Šta je novo?

Kako da formatiram disk?

Srbin do jaja

Čuven
Učlanjen(a)
21.02.2003
Poena
619
imam instaliran WIN XP. pokusavam da is komandne linije pokrenem format c: , ali mi prijavljuje neka cudi i nece da formatira disk. dakle pitanje je kako formatirati HDD na kome je instaliran XP?

Ma kako mislis da ti dopusti da formatiras disk na kome je operativni sistem?! 🙂
Moraces recimo da podignes sistem sa XP instalacionog cd-a, pa odatle da uradis formatiranje pre instalacije OS-a. Naravno, u obzir dolazi i bilo koja butabilna disketa.

Ne moze se obrisati fajl koji je u upotrebi.
Podigni sistem sa start up diskete za win98 ili ME pa onda kucaj format C:

Sta prijavljuje command.com leba ti kad se napise format c: ? 😛

Ako si sistem startovao u dosu i pokusavas da formatiras particiju gde ti je XP, moguce je da ti prijavi gresku ako ti je particija u ntfs fajl sistemu koga dos ne vidi

Ako je u pitanju butabilna instalacija XP-a, podesi u bios-u da je prvi boot device CD i pokreni instalaciju. Potvrdi da zelis novu instalaciju os-a, odaberi tu particiju i formatiraj.

Pitace te nekoliko puta da li si sigurno siguran a onda ces imati mogucnost da formatiras kao fat ili ntfs.

petri je napisao(la):
Ako si sistem startovao u dosu i pokusavas da formatiras particiju gde ti je XP, moguce je da ti prijavi gresku ako ti je particija u ntfs fajl sistemu koga dos ne vidi
da to mi se i desilo. pa sam prosto uradio ko sto mi je reko morbius i uspelo je. ali sad imam novi problem windows mi ne prepoznaje modem i po neki put i FDD.

a do sada je prepoznavao modem?
fdd mozda ne prepoznaje zbog "overclockovanosti",tj.viseg takta pci(ili tako neke)magistrale, ili jednostavno ne valja kabl/floppy

morbius je napisao(la):
Ne moze se obrisati fajl koji je u upotrebi.
Podigni sistem sa start up diskete za win98 ili ME pa onda kucaj format C:

Ma kako je to moguce ako ima NTFS?!!!

Amon_Ra je napisao(la):
...

Ma kako je to moguce ako ima NTFS?!!!

Ja mislim da je ipak bio FAT..
anyway, moze uz mali dodatak (ali klasicnim postupkom ne). Programche za dos, mali je i daje podrsku za "NTFS Pro".

imam sada novo pitanje. posto sam formatirao disk, napravio sam 2 particije. instalirao sam win xp, e sad c: particija mi je u ntfs-u a d: particija je u fat-u. kako da prebacim d: particiju u ntfs? 😕

Srbin do jaja je napisao(la):
imam sada novo pitanje. posto sam formatirao disk, napravio sam 2 particije. instalirao sam win xp, e sad c: particija mi je u ntfs-u a d: particija je u fat-u. kako da prebacim d: particiju u ntfs? 😕
Npr. skini Partition Magic 8 i uradi "Convert partition"

Nema potrebe ni za kakvim dodatnim programima, jer XP ima "ugradjen" utility za navedenu akciju.

Iz prompta kucaj:

convert [volume] /fs:ntfs

ili kucaj:

convert /?

za detaljno uputstvo

Za Amon_Ra: Nisam znao da je NTFS. Pa i ako jeste neko je nedavno bio okacio programce koje omogucava DOS- u da vidi NTFS pa potrazi (cini mi se da je Miroslav bio u pitanju).
A sad pitanje: posto mi se nesto ne skida pozamasni partition magic 8 valja li sta ovaj programcic 7tools koji imam na jednom disku?

morbius je napisao(la):
Za Amon_Ra: Nisam znao da je NTFS. Pa i ako jeste neko je nedavno bio okacio programce koje omogucava DOS- u da vidi NTFS pa potrazi (cini mi se da je Miroslav bio u pitanju).
A sad pitanje: posto mi se nesto ne skida pozamasni partition magic 8 valja li sta ovaj programcic 7tools koji imam na jednom disku?

Nebitno je!
Ni ja nisam znao da li ima NTFS ili FAT ali se to jednostavno mora napomenuti ili odgovor nije dobar.

morbius je napisao(la):

A sto ne odradis to iz CMD promta sa convert komandom, kao sto je Deka napisao?

Ja sam mislio da Win XP ne moze da se instalira na FAT32, kad odem kod coveka, ukljucim defragmentaciju i vidim da us obe particije FAT32. Za 30 min. c: particija - 30% defragm. To je po meni mnogo sporo (15Gb je particija). Mislio sam da Win XP mora da ide na NTFS. Ako je na FAt32, moze li to da pravi neke probleme. Moze li c: FAT32 da se konvertuje u NTFS bez gubljenja podataka?

bansek je napisao(la):
Ja sam mislio da Win XP ne moze da se instalira na FAT32, kad odem kod coveka, ukljucim defragmentaciju i vidim da us obe particije FAT32. Za 30 min. c: particija - 30% defragm. To je po meni mnogo sporo (15Gb je particija). Mislio sam da Win XP mora da ide na NTFS. Ako je na FAt32, moze li to da pravi neke probleme. Moze li c: FAT32 da se konvertuje u NTFS bez gubljenja podataka?

FS (fajl-sistem) je samo nacin smestanja podataka na disk, a i NTFS i FAT je razvio Microsoft i ne znam sta je to toliko cudno da njihov najbolji proizvod radi i podrzava i FAT32 I NTFS. FAT32 je igracka od FS i ne treba ga ni koristiti, osim preke potrebe.
A sto se tice konverzije, dovoljno je da znas sta ta rec sama po sebi znaci pa ce ti biti jasno da to nikako! ne podrazumeva bilo kakvo brisanje postojecih podataka.

Nazad
Vrh Dno