Šta je novo?

kako da gledam rts satelit u Republici Srpskoj

Laza

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2001
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz & Thermaltake Toughair 510
Matična ploča
AM5 Gigabyte B650M AORUS ELITE AX DP/M.2/DDR5
RAM
DDR5 32GB 5200MHz Kingston Fury Beast 2x16GB
GPU
MSI Radeon RX 5700 XT, 8GB, 256-bit, RX 5700 XT MECH OC 8G
Storage
M.2 NVME 1TB AData 5000MBs/4200MBs
PSU
Be Quiet Pure Power 12 M750W BN343 Gold Modular
Kućište
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Monitor
IIYAMA ProLite 27, ULTRA SLIM LINE, WQHD, IPS, 5ms, FreeSync, Zvučnici, XUB2792QSU-B1
Miš & tastatura
LOGITECH MK470
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam satelitsku antenu, neki Morgan reciever
Kako da namestim RTS na Jahorini
Nasao sam sledece podatke

RTS SAT
HOT BIRD 1-5 (13° E)
12,188 GHz/V
SR: 27500
FEC: 3/4
Pids: 519/657 RTS SAT

EXPRESS 3A (11° W)
11,609 GHz/V
SR: 2893
FEC: 3/4
Pids: 4194/4196

Na recieveru mogu da menjam kanale od 1 do 550 i a mogu i da pomeram antenu (pomocu motora). Obicno kanale trazim rucno, odnosno lociram neki satelit i onda izmenjam sve kanale. Pocetnik sam, pa mi recite sve sta je potrebno jer se slabo razumem. I koji se jos kanali nalazi na ovim satelitima gde je i rts.

Da li je oprema koju imam dovoljna za gledanje rts-a. Antena je malog precnika (verovatno najmanja koja postoji). Nisam uspeo da nadjem RTS, vec samo neki BiH satelit.

Vidim da vec imas sve podatke koji ti trebaju, znaci okrenes antenu na hotbird tj. 13" i rucno ubacis podatke u risiver ili pustis da ga ovaj automatski pronadje. Naravno pod uslovom da ti je antena dobro pozicionirana i da ti je risiver digitalni jer RTS emituje digitalno ;). Sto se tice ostalih programa te informacije potrazi na satcodx.com. Tu ti je spisak svih satelita i svih programa koji se trenutno emituju sa svim podacima za programiranje...

a kako da znam da li mi je riciever digitalan ili analogan?
Pretpostavljam da je analogan :(

Po ovome sto si naveo ti imas analogni risiver sto znaci nista od RTS-a. I ne propustas mnogo sto ga ne gledas ionako je ocajan program.

Risiver koji ti imaš je Analogni, sa njim se ne može gledati RTS...

Inače na Hotbirdu emituju : (svi u digitalnoj tehnici)

RTS (TV+Radio, 24h)
BK TV (TV-24h)
RTV Montenegro (TV+Radio 07-24h)
MRTV- Makedonija (TV-24h)
HRT 1,2,3 (3 TV + 4 Radio, 24h), šifrovan, može se po malo gledati HRT1 kada puste slobodne emisije
Grand Radio-Pariz (radnim danima 08-20h, subotom i nedeljom??)
Pink (TV+Radio, 24h, šifrovan)

Hvala
samo jos jedno pitanje
za koliko moze da se nadje najjeftiniji normalan digitalni reciever sa kojim bih pronasao rts i da li mi je dovoljna ova antena (minimalnih dimenzija) i da li mi treba jos nesto?

Potrebna ti je antena od nekih 80 cm (zbog BK TV, imaju malo slabiji signal nego RTS, mada možda možeš da prođeš i sa nekom od 60-70 cm ako je dobrog kvaliteta) i moraš imati takozvani Universal Lnb (odgovara za analognu i digitalnu televiziju). Pogledaj etiketu na Lnb-u, možda već imaš Univerzalni Lnb, ako kojim slučajem ne piše to na njemu, onda mora imati sledeće oznake:

Lo1 9750 (10.7-11.7 Ghz)
Lo2 10.600 (11.7-12.75 Ghz)

Ne znam kako se kreću cene kod nas, ali ovde u Nemačkoj ih ima već negde od 250 Dm, ali se radi o lošijim firmama. Dobar risiver se može nabaviti već za 300 Dm, recimo Humax F1 Fox, super risiver, jednostavno rukovanje, itd...

Nazad
Vrh Dno