win 98 startup disk (ako kreces sve is pocetka), XP instalacioni disk (pretpostavka da je boot-abilan), i naravno drajveri za hradver. Za XP nije neophodno (ali je vrlo pozeljno da imas "orginalne" drajvere za plocu, grafcicku i muzicku karticu, modem, monitor...). Drajveri su takodje vrlo pozeljni i za 98-icu, cak neophodni za neke uredjaje (graficka, modem, ako su novijeg datuma)

Koji je sistem na kojoj particiji jeste nebitno, ali nije nebitno na kojoj ce se particiji nalaziti koji FS.

S obzirom da je prirodno okruzenje WinXp-a NTFS, a nema potrebe da ne upoznas neke od dobrih osobina istog (kompresija, dinamicko remapiranje, file-folder dozvole, disk kvote....), najsmislenije rjesenje je da ga bacis na drugu pariciju i formatiras je kao NTFS.

Zapravo, ukoliko bi napredniji (sistem koji prepoznaje NTFS-a to je XP) sistem bio na prvoj, sistemskoj particiji, onaj drugi, u ovom slucaju 98-ica, koji prepoznaje samo FAT, ne bi bio u stanju da bootuje sa svoje particije, s obzirom da su mu potrebni odredjeni file-ovi sa sistemske particije.
Kako je ona u ovom slucaju pod NTFS-om, 98 nije u stanju da im pristupi!

Ukoliko bas zelis da ti je XP na prvoj, sistemskoj particiji, moraces oba sistema formatirati u FAT.
U tom slucaju ti se sistemski file-ovi koja traze oba sistema nalaze na obostrano pristupacnoj particiji.

Jednostavno pravilo: ako je 1. FAT 2. moze biti FAT/NTFS
ako je 1. NTFS 2. mora biti NTFS

---

Dugim recima, (da rezimiram sve sto je gore receno) najbolje je ovako:

Prva particija: FAT32 i Win 98
Druga particija: NTFS i Win XP

Posto u ovom slucaju iz Win 98 neces moci da vidis particiju na kojoj je NTFS, instaliraces program "NTFS for Windows 98", koji ce ti omugucavati da vidis iz WIn98 NTFS particiju. Resenje je jednostavno (sve ti pise u upustvu programa), a i sam sam tako (ranije) imao na svom racunaru i instalirao drugima.
`Ajd sad polako na posao, pa pitaj gde zastanes.

Nazad
Vrh Dno